Arama sonuçları

Okullarda 1 öğün yemek talebi: Yargı çocukların açlığına kör, sağır

Okullarda 1 öğün yemek talebi: Yargı çocukların açlığına kör, sağır

Okul öncesinde ücretsiz yemeğin kaldırılmasına karşı 6 Kasım'da açılan davada yürütmeyi durdurma talebine yanıt verilmedi. Danıştay, çocukların açlığına karşı önlem alacak kararı sürüncemede bırakıyor.

Evrensel’de yer alan habere göre, Türkiye’de her 5 çocuktan 1’inin yoksulluk nedeniyle haftada bir kez en az bir kez öğün atladığı, çocukların 4’te 1’inin okula aç gittiği bilinirken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda çocuklara 1 öğün vermekte ayak diriyor. MEB’e karşı açılan davalarda ise yargı süreci uzatıyor. Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla tüm ülkede yürütülen ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilsin’ kampanyası sonucunda Milli Eğim Bakanlığı (MEB), okul öncesinde 1 dönem verdiği ücretsiz yemeği de kaldırarak sadece deprem bölgesinde okul öncesinde ücretsiz yemek verileceği kararını almıştı.

5 AY SONRA SAVUNMA İSTENDİ

MEB’in bu adımı üzerine İstanbul’da anaokula giden çocuğu olan bir veli, bu karara karşı iptal davası açarak yürütmeyi durdurma talep etti. 6 Kasım 2023’te açılan dava Danıştay 8. Dairesi tarafından sürüncemede bırakılıyor. Verilen ara kararda yürütmeyi durdurmaya dair bir karar verilmesi için davanın açılmasının üzerinden geçen 5 ayın ardından MEB’den savunma ve kimi belgeler talep edildi. Davanın avukatlarından Avukat İlke Işık, şu bilgileri verdi: “Yürütmeyi durdurma, gecikmesinde sakınca olacak, telafi etmesi zor olacak durumlarda tarafların mağduriyetini engellemek üzere esasa ilişkin karar beklenmeksizin bir an önce verilen ve mağduriyeti giderecek bir karardır. Yürütmeyi durdurma kararının bu kadar uzun zamana yayılması ve hâlâ bu kararın verilmemiş olması, çocukların açlığına ilişkin idare mahkemelerinin, yargının, tutumunu bize bir kere daha gösteriyor.”

ÇOCUKLAR MAĞDUR EDİLİYOR

Bu yüzden çocukların mağdur olduğunu dile getiren Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “MEB’in neden durdurduğu ve iptal ettiği belli olmayan bu uygulamaya ilişkin yürütmeyi durdurma kararının bir an önce verilmesi, en azından anaokulundaki çocukların bir öğün ücretsiz yemek hakkına kavuşması için çaba harcaması gerekirken, yargı tarafından 6 Kasım 2023’ten beri davamızda bir ilerleme göremiyoruz. Bu kararı hâlâ vermeyen Danıştay 8. Daire var karşımızda” diye konuştu. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin çocuklara bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için açtığı davanın reddedilmesini ve çocukların açlığına dair takdirin mahkemece MEB’e bırakıldığını hatırlatan Av. Işık, “Çocukların açlığı hâlâ yargı için önemli bir sorun değil. İdarenin hukuksuz tavırlarına ilişkin yapılan başvuruları görmezden gelen ve çocukların her gün okula aç gitmesine göz yuman bir yargı var."

04-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş