Arama sonuçları

MESEM gerçeği: Öğrenciler iş eldivenlerini bile kendileri alıyor

MESEM gerçeği: Öğrenciler iş eldivenlerini bile kendileri alıyor

MESEM’lerde 8 çocuğun iş cinayetinde ölmesinin ardından yapılan denetimlerin "göstermelik" olduğu ifade ediliyor. Evrensel’den Deniz Kemeç ve Uğur Düzgün’ün haberine göre, Mesleki Eğitim Merkezleri'nde (MESEM) 8 çocuğun (öğrencinin) iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesinin ardından yükselen tepkiler sonucu Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yaptığı denetimlerde iş yerlerinin yüzde 10’unun iş sağlığı ve güvenliğine uygun olmadığı ortaya çıktı.  MESEM cehennemindeki iş yerlerini, çalışma koşullarını ve iş güvenliği önlemlerini OSTİM’deki MESEM’li öğrencilerle konuştuk. Kendi çalıştıkları iş yerlerinde bir denetim ya da sözleşme feshi olmadığını anlatan MESEM’liler, iş güvenliği için kullanmaları gereken eldivenlerin bile patronlar tarafından kendilerine satıldığını söyledi.

"DOĞRU DÜZGÜN ÖNLEM YOK"

OSTİM’de bir atölyede çalışan 16 yaşındaki MESEM Öğrencisi Kadir, elektrik işiyle uğraştıkları için güvenlik nedeniyle eldivenle çalışmaları gerektiğini anlatarak “Ama o eldiveni bile patron bize satıyor" diyor. Kadir, MEB tarafından sözleşmesi feshedilen 8 bin 406 iş yeri olduğu hatırlatıldığında ise "Benim iş yerimde de doğru düzgün iş güvenliği önlemi yok. Ama faaliyeti sürüyor” diye konuşuyor.

"OSTİM’DE KİMİN GÜVENCESİ VAR Kİ?"

Kadir gibi 16 yaşında olan CNC bölümünde okuyan Zeki, kendi çalıştığı iş yerinde önlem ve denetim görmediğini, arkadaşlarının çalıştığı iş yerlerinde de böyle bir şey duymadığını söyledi. Okul, Milli Eğitim Bakanlığı ve patronların nasıl koşullarda çalıştıklarını başından beri bildiklerine dikkat çeken Zeki “Bun rağmen şimdiye kadar hiçbir şey yapmadılar. Arkadaşlarımız ölmeseydi de bu böyle devam ederdi” diye konuştu.  

"ŞİKAYET ETSEK CANIMIZA OKURLAR"

Elektrik bölümü öğrencisi 15 yaşındaki Ahmet, asıl soruna dikkat çekiyor: “OSTİM’de patronların sözü geçiyor.” “Ben okula patronu şikayet etsem, okul patronu arasa ben atölyeye gittiğimde ne yaparım?​” diye soran Ahmet cevabı da kendisi veriyor: “Canımıza okurlar.”

BAYRAMDA AKRABALARIMDAN ÖNCE PATRON ARIYOR: NE ZAMAN İŞE GELİYORSUN?

CNC bölümünde okuyan 16 yaşındaki Metin, kendilerine küfürler, hakaretler eden patronların can sağlıklarını da tabii ki düşünmeyeceğini belirterek “Bizim iş güvenliğimiz için patronlar para harcar mı?​” diye soruyor. Ramazan Bayramı’nda yaşıtlarının 9 gün tatil yaptığını ama kendisi gibi MESEM’lilerin sadece 3 gün tatil yapılabildiğini söyleyen Metin ekliyor: “Bayramda akrabalarımdan önce patron arayarak soruyor: Ne zaman işe geliyorsun?​” Haklarını bilmediklerini dile getiren Metin, resmi tatilde 6 gün çalışmasına rağmen mesai ücreti bile alamadığını söyledi.

24-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş