Arama sonuçları

Yurtdışında üniversitede denklik kriterleri yine değişti: Kimler YKS’ye girecek?

 Yurtdışında üniversitede denklik kriterleri yine değişti: Kimler YKS’ye girecek?

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyenlere yönelik yaptığı “denklik” değişikliğiyle ilgili tartışmalar ve eleştiriler YÖK’ün yeni kararlar almasına neden aldı. Çünkü 15 Mart’ta yayımlanan bu yönetmelik değişikliği ile yurtdışında üniversite okuyacaklar için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS)  girme şartı getirilmişti. Bunun yanı sıra Türkiye’de başarı sırası barajı bulunan bölümlerde okuyacaklar ayrıca YKS’de bu başarı sırası barajına da ulaşmak zorundaydı. Ancak değişiklik bununla da ilgili değişdi. Öğrencilerin denklik alabilmesi ya da denklik başvurusuna başvurabilmesi için 4 sıralama kuruluşunun sıralamalarında yer alma şartları da yer alıyordu. Oysa YÖK’ün bu kriterlerinin ilkini başka ülkeler Türkiye’ye uygulasa ilk 400 kriterinde tek bir üniversite bile bulunmazken, ilk bin kriterine yalnızca 208 yükseköğretim kurumundan sadece 12’si uyabiliyordu.

Denklik yönetmeliğini YKS başvuruları son bulduktan sonra değiştiren ardından da eleştiriler üzerine yurtdışında okuyacaklar için ek başvuru süreci başlatan YÖK, bu kez de bu başvurular son bulduktan sonra değişiklik yaptı. Yani onbinlerce öğrenci zamlı fiyatlarla başvuru yaptıktan sonra.

Peki son değişiklik ne oldu? Kimler doğrudan denklik alabilecek, kimler denklik başvurusunda bulunabilecek ve kimler YKS’ye girmek zorunda ya da zorunda değil? Denklik için dikkate alınacak sıralama kuruluşları hangileri?

KİMLER YKS’YE GİRMEYECEK?

İşte YÖK’ün açıklamasına göre son değişiklik ve düzenlemeler:

İLK 400’E OLANLARA DOĞRUDAN DENLİK, YKS ŞARTI KALKTI

“Sıralamalarda ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezunlara doğrudan denklik, YKS’ye girme zorunluğu yok. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecekler.

İLK BİNDE OLANLARDA DA YKS YOK

Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000’de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak. İlk 1000’de olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek. Ancak sıralama kuruluşlarının en az 2'sinde seçilen üniversitenin ilk 1000'de yer alması gerek. Bu koşulu sağlayanlar YKS şartı aranmadan denklik incelemesine tabi tutulacak.

ONLAR YKS’YE GİRECEK

İlk 1000 de yar almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu var. 

İlk 1000’de yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS’ye girecek, ilgili programın YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak.

İLK BİNDE YER ALMIYORSA

Yani sadece ilk 1000’de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk bölümlerde okuyacaklar için YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu olacak. Diğer bölümler için ise YKS’ye girme zorunluluğu olmayacak.

BAŞARI SIRASI YOKSA

Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklamada yönetmelik değişikliğinin, başarı sıralaması şartı aranmayan programlarla ilgili kısıtlayıcı bir düzenleme getirmediği belirtildi. Açıklamada, bu alanlarda yapılacak denklik başvurularında önceden olduğu gibi ilgili yönetmelik ile usul ve esaslarda ortaya konulmuş olan standart prosedürün izleneceği ve müracaatların bireysel olarak incelenerek karar verileceği belirtildi.

HANGİ SIRALAMA KURULUŞLARI

YÖK’ün sıralamada dikkate aldığı dünya üniversiteleri sıralamalarını yapan kuruluşlar şöyle: Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking.

29-03-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş