Kırtasiye alışverişinde hangi işaretlere bakmalısınız?
Kırtasiye alışverişinde hangi işaretlere bakmalısınız? Kırtasiye için ‘güvensiz ürünlere’ karşı uyarı var. 2019 - 2020 eğitim dönemi 9 Eylül’de başlıyor. 18 milyonun üzerindeki öğrenci yeni öğretim yılına başlayacak. 3 milyon okul öncesi, 1, 5 ve 9’ncu sınıf öğrencileri ise 5-6 Eylül tarihlerinde uyum eğitimine girecek.
Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler de çocukları için okul alışverişine çıkıyor. Bu dönemde başta kırtasiye ürünleri olmak üzere ‘güvensiz ürünlere’ uyarısı var.
Ticaret Bakanlığı ve Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), 'Güvensiz Ürüne Karşı Sıfır Tolerans - Kırtasiyede Ürün Güvenliği Çalıştayı'nı gerçekleştirdi. İstanbul'daki Elite World Hotel'de gerçekleşen çalıştayda bu yıl okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretimde yaklaşık 25 milyon öğrencinin ders başı yapacağı belirtilirken tüketicilerin dikkat etmeleri gereken konulara dikkat çekildi.
KIRTASİYE ALIŞVERİŞİNDE HANGİ İŞARETLERE BAKMALISINIZ?
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Ürün Güvenliği ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, kırtasiye ürünlerindeki güvensiz ürün sayısının azalmasında konunun takipçisi olmalarının, ara vermeksizin denetimleri sürdürmelerinin ve sektör temsilcileri ile geliştirdikleri olumlu diyalogların rolünün büyük olduğunu söyledi.
Karaaslan şöyle konuştu:
"Bakanlık olarak piyasa gözetimi ve denetimini sadece firmaları cezalandırmak olarak görmemekte. Bu yolla sektör temsilcilerini de bilgilendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedeflemekteyiz."
TÜM UYARI VE AÇIKLAMALAR YER ALMALI
Karaaslan, ayrıca, güvensiz olduğu tespit edilen ve idari yaptırım uygulanan ürünlerin ortak bir Piyasa Gözetimi ve Denetimi platformu olan GÜBİS’te yetkili otoriteler tarafından kamuoyuna duyurulduğunu bildirdi.
Tüketicinin satın alma kararını etkileyecek tüm unsurların ürünün üzerinde belirtilmesi gerektiğini vurgulayan Ticaret Uzmanı Pelin Türk “Tüketici alışverişini online olarak da yapsa tüm uyarıları ve açıklamaları görebilmeli" diye konuştu.
CE VE EN 71: İŞTE BU İŞARETLERE BAKIN
Velilerin kırtasiye ve okul malzemesi alışverişlerinde belli başlı hususlara dikkat etmeleri durumunda büyük oranda sağlık risklerinden korunmuş olacaklarını söyleyen Ticaret Uzmanı M. Berre Doğan ise konuşmasında şu uyarılarda bulundu:
-Öncelikle satın alınan her ürünün ambalajı dikkatle incelenmelidir. Yaşanan kazaların birçoğu yanlış-hatalı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Bu tür olayların önüne geçebilmek amacıyla ürün ambalajları üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı, kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir.
-Kullanıcı kitlesi çocuklar olan ürünler, teşkil ettikleri riskler ve oluşturabilecekleri tehlikeler açısından daha dikkatli olunması gereken ürünlerdir.
-Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir.
-Özellikle okul çantalarında merdiven altı diye tabir edilen markası - modeli belli olmayan üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde –özellikle boya kalemlerinde- CE işareti ve 'EN 71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
-Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır.
-Sprey boyalar ve yapıştırıcıların su bazlı olması ve solvent içermemesi gerek.
GÜVENLİ ÜRÜN ORANI YÜZDE 97’YE ULAŞTI
TÜKİD Başkanı Mehmet Helvacıoğlu da kurulduğu ilk günden beri kırtasiyede sahte, taklit ve korsan ürünlere karşı mücadele vererek kırtasiye ürünlerinin yüzde 97 oranında güvenilir olmasını sağladıklarını söyledi. Helvacıoğlu, “Bizim veliler ile çocuklarımızın eğitimleri ve gelişimi konusunda eğitimde hedefimiz bir. Güvensiz ürüne karşı toleransımız yok" dedi.
Son dönemde kokulu ve renkli ürünlerin sağlığa daha çok zarar verdiği konusunda duyumları olduğunu anlatan Helvacıoğlu, şunları dile getirdi:
"Bence ne ithalatta ne de imalatta kokulu ürün kalmadı. Ancak, görsel olarak pembenin morun olduğu daha renkli ürünlerde test sonucuna dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda boya grubuna giren sanatsal malzemeler de çok önemli. Çocuklar boyalarla direkt temas ediyor. Bu konuda öğretmenlerini de dinleyerek alışverişlerini yapmalılar. Beslenme ve mataralarda ise ayrıca 'Gıdayla temasa uygundur' ibareleri yer alıyor. Nasıl temizleneceği üzerine de kullanma kılavuzları oluyor.”
29-08-2019