Arama sonuçları

MEB’den okul öncesi eğitimde dev atılım

MEB’den okul öncesi eğitimde dev atılım

Son yıllarda ilkokul, ortaokul ve lisede okullaşma oranları oldukça yükseldi ve OECD ülke ortalamalarına ulaştı.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, PISA ve TIMSS gibi uluslararası öğrenci başarı araştırmaları sonuçlarında da yükselmeler dikkat çekiyor. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen okul öncesinde istenilen hedeflere bir türlü ulaşılamadı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, kendi döneminde eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için ağırlık verdiği alanlardan bir tanesini okul öncesi eğitime erişimi artırmak olarak açıkladı. Bu hedefe ulaşmak için 2022 yılı sonuna kadar 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni anasınıfı yapma kararı alındı.

5 YAŞTA YÜZDE 90

MEB, böylece 3 yaşta yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50’ye, 4 yaşta yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70’e ve 5 yaşta yüzde 78 olan okullaşma oranını ise yüzde 100’e çıkartmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmaları ve gelinen noktayı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milliyet’e anlattı.

Öncelikli olarak 5 yaşa ağırlık verdiklerinin altını çizen Özer, 81 il ve tüm ilçelerde 5 yaş grubunun okullaşma oranlarını artırmak için yoğun çalışmalar yaptıklarını ve hızla 59 anaokulu ve 7 bin anasınıfını hizmete açtıklarını söyledi. 5 ay gibi kısa sürede bu adımlarla 5 yaş grubunda okullaşma oranını yüzde 78’den yüzde 90’a çıkarttıklarını ifade eden Özer, 2022 yılı sonuna kadar 5 yaş grubunda okullaşma oranını çok rahat bir şekilde yüzde 100’e çıkartacaklarını belirtti.

Detaylı çalışmalarda okullaşma oranlarını ilçe ilçe yakından takip ettiklerini belirten Özer, 59 ilçede 5 yaşta okullaşma oranını yüzde 100’e çıkarttıklarını, 360 ilçede de yüzde 95’in üzerine çıktığını ifade etti. 125 ilçede ise okula gidemeyen 5 yaş çocuk sayısının 5’in altında olduğunu vurgulayan Özer, bu çocukların da eğitime erişimde alternatif modeller olan gezici öğretmen sınıfı, taşıma merkezi ana sınıfı ve ev temelli (Benim Oyun Sandığım) modeller ile okullaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. 

Özer, bağımsız 3 bin anaokulu yapım çalışmalarıyla ilgili, “59 anaokulunu hizmete açtık. 214 yeni anaokulunun ihalesi tamamlandı. Bin 233 anaokulunu da yatırım programına aldık. En son Gaziantep ziyaretimizde 138 anaokulunu programa aldık” ifadelerini kullandı. 

İSTANBUL'A BİN ANAOKULU

3 bin yeni anaokulu yapımında en büyük payı İstanbul’a verdiklerinin altını çizen Özer, “Gelinen noktada okul öncesi eğitim yatırımında ağırlığı İstanbul’a verdik. 3 bin yeni anaokulundan bin tanesini İstanbul’da yapacağız. Bu kapsamda İstanbul’da 100 yeni anaokulunun yapım sürecini Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde 2021 yılı sonunda başlatmıştık. Geriye kalan anaokullarının yapımı için arazi belirleme çalışmaları devam ediyor” dedi.

21-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş