Müfredat değişiyor: Ne zaman başlayacak, sınavlar etkilenecek mi?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in tüm sınıfları kapsayacak bir müfredat değişikliğinin yapılacağını açıklamasıyla birlikte tartışmalar da başladı. Birazdan bu tartışmalara da müfredat değişikliğinin lise ve üniversite sınavlarında nasıl bir değişikliğe yol açacağına da değineceğim. Müfredat değişikliğinin bir başka boyutu daha olacak ki; bu da öğretmenleri ilgilendirecek. Çünkü bazı öğretmenler norm kadro fazlası olacak. Ama önce gelin Tekin’in uzun süredir üzerinde çalıştıklarını söylediği ve aralık ayında ayrıntılarını açıklayacağını duyurduğu konuşmasına bakalım: Ne dedi Tekin?
BAKAN NE AÇIKLAMA YAPTI?
“Tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir müfredat değişikliği için çalışıyoruz. Söz konusu değişiklikle çocuklarımıza gereksiz, düzeylerinin üstünde bir bilgi yüklemesi yapmayacağız. Derslerin tamamında sadeleşme olacak. İlkokul, ortaokul, lisede tekrar eden konular, kazanımlar mevcut. Öncelikle bunları sadeleştirmek veya çıkartmak üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.
KAPSAMLI BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK
Bazı konular da var ki pedagojik usullerle anlatılmıyor. Yani lisede anlatılan konu ya da ilkokulda anlatılan konu birbirini tamamlamıyor. Bu bir sarmaldır. Öğretmenlerimiz müfredat hem çok ağır hem de çok fazla konu olduğundan konuları yetiştiremediklerinden yakınıyorlar. Ortaokulda neredeyse lisans düzeyinde okutulan konular mevcut. En son 2017 yılında müfredat değişikliği yapılmıştı.
O tarihten bu yana küçük revizeler dışında kapsamlı bir değişiklik olmadı, kapsamlı değişiklik bu çalışmamızla olacak. Çıkarılanlar olabileceği gibi yeni dersler de eklenebilecek. “
Tüm bu açıklamalar kapsamlı bir müfredat değişikliğinden söz ediyor. Bunu anlamı ise tüm dersler etkilenecek, bazı dersler müfredattan çıkacak, bazı dersler eklenecek. Peki bunun sonuçları ne olacak?
ÖĞRETMENLERİ ETKİLEYECEK
Öncelikle müfredat değişikliği öğretmenleri etkileyecek. Bazı öğretmenler norm kadro fazlası olacak, yeni dersler eklenirse de branş açığı olacak, içerikler azalırsa bazı öğretmenlerin ders saatleri azalacak, belki bazılarının da artacak.
ÖĞRENCİLER VE SINAVLAR
Asıl etki ise sınavlara olacak. Müfredat değişikliği ile birlikte sınavların yapısı, soru dağılımı hepsi etkilenecek. Ancak asıl soru yeni sınav sistemleri, yeni yerleştirme sistemleri mi gelecek?
ORTAK SINAVLAR HABERCİSİYDİ
Hatırlayacaksınız; ortak sınavlarla ilgili uygulama ilk açıklandığında ben bunu “yeni bir yerleştirme sistemi geliyor” diye yorumlamıştım. Çünkü okul sınavları da artık merkezi olarak hatta sorular bakanlık tarafından hazırlanarak yapılmaya başlanıyordu bu da kaldırılan TEOG sistemine benziyordu. TEOG’da olduğu gibi merkezi sınav sonuçları, okul notlarıyla birlikte hesaplanarak, liselere yerleştirmelerde kullanıbilecek bir sistem yeniden geliyor mu diye sormuştum.
MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ BİR BAŞKA HABERCİ
Ardından da ders çizelgelerindeki değişiklikler ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'ndeki konuşmasında, “sınav odaklı, sınavlardaki başarıya odaklı” bakış açısının eğitim sisteminin kanayan yaralarından biri olduğunu söylemesi, Bakan Tekin’in de bu konuşmaya atıf yaparak, "Sınav baskısından artık çocuklarımızı kurtarmamız gerekiyor" sözleri hep sınavlarla ilgili değişikliklerin gündeme geleceğinin işaretleriydi.
Üstelik ders çizelgelerinde yapılan liselere zorunlu sosyal sorumluluk programı, kurslardan sertifikalar alma gibi düzenlemeler de farklı sistemler üzerinde çalışıldığının habercileriydi.
Tüm bunları kaleme aldığım yazıda da yeni bir lise ve üniversite sisteminin gelmek üzere olduğunu dile getirmiştim. Hatta sosyal sorumluluk ile sertifikalar, Ziya Selçuk'un bakanlığı döneminde açıkladığı "yeni sistemi" hatırlatıyordu. O dönemde de Selçuk, üniversite sınavını da değiştirecek bir “müfredat değişikliğini” duyurmuş ama bu tartışmalara neden olduğu için uygulanamamıştı.
NE ZAMAN BAŞLAR?
Tekin, konuşmasında yeni müfredatın ne zaman başlayacağını dile getirmedi ama aralık ayında müfredat değişikliğiyle ilgili bir lansman yapacağını söylediğine göre kapsamlı değişikliklerin bu yıl değil, önümüzdeki 2024-2025 eğitim öğretim yılında başlaşacağını söyleyebiliriz. Buradaki soru ise tıpkı 2017’de olduğu gibi 1,5 ve 9’ncu sınıflar olmak üzere kademeli mi başlayacak?
GELEN GİDENİ ARATIR MI?
Milli Eğitim Bakanı Tekin yaptığı bir konuşmada “Çocuklarımızın kendi yetkinliklerini, yeterliliklerini, kabiliyetlerini ölçmek istiyoruz, bize destek olun” diye ailelere çağrı yaparak, hazırlıkları yapılan yeni sistem için velilerden desteklerini de bu sözlerle istemişti.
Yeni müfredatla birlikte her biri kısa ömürlü olan ve her yeni gelenin eskisini arattığı yeni bir kademeler arası geçiş yani lise ve üniversiteye geçiş sistemi önümüzdeki günlerde karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Ancak bakanlığın bu yıl sınava girecek öğrencileri düşünerek, "değişiklik olmayacağına" ilişkin bir açılama yapması ve öğrencileri rahatlatması gerekiyor.
01-11-2023