Arama sonuçları

MEB, yurtdışı eğitim için 390 milyon TL ayırdı

MEB, yurtdışı eğitim için 390 milyon TL ayırdı

MEB, yurtdışı eğitim için 390 milyon TL ayırdı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursu ile çeşitli kamu kurumları ve üniversiteler adına yurtdışında lisansüstü eğitim alanlar için ayrılan bütçe 2018 yılında 390 milyon liraya ulaştı.

Yurtdışı burs programı (YLSY) kapsamında ülkenin ihtiyaç duyduğu bilim ve teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana yurtdışına burslu öğrenci gönderiliyor. 

1929 yılında yürürlüğe giren 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun uyarınca yurtdışına mecburi hizmet karşılığında öğrenci gönderme işlemleri başlatıldı. Program kapsamında 89 yılda 18 bin 727 öğrenci yurt dışında öğrenim görmeye hak kazanırken, sadece son 16 yılda yurt dışında eğitim alanların sayısı 9 bini aştı

MEB, YURTDIŞI EĞİTİM İÇİN 390 MİLYON TL AYIRDI

Bu kapsamda, 89 yılda yurt dışına eğitim için gönderilenlerin yüzde 49,05'ü son 16 yılda bu haktan yararlanmış oldu. Eğitime ayrılan bütçeyle orantılı olarak burs programına ayrılan pay da artırıldı. Bu program için 2002'de ayrılan bütçe 48 milyon lirayken bu rakam 2018'de yaklaşık 8 kat artışla 390 milyon liraya ulaştı. 

SÜRELERİ MEMURİYETTEN SAYILDI

MEB yaptığı değişikliklerle öğrencilerin yurtdışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı memuriyette geçmiş sayıyor. Yurt içi ve yurt dışı burs miktarları önemli oranda artırıldı. Öğrencilerin eş ve çocuklarının yurtdışındaki sağlık giderleri devlet güvencesine alındı. Kamu kurumlarında çalışırken bursluluğa hak kazananların aylıksız izin kullanmalarına imkan sağlandı. Sadece Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanına dayalı seçme ve yerleştirme usulünden ALES puanı, mezuniyet notu ve sözlü sınav puanına dayalı değerlendirme sistemine geçildi. 

Öğrenimlerini tamamlayarak yurda dönüp görev talebinde bulunan öğrencilerin kadro kısıtıolmadan atanmasının önü açılarak istihdamda yaşanan sorunlar ortadan kaldırıldı. 

109 ÜNİVERSİTEDE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Milli Eğitim Bakanlığınca, 2013'e kadar daha çok ABD ve Batı Avrupa ülkelerine öğrenci gönderildi. 2013 yılından itibaren Türkiye'nin uluslararası arenadaki pozisyonu ve vizyonuışığında stratejik öneme sahip ülkeler belirlenerek öğrenciler doğrudan bölge ülkelerine gönderildi. Bu kapsamda Çin, Hindistan, Japonya, Kanada, İran, Ermenistan, Gürcistan, Rusya, Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika, Latin Amerika, Asya-Pasifik, Avrupa Birliği, Avrasya çalışmaları alanlarında burs tahsis edildi. 

Bakanlık tarafından verilen burslarla 3 bin 850 öğrenci 49 farklı ülkede eğitim alıyor. Bu öğrenciler, öğrenimlerini tamamladıktan sonra 25 farklı kamu kurumu ve 109 farklı üniversitede istihdam edilecek. 

10-06-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş