Arama sonuçları

Özel okullar: Onaylanmış ders kitapları okutulabilecek

Özel okullar: Onaylanmış ders kitapları okutulabilecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel öğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik yaptı. 16 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete’de Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yayımlanan yönetmelik özel okullarda okutulan ders kitaplarında da düzenleme getiriyor. 

Yönetmeliğin ‘Öğretim programları, ders çizelgeleri ve başarının değerlendirilmesi’ maddesine şu bölüm eklendi: “Okullarda, Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulması esastır. “ 

TÜM KİTAPLARI KAPSIYOR MU?

Peki bu madde ne anlama geliyor? 

Daha önce de dile getirildiği gibi bazı özel okullar devletin ücretsiz olarak verdiği kitapları “kağıt çöp” niyetine satıyor ve bu kitapları okutmuyordu. Bir görüşe göre bu düzenlemenin yapılmasının nedeni devletin verdiği kitapların okullarda okutulmasının sağlanması.

Ancak özel okul yöneticilerinin de aklına takılan bir nokta var ki; bu düzenleme acaba tüm ders kitaplarını da kapsıyor mu? Bazı okullarda IB, AP gibi uluslararası programların ders kitaplarının yanı sıra İngilizce ya da başka dildeki kitaplar da okutuluyor. Bu durumda tüm bu kitaplar için bakanlık onayı mı istenecek? Yine özel okulların uluslararası akreditasyonları söz konusu ve buna göre de akredite oldukları örneğin Oxford gibi programlar var. Bu akreditasyonlara göre de okulların bu kitapları okutması gerekiyor. 

Peki tüm bu kitaplar hatta yardımcı ders kitapları da Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayından mı geçmek zorunda? Henüz bu sorunun yanıtı yok. 

Özel okullarda okutulan ders kitaplarına ilişkin bir süredir “bakanlık onayı” getirileceği ve bu onayın yabancı dil kitaplarını kapsayıp, kapsamayacağı konuşuluyordu. 

16-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş