Arama sonuçları

Türkiye’ye maliyetleri 250 milyar dolar

Türkiye’ye maliyetleri 250 milyar dolar

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Türkiye'de sığınmacılar için eğitim, barınma ve tıbbi bakıma 100 milyar doların üstünde harcama yapıldığını, Suriye ile ilişkilerin bozulması sonucu ticaret daralması, emniyet tedbirlerinin artırılması gibi faktörler de eklendiğinde bu rakamın 250 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Akay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı ve mülteciler hakkında yapılan her değerlendirmenin ve Türkiye'nin geldiği durum hakkındaki tahlillerin ırkçılık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

AVRUPA’NIN MÜLTECİ KAMPI OLDU

Mülteci ve sığınmacıların beka sorunu olduğunu söyleyen Akay, "Ülkemizin Avrupa'nın mülteci kampı haline gelmesinin birinci derecedeki sorumlusu mevcut iktidardır" dedi.

Akay, resmi rakamlara göre Türkiye'de 6 milyonu aşkın sığınmacı bulunduğunu, bunun da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 7'sine tekabül ettiğini belirtti. Akay, "Sığınmacılara öz kaynaklardan yaklaşık 45 milyar dolar harcanmış. Bu rakam inandırıcı ve gerçekçi değil" dedi. 

250 MİLYAR DOLARI BULUYOR

Eğitim, barınma ve tıbbi bakım da eklendiğinde sığınmacılara harcanan paranın 100 milyar doların üzerinde olduğunu iddia eden Akay, şunları söyledi: "Yaptığımız bir araştırmaya göre bu rakamın 250 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Neden? Çünkü Suriye ile ilişkilerin bozulması neticesinde de buradaki ticaret hacminin daralması söz konusu oldu. Emniyet tedbirlerinin artırılmasıyla ilgili birtakım harcamalar oldu. Bu harcamaları da üst üste koyduğunuz zaman 250 milyar dolarlık bir rakam." 

41 MİLYONA ULAŞACAKLAR

Suriyeli sığınmacıların nüfus artış oranlarına dikkati çeken Akay, önlem alınmadığı takdirde 15 yıl sonra Suriyeli nüfusunun 41 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. 

15-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş