Örgün eğitime alternatif: Hafızlık eğitimi
Örgün eğitime alternatif: Hafızlık eğitimi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi’nin kapsamını genişletirken, projeye katılımı artırmak için harekete geçti. İmam hatip ortaokullarında uygulanan proje kapsamında, altıncı sınıfta hafızlık eğitimi için okulundan ayrılan öğrencilere Kuran kurslarında beş ders için “takviye” eğitim verileceği öğrenildi.
ÖRGÜN EĞİTİME ALTERNATİF: HAFIZLIK EĞİTİMİ
Proje kapsamına alınan okul sayısı 199’a ulaştı. Kuran kurslarında Türkçe, Sosyal Bilgiler, Matematik, Fen-teknoloji ve İngilizce derslerinden “takviye” eğitim veriliyor. Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre uygulamanın amacı “Öğrencilerin okullarından uzakta kaldığı sürede yaşayacakları açığı kapatmak” şeklinde açıklandı.
Proje ilk olarak 2016-2017 eğitim yılında pilot 17 imam hatip ortaokulunda başlatıldı. Amacı, “Öğrencilerin bir üst öğrenime akademik açıdan hazırlanması” şeklinde açıklanan projenin öğrencileri örgün eğitimden uzaklaştıracağını belirten eğitimciler uygulamaya tepki gösterdi.
HAFIZLIK EĞİTİMİ NEDİR?
Dördüncü sınıfı bitiren öğrenciler arasından, “Hafızlığa kabiliyeti olanların” dahil edildiği proje üst sınıflarda şu şekilde uygulanıyor:
♦ Beşinci sınıfta proje imam hatip ortaokullarına kaydolan öğrencilere temel ve meslek derslerinin dışında haftada dokuz saat Kuran dersi veriliyor.
♦ Hazırlık sürecini tamamlayan öğrenciler, beşinci sınıfın Mart ve Nisan ayında hafızlık yapmaya başlıyor. Diyanet’in okullara gönderdiği personel ile okuldaki öğretmenlerin işbirliğiyle öğrencilerden, her gün Kuran’dan bir sayfa ezberlemesi talep ediliyor.
♦ Hafızlığa başlayan öğrenciler, altıncı sınıfta okula bir yıl ara veriliyor.
♦ Öğrenciler yedinci sınıfa devam ederken haftada dokuzar saat daha Kuran dersi alıyor. Öğrencilerin imam hatipleri tercih etmesi durumunda ek puan almasına olanak sağlayacak bir model üzerinde çalışılıyor.
Fotoğraf: AA
18-10-2018