Arama sonuçları

Puanları yetmese de Robert’e yerleştirilecekler mi?

Puanları yetmese de Robert’e yerleştirilecekler mi?

Bir öğrenci puanı yetmese de sınavla öğrenci alan bir özel liseye yerleşebilir mi? Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla yani sınavla öğrenci alan aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel okullara şehit ve gazi ile kanunla koruma altında bulunan öğrenciler puanları yetmese bile örneğin Amerikan Robert Lisesi’ne girebilir mi?

Bu sorunun kaynağını ise 16 Şubat 2024 tarihinde Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde ücretsiz ve burslu okutulacak öğrencilerin yerleştirilmesiyle ilgili yapılan değişiklikler oluşturuyor. Bu değişikliklerden birisi yönetmelikten çıkarılan bir cümle diğeri de öncelikli olarak özel okullarda ücretsiz-burslu okutulacak öğrencilerin yerleştirmesine ilişkin yapılan düzenleme ki; öğrenci seçiminde ve yerleştirmesinde yetkinin okullardan Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) geçişisinin düzenlenmesi. Yani bu öğrencilerin yerleştirmelerinin bundan sonra merkezi olarak yapılacak olması.

SİSTEM NASIL İŞLİYORDU?

Ancak bu değişikliği tartışmadan önce önce burslu ve ücretsiz okutulacak öğrencilerle ilgili bilgiyi hatırlamak gerek.

Özel okullar; Amerikan Robert, Fransız, Alman, Avusturya, İtalyan gibi yabancı özel liselerin yanı sıra yine Türk özel okulları da toplam öğrenci sayısının en az yüzde 3’nü ücretsiz veya burslu okutmak zorunda. Tüm özel öğretim kurumları ve kursları burslu/ücretsiz okutacak öğrencileri belirlerken, başvuranlar arasında koruma altına alınan çocuklar, şehit ve gazi çocukları varsa onlara öncelik tanımak zorunda. Bu öğrencilerin yerleştirmelerini okullar kendileri yapıyor. Ancak sınavla yani Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla öğrenci alan liselerde bu çocukların okuyabilmesi için okulların açıkladıkları taban puanı tutturmaları gerekiyor. Bu şuna kadar yürürlükte olan sistem.

NASIL BİR DEĞİŞİKLİK OLDU?

Yeni düzenlemeyle yerleştirme ve seçimlerde değişiklik yapılmış durumda.

Söz konusu yönetmeliğin 57 maddesi Ücretsiz veya Burslu Okuyacak Öğrenci ve Kursiyerler, Ücretsiz okutulacak öğrenci ve kursiyerlerin oranı ile dağılımı başlığını taşıyor. Öncelikli olarak ücretsiz veya burslu olarak okutulacak öğrencilerin koruma altındaki çocuklar ile gazi ve şehit çocukları olduğu bu yeni düzenlemede de yer alıyor.

O CÜMLE KALDIRILINCA

Ancak bu çocukların özel okullarda öncelikli olarak okutulmasını düzenleyen madde; “Kurumlar, kurumda okuma hakkını kazananlardan” diye başlarken, yapılan değişiklikle bu cümle kaldırılmış durumda. Aynı zamanda yine yönetmelikte yapılan değişiklikle burslu ve ücretsiz okutulacak öğrencilerin seçimi de yerleştirmesi de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak ve valilikler aracılığıyla yürütülecek. Hem “kurumda okuma hakkını kazananlardan” diye başlayan cümlenin kaldırılması hem de yerleştirmenin bakanlık tarafından yapılacak olması ise tartışmanın nedeni.

PUAN ŞARTI ORTADAN KALKTI MI?

Çünkü, “kurumda okuma hakkı kazananlar” cümlesi LGS puanıyla öğrenci alan okullara bu çocukların yerleşebilme şartının “puan” olduğunu gösteriyor. Cümle kalkınca artık “puan şartı” da ortadan kalkmış duruyor. Peki bu durumda okulun açıkladığı taban puanı tutmasa bile Robert, Alman, Fransız, İtalyan, Avusturya liseleri ile LGS puanıyla öğrenci alan özel okullara öğrenciler MEB tarafından yerleştirilebilecek mi? Yönetmeliğe göre evet, çünkü bunu engelleyen o ifade artık yer almıyor.

Konuştuğumuz eğitimciler söz konusu “kurumda okuma hakkı kazananlar” bölümünün neden çıkarıldığını anlamış durumda değil. Bunun gözden kaçan bir hata olduğunu söyleyen de var, tam tersine bilerek çıkarıldığını da. Hangisi haklı bununla ilgili bir genelge yayımlandığı zaman göreceğiz.

16-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş