Arama sonuçları

MEB, tartışmalı ismi konuşmacı olarak ağırladı: Okul yöneticilerine ve öğretmenlere sunum yaptı

MEB, tartışmalı ismi konuşmacı olarak ağırladı: Okul yöneticilerine ve öğretmenlere sunum yaptı

Gerici söylemleri ile öne çıkan isimlere kapısını ardına kadar açan MEB, benzer bir ismi daha ağırladı. Köy enstitülerini hedef alan ve “Enstitülerin kızları batıcılaştırdığını” savunan Memiş Okuyucu, öğretmen ve okul yöneticilerine, “Çoklu Öğrenme” semineri verdi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı, tartışmalı bir ismi daha konuşmacı olarak ağırladı. Yazılarında köy enstitülerini hedef alan ve kendini Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İletişim Fakültesi Sekreteri olarak tanıtan Memiş Okuyucu, okul yöneticilerine ve öğretmenlere sunum yaptı.

MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nce dün gerçekleştirilen, “Çoklu Öğrenme” konulu çevrimiçi seminerde tartışmalı bir isim yer aldı. Etkinlikte Memiş Okuyucu, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullarda görevli yönetici ve öğretmenlere seminer verdi.

TIKANMA GETİRDİ

MEB’in davetiyle öğretmenlere seslenen Okuyucu’nun birçok defa köy enstitülerini hedef aldığı öğrenildi. Okuyucu bir yazısında, “Maarif tarihinin en çok tartışılan projesi" olarak değerlendirdiği köy enstitülerine yönelik şunları kaleme aldı:

“Köy Enstitüleri projesi, çare ve çıkış değil, tıkanma getirdi. Bu dönüştürme projesinin dönem muadili eğitim ve uygulamalarını hayata geçiren isimlerden biri de Sıdıka Avar’dır. O dönemi sembolize eden isimlerden biridir Sıdıka Avar. Hikayesi İzmir kadınlar hapishanesinde başlar. Görevlendirildiği her koğuşu, güçlü eğitim ve insani ilişkileri ile sükunete kavuşturan eğitmen olarak tanınır, şöhret bulur. Keşfedilir. Hakkında misyonerlik iddiaları da ortaya çıkar. Bu iddialar bizzat yüzüne karşı söylenir. Ancak o cihetinden sarfınazar edilerek Elazığ’da bir tür, ‘Eğitim misyoneri’ olarak, bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından görevlendirilir.

Bingöl, Elazığ ve Tunceli’nin dağ köylerini bizzat gezerek, ‘Dağ çiçekleri’ olarak nitelenen köy çocuklarını toplayıp yetiştirmek üzere Elazığ’da görevlendirilir. Kendisi tam da istenileni yapar. Elazığ Kız Enstitüsünde bölgeden topladığı çocukları dönüştürerek yetiştirir. Kıyafetini, kültürünü, bakışını değiştirerek, ‘Batıcılaştırma misyonu’ ile yüklenen bu köy kızları, tekrar bölgede görevlendirilir. Sıdıka Avar daha sonra yazacağı hatıratının adını da ‘Dağ çiçeklerim’ olarak koyacaktır.”

CUMHURİYETLE DERDİ VAR

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, MEB’in çevrimiçi etkinliklerine katılan isimlerin eğitici kimliklerinden çok politik kimliklerinin ağır bastığını söyledi. Gezici, Okuyucu’yu, “Cumhuriyetin kurucu değerleri ile derdi olan bir yazar” olarak tanımlayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP'nin eğitim politikalarını kökten bir paradigma değişikliği yapmamakta, ‘Davaya’ uygun nesiller yetiştirmek ile suçluyor. Laik ve bilimsel eğitimin dinsizligi ve Batı hayranlığını artırdı tespitini yapıyor. Ardından gençlerimizin hayata ve dünyaya aşırı meylediyor diyor ve uyarıyor, ‘Türk’ün yani bir Müslüman’ın özelliğinin teknoloji üretmek olmadığını anlamalıyız artık. Onun asıl özelliği ahlaklılığıdır."

28-01-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş