Tehlike çanlarını duyuyor musunuz? Türkiye, en mutsuz çocukların ülkesi
15 yaşındaki öğrencilenin matematik ve fen okuryazarlığı ile okuma becerilerini ölçen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçlarını günlerdir tartışıyoruz. 37’si OECD ülkesi olan 81 ülkenin katıldığı bu programda Türkiye’nin kaçıncı sırada olduğunun zerre kadar önemi yok.
Neden mi?
Biz 15 yaşındaki çocukların en mutsuz olduğu ülkeyiz de ondan. Bundan daha önemli ne olabilir ki?
Bu çocukların PISA'da cevapladığı anketlerden birisi de “yaşam memnuniyeti” anketi. Son sıradayız. Ne yaptık da bu çocukların yaşam sevincini ellerinden aldık?
Dün akşam pervinkaplancom instagram yayınında konuğum Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Eren Ceylan oldu. Eren hoca çok önemli noktalara dikkat çekti ve PISA sonuçlarının ne anlama geldiğini, geleceğimiz için kaygılı duymalı mıyız, neler yapmamız gerekiyor bunların tümünü anlattı. Yayını BU LİNKİ TIKLAYARAK izleyebilirsiniz?
YAŞAM MEMNUNİYETİ ANKETİ
Ancak ikimizi de çok üzen bir veriyi de konuştuk. Gerçekten hepimizin herşeyi bir kenara bırakıp, bu konu üzerinde durulmak ve araştırmak gerek. O da “yaşam memnuniyeti.” PISA sonuçlarında beni en çok etkileyen verilerden birisi bu oldu. En son sırada olmanız, çocuklamızın bu kadar mutsuz olması…
Prof. Dr. Ceylan’a da bu konuyu sordum. İşte yanıtı:
ÜZERİNDE DURMAMIZ GEREKİYOR
"Bu tablo çok üzücü ve çok üzüldük. Türkiye yaşam memnuniyeti anketinde sonuncu sırada. Ortalarda bir yerde olsak, bir şekilde açıklanabilirdi ama son sıradayız. Önemle üzerinde durmamız, üzerinde düşünmemiz gereken bir bulgu. Bunda birden farklı değişkenler de var, okula aidiyet, okulda kendini güvende hissetme, okuldan kaytarma gibi.
15 yaşındaki çocukların yaşam memnuniyeti düşük, okula ait hissetmiyorlar, okulda kendilerini güvende hissetmiyorlar. Bu hikaye çok önemli, üzerinde çok etkili durmalıyız, araştırmalıyız. Bunu ortaya koymalıyız.
ÇANLAR ÇALIYORDU
Sosyo ekonomik durumlardaki gerileme ve alt yığınlardaki kalışımız ve yaşam memnuniyetinde düşüş, en alt sırada yer almamız hepimizin seferber olması gereken bir durum. Bu PISA’da kaçıncı olduğumuzdan daha önemli. Nedeni ve çözümü bulunması gerekir. 2018 PISA’da çanlar çalmaya başlamıştı, son sıralardaydık ama bu kez en son sıradayız. Bizden bir önceki ülke Jamabizden ortalama daha yüksek, ondan yükseğiz. Bu çok önemli bir unsur. Çocukların umutlu olması gerekir, mutsuz olmaları değil.”
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı PISA 2022 Türkiye raporunda da Türkiye’de yaklaşık 10 öğrenciden 3’ü okulda kendini yalnız, dışlanmış gibi ve okula ait değilmiş gibi hissettiğini bildirdiği belirtiliyor. Yani çocuklarda okul aidiyeti oluşmamış durumda. Yine raporda her 4 öğrenciden 1’i ise PISA uygulamasından önceki 4 hafta içinde okulda örneğin bir öğrencinin başka bir öğrenciyi yaralamakla tehdit ettiğini duymak, okulda çeteler görmek gibi gibi güvenlik riskleriyle karşılaştığını söylediği ifade ediliyor.
SEFERBERLİK İLAN ETMELİYİZ
Ancak tabloda da gördüğümüz gibi 15 yaşında olup da en mutsuz çocukları büyüttüğümüz gerçeği değişmiyor. Eren hocanın da söylediği gibi herkesin siyasetçisinden eğitimcisine kadar hepimizin bunun nedenlerini anlamamız ve çözmek için de bir seferberlik başlatmamız gerekiyor.
Hepimiz, “Ne yaptık da biz 15 yaşındaki çocuklarımızı bu kadar mutsuz ettik ve yaşam sevinçlerini ellerinden aldık?” diye sormalıyız.
Yayını BU LİNKİ TIKLAYARAK izleyebilirsiniz?
13-12-2023