Arama sonuçları

Siber zorbalık en çok kız çocuklarını hedef alıyor

Siber zorbalık en çok kız çocuklarını hedef alıyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) düzenlediği "Gelenekselden Dijitale Medya ve Gençlik Zirvesi"nde siber zorbalık konusu ele alındı.

RTÜK Üyesi Deniz Güçer'in moderatörlüğünde düzenlenen "Dijitalleşen Medya ve Siber Zorbalık" panelinde konuşan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdil Sayımer, dijital ortamın olumlu tarafları gibi olumsuz tarafları da olduğunu, bunun başında da siber zorbalığın geldiğini belirtti.

"EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR"

Siber zorbalığın en çok çocukları etkilediğine dikkati çeken Sayımer, çünkü çocukların henüz yetişkin düzeyine gelmedikleri için bir takım kontrolleri ele geçiremediklerini, siber zorbalıkla başa çıkma yöntemlerini bilmediklerini söyledi.

SİBER ZORBALIKLA BAŞA ÇIKMA

Sayımer, pandemi döneminde 65 yaş ve üzerindeki grubun da ayrımcılığa uğradığını ve alaycı tavırlara maruz kaldıklarını, sosyal medya platformlarında onlara yönelik söylem pratiklerinin ortaya çıktığını, bunların da birer siber zorbalık türü olduğunu anlattı.

Sayımer, siber zorbalığı, dijital teknolojileri kullanarak bireyleri rahatsız etme, taciz, korkutma, sindirme, ifşa, kötüleme, dedikodu gibi birçok olumsuz davranışa yönelik içeriklerin kasıtlı olarak birbirlerine gönderilmesi" olarak tanımladı. Sayımer, "Siber zorbalık her yaşta görülüyor ama çocuklar aslında yaptıklarının bir siber zorbalık olduğunun farkında değiller. Siber zorbalığın türlerine baktığımızda ilk önce izinsiz bilgi paylaşımı var. Çocuklar bunu birbirlerine yönelik olarak çok yapıyorlar ve bunu bir eğlence olarak kabul ediyorlar" diye konuştu.

"SİBER ZORBALIKLA İLGİLİ FARKINDALIK GELİŞTİRMEK GEREKİYOR"

Sayımer, çocukların, ergenlerin, gençlerin ve yetişkinlerin siber zorbalığı tanımadığına, bu konuda farkındalığın düşük olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Siber zorbalıkla ilgili farkındalık geliştirmek gerekiyor. Bu da ancak eğitim yoluyla olabilir. Hep üzerinde durduğum konu dijital okuryazarlığın artırılması. Çocukların elinden telefonların, tabletlerin, bilgisayarların alınmasıyla bu işi çözmek mümkün değil. Ancak dijital okuryazarlığı arttırarak, onlara nitelikli içerik üretiminin önemini ve nasıl yapılabileceğini öğreterek bir noktaya gidebiliriz."

Siber zorbalığın en çok kız öğrencilere yönelik yapıldığının altını çizen Sayımer, çocukların siber zorbalığı aileleriyle ve öğretmenleriyle paylaşmaktan çekindiğini ve bu işin büyüdüğünü belirterek, siber zorbalığın önlenmesinde ebeveyn kontrolünün önemini vurguladı.

"SOSYAL MEDYA SİBER ZORBALIĞIN ZİHİNLERDE BEDENLEŞTİRİLDİĞİ BİR PLATFORM HALİNE GELDİ"

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum, dijital platformlar üzerinden kasıtlı olarak ve sürekli başkalarına zarar verecek şekilde davranış sergilemenin siber zorbalık olduğunu ifade etti.

Siber zorbalıkta "zorba", "mağdur" ve "izleyici" olmak üzere 3 temel rol olduğunu aktaran Horzum, siber zorbalığın gençlerde özellikle lise çağındaki öğrencilerle daha fazla görüldüğüne dikkati çekti.

Horzum, siber zorbalık ile akran zorbalığı arasındaki en önemli farkın, siber zorbaların karşısındakine fiziksel olarak bir zarar vermediğini düşünmeleri olduğunu ancak psikolojik olarak karşısındaki etkilediklerini ve bunun farkında olmadıklarını belirtti.

Türkiye gazetesi yazarı Salih Uyan ise sosyal medyanın hangi ülkede olursa olsun o ülkede yaşayan nüfusun bir ortalaması haline geldiğini ve bir tavır geliştirdiğini söyledi.

Bilişim Uzmanı Orhan Toker de annesi babası ayrı, derslerinde başarılı bir İngiliz çocuğun maruz kaldığı siber zorbalık hikayesini paylaşarak, çocukların internet ortamındaki siber güvenliğini sağlayabilmek için bu tür olayların yaşandığından çocukların haberdar edilmesi gerektiğini belirtti.

57. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Erkek Kata Milli Takımı sporcusu Türk karateci Ali Sofuoğlu, sporcuların maruz kaldıkları siber zorbalık türlerine ilişkin örnekler vererek, haklarında yalan haberlerin yapıldığını ve adlarına açılan sahte sosyal medya hesaplarından aleyhlerine paylaşımlarda bulunulduğunu anlattı.

30-11-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş