Arama sonuçları

Yurtdışında okurken çalışmak isteyenler dikkat

Yurtdışında okurken çalışmak isteyenler dikkat

Türk öğrencilerin en sevdiği yurtdışı eğitim alternatifi okurken para kazanma fırsatı veren ‘çalışmalı programlar’ oluyor. Ancak, maddi imkanları kısıtlı olan pek çok öğrenci için yurtdışında eğitim almanın en güvenli yolu olan bu programlar, Amerika, Kanada ve Avustralya hükümetlerince alınan kararlar sonucu tehlikeye girebilir. Uzmanlara göre, 2024 yılı yurtdışında okurken çalışmak isteyenler için son şans olabilir!

Posta'da yer alan habere göre, 'Work and Study’ yani ‘Çalışmalı Programlar’ Türk gençlerinin en çok tercih ettiği yurtdışı eğitim programlarının başında geliyor.

ÇALIŞMALI PROGRAMLAR

Öğrencilerin yurtdışında ‘çalışmalı programları’ tercih etmesinin altında pek çok sebep yer alıyor. Bunların başında; gençlerin eğitim alırken çalışarak ailesine destek olmak istemesi, iş hayatına erken atılarak kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanmayı tercih etmeleri, para biriktirme arzuları gibi nedenler gösteriliyor. Özellikle akademik olarak başarılı ama maddi yetersizliğe sahip gençler için adeta kurtarıcı olan bu programlar, son dönemde tehlikeye girmiş durumda.

VİZE SORUNLARIYLA BAŞLADI

Amerika’nın son birkaç senedir öğrenci vizesi verirken çıkardığı zorluklarla dünya gençlerinin tepkisini toplamasıyla başlayan süreç, Avustralya hükümetinin geçen yılın sonunda öğrenci vizesi verme şartlarını zorlaştıracağını açıklamasıyla derinleşti. Amerika ve Avustralya’nın attığı adımlar ‘Work&Study’ programlarının zorlaşacağının göstergesiydi. Bu süreç geçtiğimiz günlerde Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun yaptığı açıklamalar ile zirve yaparak ‘Work&Study’de sona mı geliniyor?’ sorusunu akıllara getirdi.

İŞLERİN RENGİ DEĞİŞTİ

Konuyu yorumlayan IEFT Yurt Dışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar şunları anlattı: “Uzun süredir Amerika, İrlanda, Avustralya, Kanada gibi ülkeler, öğrenci vizesi verirken şartları zorlaştırdığını resmi olarak açıklamasalar da biz eğitimciler olarak gözlemliyorduk. Pandemiyle başlayan bu süreç, ülkelerin yaptığı açıklamalarla resmiyete dökülür hale geldi. Özellikle ‘Work&Study’i tercih etmek isteyen gençler için vize alma şartları daha da zorlaştırıldı. Work&Study programlarında başı çeken Kanada’nın Başbakanı Trudeau’nun yaptığı açıklama 2024’ten sonra işlerin renginin değişebileceğini gösteriyor.”

3 YIL BOYUNCA İPTAL

Kanada, ‘Work&Study’ programlarının en yoğun tercih edildiği ülkeler arasında ilk sırada geliyor. Dünyanın pek çok ülkesinden genç; Kanada’yı, eğitim alırken çalışma imkanına da sahip olmak için tercih ediyor. Özellikle Hindistan ve Çin’den büyük oranda öğrenci alan Kanada; yabancı öğrencilerden yıllık 16 milyar doların üzerinde kazanç sağlıyor. Sağladığı bu kazanca rağmen ülkedeki yaşam standartlarında bir düşüşe neden olmak istemeyen Kanada hükümeti öğrenci vizesi verirken seçici davranacağını açıkladı. Buna göre, önümüzdeki 3 yıl boyunca öğrenci vizesi verme oranları neredeyse yüzde 50 düşecek.

KÖTÜ NİYETLİ KULLANIM

Konuyla ilgili açıklama yapan Deniz Akar, “Kanada; Hindistan ve Çin’den büyük oranda öğrenci alan bir ülke. Hindistan ve Çin’den gelen yabancı öğrencilerin bir bölümünün aldıkları öğrenci vizelerini art niyetli olarak kullanması nedeniyle hükümetin böyle bir zorlaştırma kararı aldığı düşünülüyor. Bu sürecin 3 yıl boyunca devam etmesi bekleniyor” dedi. ‘Çalışmalı Programlar’ ile yurtdışında eğitim almaya gitmek isteyen gençlerin 2024 yılını en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini belirten Akar, vizelere getirilen kısıtlamanın 2024 sonrası ne kadar devam edeceğinin kestirilemediğini söyledi.

ALMANYA VE İTALYA iLK SIRADA

Cazip fiyatlı eğitim almak isteyenler özellikle bu sene Almanya ve İtalya’ya yoğun ilgi gösteriyor. Almanya, Türk ailelerin ve gençlerin her zaman ilk 3’ünde yer alsa da bu sene İtalya ile birlikte en çok dikkat çeken ülkeler sıralamasında yıldızını parlattı. Almanya ve İtalya’da eğitimin ücretsiz olması bu ilginin en büyük sebebi. Kriterleri karşılayan başarılı öğrenciler bu iki ülkede ücretsiz üniversite eğitimi alabiliyor. Ülkedeki özel üniversitelerin ücretleri de diğer ülkelere göre daha cazip. İtalya’da ve Almanya’da ekonomik bir özel üniversitenin fiyatları 6 bin dolar civarında. Yurtdışında dil eğitiminde öne çıkan bir diğer ülke Dubai. Dubai’de öğrenciler dil eğitimi alırken çalışma izni de alabiliyor. Ortalama fiyat ise 3 bin 260 dolar.

 

ÜLKE ÜLKE ‘WORK & STUDY’ FİYATLARI VE SAATLİK KAZANÇLAR

KANADA: Kanada’da sertifika programına katılan öğrenciler 7 bin 500 ile 14 bin Kanada Doları ödüyor. Kanada’da saatlik asgari ücretin 12-15 Kanada Doları olduğu ve öğrencilerin haftada 20-40 saat çalışabildiği göz önünde bulundurulduğunda öğrenci çalışarak yıllık okul parasını ve cep harçlığını çıkarabiliyor.

AVUSTRALYA: Avustralya’da öğrencilerin 2 haftada 40 saat çalışma izni var. Öğrenciler çalıştıkları süre boyunca saatlik ortalama 20 Avustralya Doları kazanıyor. Ortalama eğitim ücretinin (dil okulu) 4 bin 750 Avustralya Doları olduğu düşünüldüğünde öğrenciler eğitim alırken kazandıkları parayla eğitim masraflarını karşılayabiliyor.

İRLANDA: İrlanda lisans, yüksek lisans ve dil eğitimi yapan gençlere çalışma imkanı tanıyor. Dil eğitimi alırken çalışma izni olmasını isteyen öğrencilerin en az 25 haftalık bir eğitim programına katılma zorunluluğu bulunuyor. Lisans ve yüksek lisans eğitimi alana öğrenciler eğitimleri sırasında part-time çalışabiliyor. Öğrenciler mezuniyetlerinin ardından 2 yıl daha bu ülkede full-time çalışma iznine sahip oluyor. İrlanda’da 2bin Euro’dan başlayan fiyatlarla dil eğitimi almak mümkün. Öğrenciler saatlik en az 9.55 Euro kazanabiliyor.

MALTA: Malta 3 ay üzeri dil eğitimi alan öğrencilere part-time çalışma izni veriyor. Öğrenciler bu ülkede part-time çalışırken en az 624 Euro, full-time çalışırken en az 1.250 Euro kazanır. Bu eğitimlerin maliyetleri 1.500 Euro ile 3 bin 500 Euro arasında değişiyor.

İNGİLTERE: İngiltere’de lisans ya da yüksek lisans eğitimi alırken çalışma izni veriliyor. Öğrenciler okul dönemlerinde part-time, tatil dönemlerinde full-time çalışma iznine sahip. Part-time çalışma izni haftalık 20 saattir. Öğrenciler part-time çalışırken en az 700 Sterlin, full-time çalışırken en az 1.350 Sterlin kazanıyor. Bu programların maliyetleri 6 bin 750 Sterlin ile 15 bin Sterlin arasında değişiklik gösteriyor.

03-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş