Arama sonuçları

TÖZOK Başkanı Öztürk: Ücretler için hukuksal yollarla hak arayacağız

TÖZOK Başkanı Öztürk: Ücretler için hukuksal yollarla hak arayacağız

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) bu yıl 22’ncisini “Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zeka” temasıyla düzenlediği sempozyumun açılışını TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk yaptı. 6 Şubat depreminin ardından deprem yaralarını sarmaya özel okulların hazır olduğunu belirterek, bu süreçte 33 bin depremzede öğrencinin özel okullara kayıt yaptırıldığını söyledi.

Eğitim kurumlarının durumunun mali anlamda hiç de iç açıcı olmadığını okulların ücret artışı yaparak, enflasyonla mücadele etmeye çalıştıklarını belirten Öztürk bu artışların da  kurumların işleyişini sağlıklı bir biçimde yürütmesine olanak vermeyen ya da şartları zorlayan yetersiz artışlar olduğuna değindi.

ÇOK ÜZERİNDE ARTIŞLAR OLMALI

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Özel Okullar Derneği olarak özellikle son 6 yıl, son 3 yıl ve son 2 yılın mali portrelerini tüm parametreleri ile net anlayabilmek, içinde bulunduğumuz durum ve şartları subjektif yorumlarla değil, TÜİK verilerine dayanarak değerlendirmek suretiyle, tamamiyle bağımsız bir kuruluşa analiz çalışması yaptırdık.  Bu çalışma, kurumlarımızın istikrarlı bir dengede  ilerlemesini sürdürebilmesi için, dayatılanın çok üzerinde okul ücret artışları yapması gerektiğini bizlere göstermiştir. Ancak maalesef şartlarımızın zorluğu ve yaşanması kuvvetle muhtemel sıkıntılarımız hala devam ediyor. “

HUKUKSAL YOLLARLA HAK ARAYIŞI

Öztürk, kurallara maksimum düzeyde saygı ve dikkat gösteren kurumlar olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak, içinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle, mevcut yönetmeliklerimizde yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmakta olup, ücretler başta olmak üzere, ivedilikle, yeni bir yönetmelik yapılması zaruri olmuştur. Bu kapsamda yönetmelikle sınırlandırılmış olan, fakat, gerek ulusal, gerek küresel bağlamda, ekonomik şartlar açısından ne yazık ki, gerçeklerle örtüşmeyen bu artış oranları ile ilgili, hukuksal yollarla, bir hak arayışı içinde olacağımızı da, buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.”

BAKANLIKTAN İSTEKLER

Öztürk, özel öğretim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı’ndan isteklerini de şöyle sıraladı:

-Deprem sonrası bina güçlendirmesi ile ilgili yapılan düzenlemelerde yer alarak kurumlarımızın gerçekliği ile hareket edilmesini istedik ve gerçekleştirdik.

  • Öncelikle öğretmen ve personel ücretlerinde yapılan kesinti ve ek ödemelerde destek, resmi okullarda görev yapan öğretmenlerimizin maliyet kalemleri ile eşitlenmeyi istedik.
  • Tüketim giderlerimizde belli oranlarda yükümüzü biraz olsun hafifletecek oranların yapılmasını istedik. Kanuna göre tüketim giderlerimizde resmi okullarla denk olmamız gerekiyor ancak ne yazık ki böyle olmuyor.
  • Hem özel okulculuğa, hem velinin şartlarına destek sağlayacak teşvik desteği istedik.
  • Velinin cebinden çıkan, ama okulun da kasasına girmeyen  KDV’den biraz olsun indirim bekledik.
  • Özel okulda görev yapan öğretmenin de yeşil pasaportu olmasını istedik,
  • Bünyemizde yer alan farklı okul türlerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini her görüşmemizde dile getirdik.
  • Maliyet artışlarımızın, ücret artışlarının kat be kat üzerinde olduğunu, gerek Milli Eğitim Bakanımız ve bakanlık yetkililerimizle, gerekse de Maliye Bakanımızla yaptığımız görüşmelerimizde aktardık ve destek talebinde bulunduk.

 

31-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş