Arama sonuçları

Marmara Üniversitesi: Yargının göreve iade kararı uygulanmıyor

Marmara Üniversitesi: Yargının göreve iade kararı uygulanmıyor

Marmara Üniversitesi, mahkemelerin hakkında “göreve iade” kararı verdiği Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hülya Dinçer’i arşiv taramasını gerekçe göstererek göreve başlatmadı. “Marmara Üniversitesi alenen suç işliyor” diyen CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e konuyla ilgili soru önergesi verdi.

BirGün'de yer alan habere göre, ihraç akademisyenlerin üniversitelerine dönüşleriyle ilgili hukuksuzluklar sürüyor. AYM kararını tanımayarak akademisyenlere yeniden ihraç kararı veren 13. Bölge İdare Mahkemesi’ne benzer şekilde üniversiteler de mahkemelerin göreve iade kararlarını uygulamamak için ayak diriyor. Marmara Üniversitesi, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan Dr. Hülya Dinçer’i istinaf mahkemesinin kararına rağmen sekiz aydır göreve başlatmadı.

Dr. Hülya Dinçer, Ankara 19. İdare Mahkemesi’nin Mayıs 2023 tarihli kararıyla Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki görevine iade edildi. Karar, Kasım 2023’te bölge idare mahkemesi tarafından da onandı. Ancak Dinçer’i göreve başlatmayan Marmara Üniversitesi, hukuksuz bir şekilde arşiv araştırması yapılmasını istedi. 2 Şubat 2024’de ise arşiv araştırması sonucunu gerekçe gösteren üniversite, Dinçer’e göreve iade edilmeyeceğini tebliğ etti.

“ARŞİV TARAMASI YAPILMASI HATALIDIR”

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Dr. Dinçer’in durumunun emsalsiz olduğuna dikkat çekti:

“Şimdiye kadar Marmara Üniversitesi dışında başka hiçbir kamu yahut vakıf üniversitesi göreve iade edilen akademisyenler için arşiv araştırması talep etmedi. Talep etmemesi de gerekir; çünkü 7315 sayılı Kanunun 3. Maddesine göre arşiv araştırması, ilk defa veya yeniden kamu görevine atanacaklar için yapılır. Yargı eliyle verilmiş göreve iade kararının gereği olarak göreve başlatma ise memuriyete ilk defa ya da yeniden atama niteliğinde değildir; ihraç işleminin tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılması ve önceki hukuki statünün yeniden tesisidir. Bu bakımdan Marmara Üniversitesi’nin Hülya Dinçer hakkında arşiv araştırması yaptırması en başından hatalıdır. Ama geçen hafta gördük ki Marmara Üniversitesi hukuksuz bir uygulamayı, daha büyük bir hukuksuzluğun gerekçesi yapmış durumda.”

“BU DURUM DERHAL SON BULMALI”

İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e hitaben hazırladıkları soru önergesini Meclis’e sunduklarını belirtti.

“Bakan Tekin’e Dr. Hülya Dinçer hakkındaki yargı kararını uygulamayan Marmara Üniversitesi yönetimine yönelik ne tür bir işlem yürütüldüğünü ve Anayasa’yı ve yasaları ihlal ederek görevi kötüye kullanma suçunu işleyen kamu görevlilerinin tespiti için soruşturma açılıp açılmadığını sorduk” dedi. Taşkın, sözlerine şöyle devam etti:

“Marmara Üniversitesi, Dr. Dinçer’i görevine atamayarak mahkeme kararını tanımadığını gösteriyor ve alanen suç işliyor. Bir idari kurum olarak üniversite yönetiminin yargı kararının gereğini yerine getirmemek veya yerine getirmeyi geciktirmek gibi bir yetkisi yok.  Bu durum derhal son bulmalı ve Dr. Hülya Dinçer bir an evvel görevine başlatılmalıdır.”

17-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş