Arama sonuçları

Özel okul öğretmeni ve öğrencisi kaçıyor mu?

Özel okul öğretmeni ve öğrencisi kaçıyor mu?

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) geleneksel eğitim sempozyumunda TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk ile yaptığımız sohbet önümüzdeki günlerde özel okullardan hem öğretmen hem de öğrenci “kaçışının” gündeme geleceğini gösteriyor.

Öztürk, özel okul velilerine teşvik verilmediği takdirde öğrencilerin devlet okullarına geçişinde hızlanma olacağını ve aynı zamanda da öğretmenlere yeterli zam verilemeyeceği için de öğretmenlerin başka sektör ya da devlete geçebileceğini söyledi. Konuştuğumuz özel okul yöneticileri ise yaklaşık 3 bin okulun kapanmak zorunda kalacağını; işsiz kalan öğretmen sayısının da yaklaşık 30 bini bulacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. 

KURSLARIN ÜCRETİNDE SINIR YOK 

Özel okullarda bundan 7-8 yıl önce öğretmen ücretlerinin asgari ücretin 2 ile 5 katı olduğunu anlatan sektör temsilcileri, bugün gelinen noktada, özel okul öğretmenlerinin ücretinin devlet okullarındaki öğretmenlerden düşük kaldığını kaydettiler. Öyle ki öğretmenlere asgari ücretin 1000 ile 3000 TL üzerinde ancak verebildiklerini, ortalama ücretin 10 bin TL civarında olduğunu vurgulayan temsilciler, Anadolu’da asgari ücret alanlar hatta onun altında çalışanlar bulunduğunu söylediler. Bu nedenle öğretmenlerin kurumlardan kaçtığını, büyük çoğunluğunun bir daire kiralayıp 5-6 kişi bir araya gelerek özel kurs açtıklarını anlatan temsilciler, şunları söylediler:

“Kurs merkezleri öğrencilerin aklını çeliyor. En iyi Anadolu liselerinden bile 12. sınıfta açık liseye geçip kurslara devam eden öğrenciler var. Bugün üzüldüğümüz nokta kurslar iki türlüye ayrılıyor. Kaçak ve yarı kaçak kurslar. Üstelik kursların ücretleriyle ilgili bir sınırlama yok. İstanbul’da semtine göre yıllık 250 bin TL’lik kurs var. Özel okullar olarak KDV indirimi istedik, 3 milyar TL fatura olduğunu, bu nedenle KDV’yi indiremeyeceklerini ifade ettiler. Halbuki bu kaçak, yarı kaçak kurslardan vergi kaybının bu rakamın çok daha üstünde olduğunu söyleyebiliriz.”

ÖĞRETMENE EYT’DE ÖZEL DÜZENLEME

EYT çıkarsa özel okullardaki öğretmenler de yararlanacak. Ancak özel okul temsilcileri bu noktada özel bir düzenleme beklediklerini söylüyor. TÖZOK Başkanı Öztürk de bu beklentiyi şu sözlerle anlatıyor: “EYT çıksa öğretmen şubat ayında ayrılmak istese ne yapacağız, yerine nasıl öğretmen bulacağız? Bu planlamalarımız için Bakanlık’tan destek istedik. Bu konuda yardımcı olacaklarını söylediler. En azından sene sonu gelene kadar öğretmenimizin hakları saklı kalmak kaydıyla, sözleşmesinin sonuna kadar kurumda kalmasının sağlanmasını talep ediyoruz.”

GENEL GİDERLER ETİK DEĞİL

Özel okullarda eğitim ücretinin yanı sıra yemek, kitap, genel giderler gibi kalemler altında velilerden ücretler talep ediliyor. Özellikle “Genel Giderler” adı altında istenen ücret velilerden çok tepki çekiyor. Bu uygulamanın yönetmeliğe uygun olup olmadığını Zafer Öztürk’e sorduk. “Uygun değil” diyen Öztürk, şu bilgileri verdi: “slında tamamen yasa dışı da diyemeyiz. Bu yoruma açık bir durum. Çünkü MEBBİS’te o madde var. Şimdiye kadar da vardı, ancak okul fiyatı açıklanırdı, bunların hepsi onun içine girerdi. Tamamen yasa dışı diyemeyiz ama bana sorarsanız etik değil. Ancak kurumlar çaresiz. Çünkü eğitim ücreti 150 bin TL olan bir okul, yüzde 65 zamla bir şekilde döndürür. 50 bin TL olan bir okul döndüremez. Bir sınıf düşünün, 4 öğretmen düşüyor bir sınıfa. Ortalama öyle hesap yapılır bizde. Asgari ücreti 8500 TL’den hesaplayıp, 12 aya bölün bir sınıfın sadece öğretmen gideri 46 bin TL şu anda. Okullar da bir şekilde ayakta kalmak zorunda.”

26-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş