Vakıf üniversiteleri bol keseden burs veriyor mu?
Vakıf üniversiteleri bol keseden burs veriyor mu? Toplumda böyle bir algı var. Üstelik bu algı da her yıl üniversite tercihi yapan gençlerin “yanlış tercih” yapmalarına neden oluyor. Onlar da düşünüyor ki; eğer bir vakıf üniversitesine yerleşirsem burs alabilirim.
Oysa bu doğru değil.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BOL KESEDEN BURS VERİYOR MU?
Vakıf üniversitelerinin bol keseden verdiği burslar da harçlıklar da “şampiyonlar” için. Ya da en azından ilk 100 hatta ilk binlerde olan öğrenciler için. Bu yıl ilk 100 içinde olanlara ayda 3 bin TL “cep harçlığı” verenler var. Hatta bir ara bu rakam 6 bin TL’ye kadar çıkıyordu.
DERECE YAPANLARI ÇEKMEK İÇİN
Burada amaç derece yapmış öğrencileri çekmek, üniversitenin tanınırlığını artırmak. Bunu sağladıktan sonra da o “harçlıkları” vermekten vazgeçiyorlar. Özellikle yeni kurulan ve “şampiyonların üniversitesi” tanımını yapmak isteyen üniversiteler bu yola başvuruyor. Bunu da reklam harcaması olarak görüyor. Ancak ilk yıllarını böyle tamamlayıp, ilk 100’den, binlerden öğrenci aldıktan ve kamuoyunda adı duyulduktan sonra yüksek burslar da kalkıyor.
‘KAÇ PARA VERECEKSİNİZ?’ DİYE SORULUYORDU
Bu durum bir ara o kadar vahim hale gelmişti ki öğrenci ve velileri de değiştirmiş, onlar da daha kapıdan girerken, “Ne vereceksiniz?” diye sormaya başlamıştı. Eğitimde “ne alacaklarını” değil, o üniversiteyi tercih etmek için kaç para alacaklarını sorar hale gelmişlerdi. Bunu da yine eğitim kurumları başarmıştı. Toplu şampiyonlar gelsin diye toplu paralar, hatta ev ve araba verenler bile vardı.
DEVLET ÜNİVERSİTELERİ DE BU YARIŞA GİRİYOR
Şampiyon kapma yarışı ise sadece vakıf üniversiteleri ile sınırlı değil. Devlet üniversiteleri de olanakları ölçüsünde bu “burs kervanına” katılmak zorunda kalıyor. Onlar da yüzme havuzu, uçak bileti, Erasmus gibi değişim programlarında öncelik, yurt gibi cazip tekliflerle şampiyonların karşısına çıkıyor. Bazıları vakıf üniversitelerinden geride kalmamak için 500-1.500 TL gibi cep harçlıkları veriyor.
BURS BÜTÇESİ REKLAM BÜTÇESİ GÖREVİ YAPIYOR
Ayrıca aralarında bir zamanlar şampiyonlara “harçlık” yanında ev, araba verenler aradan yıllar geçtikçe bunlarda kısıtlamalara gittiler.
Son birkaç yıldır ise ekonomik gerekçelerle vakıf üniversitelerinin büyük çoğunluğu da ancak ÖSYM kılavuzunda yer alan ve zorunlu oldukları kadar öğrencileri burslu okutmayı tercih ediyor. Elbette şampiyonlara “burs bütçesi” her zaman reklam bütçesi gibi ayrılıyor.
Bu durum sadece üniversiteler için de geçerli değil. LGS şampiyonlarına da birçok lise ulaşmanın yollarını aradı. Hatta bursluluk sınavı yapanlar, bu sınavda başarılı öğrenciler yerine LGS’de şampiyon olanları “ikna ederek” okullarına aldılar.
YÜZDE 73'Ü ZORUNLU BURS VERİYOR
Evet, vakıf üniversitelerinin öyle bol keseden burs vermediğini de YÖK’ün yayımladığı 2019 Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu da ortaya koyuyor. 69 üniversiteden 42’si öğrencilerinin yüzde 10’nu burslu okutuyor. Yani yüzde 73’ü zorunlu olan kadar burs veriyor. İlk yıllarında tüm öğrencilerini burslu okutan yani yüzde 100 burslu olarak eğitime başlayanlar da birkaç yıl sonra bu oranları düşürüyor.
18-07-2019