Öğretmenlik Meslek Kanunu ‘hayal’ mi oldu?
Öğretmenlik Meslek Kanunu ‘hayal’ mi oldu? Türk Eğitim Sen Genel Meslek Başkanı Talip Geylan İstanbul 4 No’lu Şube Başkanlığı’nın düzenlediği programda işyeri temsilcileriyle buluştu. Programa İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Remzi Özmen, İstanbul şube başkanları ve şube yönetim kurulu üyeleri ile ilçe ve işyeri temsilcileri katıldı.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, eğitim çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekti. Öğretmenliğin her önüne gelenin kolayca hakaret edebildiği, darp ve taciz edebildiği bir meslek grubu haline geldiğini söyleyen Geylan, bununla ilgili hazırladıkları kanun teklifini milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye ilettiklerini hatırlattı.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ‘HAYAL’ Mİ OLDU?
Geylan, şöyle konuştu:
“Kanun teklifinde şiddeti önleyici tedbirler alınmasını, caydırıcı müeyyideler getirilmesini talep ettik. Yaptıklarının faillerin yanına kar kalmasını istemiyoruz. Eğitim çalışanlarına şiddete cüret edenler artık 1 değil, 10 değil, 100 kere düşünsün! Umuyoruz ki, kanun teklifimize hem komisyon hem de genel kurul aşamasında tüm partiler sahip çıkar ve teklifimiz hayata geçer.
Kanun teklifinin yanı sıra kamuoyu oluşturmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 81 ilden 81 mektup gönderdik. Sayın Cumhurbaşkanı’nın iradesiyle ve TBMM’nin yapacağı yasal düzenlemelerle şiddetin önlenmesi yolunda mesafe kat edeceğimize inanıyoruz.”
ÖĞRETMENLER ŞİDDET İLE KARŞI KARŞIYA
Geylan, eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti doğuran nedenlerin başında öğretmenlerin itibarının rencide edilmesinin geldiğini belirtti. Geylan, şöyle dedi:
“Öyle Başbakanlar, öyle Milli Eğitim Bakanları gördük ki, ‘Öğretmenler haftada 15 saat çalışıyor. Bürokratlarımız da eşlerini öğretmenlerden tercih ediyor’ dediler. Öğretmenleri Eminönü’nde yem bekleyen güvercinlere benzettiler. Öğretmenleri 3 ay tatil yapmakla suçladılar. Öğretmenlere şahsiyet kazandıracaklarını söylediler. Dolayısıyla ülkeyi yönetenler, makamlarda bulunanlar öğretmenlere hakaret ederse, öğretmenlerimiz her gün şiddete maruz kalır. Öğretmenle birlikte kaybettiğimiz, esasında toplumun ve Türkiye’nin geleceğidir. Öğretmene verdiğiniz değer aynı zamanda çocuklarınıza verdiğiniz kıymettir. Öğretmen ne kadar itibarlı, saygın olursa, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği de o kadar aydınlık olur. Dolayısıyla eğitim çalışanlarına yönelik şiddete, tacize şahit olursanız, önce siz karşı çıkın.”
3600 EK GÖSTERGE GERÇEKLEŞMEDİ
3600 ek gösterge sözünün üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen gerçekleşmediğini söyleyen Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun da 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde yerini aldığını ancak süreç hızlı başlamasına rağmen sonunun getirilmediğini anlattı.
Geylan, kanunun çıkmasını 657 sayılı DMK’dan kaynaklanan haklar baki kalması kaydıyla desteklediklerini söyledi.
Öte yandan meslek kanununda, kariyer basamaklarının da yer alacağının belirtildiğini bildiren Geylan, kariyer basamakları belirlenirken hizmet yılının esas alınmasını istedi. Geylan, şöyle dedi: “Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir. Dolayısıyla bu konuda yapılacak herhangi bir sınavı kabul etmiyoruz. Kariyer basamaklarında hizmet yılı esas alınmalı; 10 yılını dolduran öğretmenlere uzman, 20 yılını dolduran öğretmenlere başöğretmen unvanı verilmelidir.”
ÖĞRETMENE TEŞVİK UYGULAMAYA GEÇMELİ
Meslek kanununda yer almasını istedikleri hususlardan birisinin de elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlere tazminat ödemesi yapılması olduğunu kaydeden Geylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir brüt asgari ücretle iki brüt asgari ücret arasında tazminat ödemesi yapıldığı taktirde elverişsiz bölgelerde hem öğretmen açığı sorunu çözülür hem de aileleri parçalanan sözleşmeli öğretmenlerimizin mağduriyeti giderilir. Öğretmenleri elverişsiz bölgelerde esir ederek değil, teşvik ederek tutabilirsiniz. Bu nedenle teşvik uygulaması bir an önce hayata geçirilmelidir.”
Geylan, bu kanunun bütçe yetersizliği nedeniyle ertelendiğine ilişkin iddialara da değinerek, “Bu iddiaların gerçeği yansıtmamasını temenni ediyoruz. Öğretmenlik Meslek Kanunu hayal olarak kalmamalıdır ” dedi.
03-12-2019