Arama sonuçları

Tabip Odaları uyarıyor: Normalleşme için erken

Tabip Odaları uyarıyor: Normalleşme için erken

Hekimler vaka sayıları artmasına rağmen "normalleşme" ısrarının hatalı olduğunu söylüyor. Bugün başlanacağı açıklanan ‘yerinde karar dönemi’ ve normalleşme adımlarını İstanbul, Ankara ve İzmir’in tabip odalarının yöneticileri eleştirdi. BirGün’den İsmail Arı'nın haberine göre normalleşme için henüz erken.

Vaka sayılarının kent genelinde arttığını belirten İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Osman Küçükosmanoğlu şöyle konuştu:

VAKA SAYILARINDA ARTIŞ VAR

“Vaka sayılarında geçtiğimiz iki haftaya göre bir artış var. Günlük vaka sayılarında, önceki haftalara göre yüzde 20’lik veya yüzde 30’luk bir artış var. İstanbul, tam açılma için uygun değil. Ayrıca, bir taraftan da kapanma ve salgın tedbirlerinin vatandaşın sırtında bir sopa olarak kullanıldığı, Boğaziçi eylemleri gibi eylemler ve basın açıklamalarında gördük. Burada pandemi yasaklarının uygulanması konusunda bir problem olduğunu görüyoruz.”

YAYGIN TEST YAPILMASI GEREKİYOR

Pandemi tedbirlerinin adil ve şeffaf olması gerektiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Yaygın test yapılması lazım. Aşıda da oldukça yavaşız. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk kendisine aşı yaptırdı ama öğretmenlerin aşılanmasına neredeyse başlanmadı veya çok sınırlı sayıda öğretmene aşı yapıldı. Aşılamanın hızla yaygınlaştırılması lazım.”

YAZILARIMIZA KARŞILIK ALAMADIK

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür, verilerin şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğine dikkat çekti: “Kent genelinde artış var. Bir taraftan mutant virüsler hızla yayılıyor. Normalleşmeye ilişkin adımlar atılacak bunun altyapısı da uygun olmalı. Bütün rakamlarım il, ilçe düzeyinde şeffaf bir şekilde açıklanması lazım. Biz il hıfzıssıhha kuruluna yazı yazmamıza rağmen bir karşılık alamadık ve bu kurula alınmadık. İl hıfzıssıhha kurulunda ortak akıl olması lazım.”

TEST SAYILARI DÜŞÜYOR

İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı ise test sayılarının hızla düştüğüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Test sayısını artırdığınız zaman vaka sayısı da daha yüksek çıkacaktır. İzmir’de bir artıştan söz edemezsek bile bir düşüşten de söz edemiyoruz. Bizlerin önerdiği 14 günlük hatta 28 günlük kapanma hayata geçirilmedi. Bizzat Sağlık Bakanı’nın açıkladığı mutant virüs yayılımı var. 40’ın üzerinde ilde mutant virüslerin görüldüğü söyleniyor. Aralık ayına göre kent ve ülke genelinde vaka sayıları düşmüş olsa da İzmir’de şu an günlük vaka sayılarında yatay bir seyir var. Hâlâ salgın kontrol altına alınabilmiş değil. Her gün ölümlerimiz oluyor, günde 10 bine yakın vaka ve olgularımız var.”

Çamlı, haziran ayındaki ‘normalleşmeye’ dikkat çekerek, “Kontrolsüz açılma Eylül ve Ekim ayında bir pike neden oldu. Bu yüzden de birçok vatandaşımız hastalandı ve hayatını kaybetti. Bu normalleşme sürecinde de bunları unutmamalıyız” dedi.

01-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş