Arama sonuçları

Sınavsız üniversite okumak mümkün mü?

Sınavsız üniversite okumak mümkün mü?

Bir yükseköğretim programına kayıtlı ya da mezunlar için ikinci üniversite okumak mümkün. Bunun için sınava girmeye de gerek yok. İkinci üniversite kapsamında ikinci bir üniversite diploması almak mümkün. İstanbul, Anadolu, Ankara ve Atatürk üniversitelerinde bulunan İkinci Üniversite kapsamında açılan önlisans ve lisans programlarına kayıtlar başladı. Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre İstanbul Üniversitesi’nde 7 Ekim’e; Ankara Üniversitesi’nde 30 Eylül’e, Atatürk Üniversitesi’nde 1 Ekim’e kadar başvurular sürüyor. Açıköğretim sisteminde 1 milyondan fazla aktif öğrencisi bulunan Anadolu Üniversitesi’nde ise başvurular, 21 Ağustos-16 Ekim tarihleri arasında yapılabilecek.

ÜCRETLERDE ARTIŞ VAR

Bu yıl İkinci Üniversite kapsamında sunulan önlisans ve lisans programlarının ücretlerinde yüzde 300’e varan oranlarda zam yapıldığı görülüyor. Örneğin 2023-2024 akademik yıl için ücret bilgisini paylaşan Ankara Üniversitesi’nde yıllık 1.000 TL olan materyal ücreti 3.000 TL’ye çıkarıldı. İstanbul Üniversitesi’nde ise yıllık öğrenim ücretinin 1.500 TL olduğu programlarda bu yıl ücret 2.800 TL oldu.

İNDİRİMLİ KART İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Üniversitelerde 2022-2023 akademik yılı verilerine göre 7 milyona yakın öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin 1 milyon 417 bin 843’ü açık öğretim önlisans ve lisans programlarında yer alıyor.

‘Sınavsız İkinci Üniversite’ fırsatından da son yıllarda birçok öğrenci yararlanıyor. Farklı alanlarda uzmanlaşmayı hedefleyenlerin yanı sıra öğrencilerin açık öğretimi tercih etmelerinde ulaşımda, kültür sanat etkinliklerinde, çeşitli firmaların düzenledikleri kampanyalarda sağladıkları indirimler etkili oluyor.

Öyle ki öğrencilerin en büyük masraf kalemlerinden biri olan şehir dışı ve şehir içi ulaşım ücretlerinde bu yıl ciddi artışlar oldu. En son İstanbul’da ulaşım ücretleri yüzde 51.52 oranında arttı.

İstanbulkart, tam bilet ücreti 9.90 TL’den 15 TL’ye, öğrenci bileti 4.83 TL’den 7.31 TL’ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL’den bin 177 TL’ye, öğrenci ise 140 TL’den 212 TL’ye çıkarıldı. Minibüslerde öğrenci ücreti 5 TL oldu. Bu durumda bir işte çalışmasına rağmen ulaşım masraflarını azaltmak isteyenler de çözümü açık öğretim programlarına kaydolarak öğrenciliğe devam etmekte buluyor.

 

17-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş