YKS: Ek yerleştirme sizi üniversiteli yapacak
YKS: Ek yerleştirme sizi üniversiteli yapacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyenler için üniversite olma şansı henüz son bulmadı. Çünkü üniversite kayıtlarının son bulmasının ardından yükseköğretim kurumlarında boş kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak.
Ek yerleştirme üniversitelerde ilk yerleştirmede boş kalan kontenjanlar ile yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlar nedeniyle oluşan boş kontenjanlar için yapılacak.
YKS: EK YERLEŞTİRME SİZİ ÜNİVERSİTELİ YAPACAK
Ancak tıpkı merkezi yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmenin de kendine özgü kuralları var. Bu kurallardan bazıları ilk yerleştirmeden farklı olacak. Bu yüzden de ek yerleştirmede bu kurallara uygun olarak tercih listenizi hazırlamanız gerekiyor.
BOŞ KONTENJAN 200 BİNE ÇIKAR MI?
YKS’de 542 bin 333 aday ise tercih yapmadı. Üniversitelerde boş kontenjan 128 bin 508. Bu kontenjanların 89 bin 686’ı lisans, 38 bin 822’si ise ön lisans programlarında oldu. Bu sayı daha da artacak her yıl olduğu gibi yine kayıt yaptırmayanlar olacak. O yüzden de Türkiye’nin en köklü üniversitelerinde bile boş kontenjan olacak.
Ek yerleştirmeyle ilgili sizlerden gelen soruların yanıtları şöyle:
EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN YAPILACAK?
Ek yerleştirme tarihi belli değil. Üniversiteler kayıtlar son bulduktan sonra yani 7 Eylül’den sonra ÖSYM’ye boş kontenjanlarını bildirecekler. ÖSYM’de ek yerleştirme kılavuzunu hazırlayacak, boş kontenjanları ve oluşan puanları bu kılavuza koyup, ardından da ek yerleştirme takvimini açıklayacak.
EK YERLEŞTİRMEYİ KİM YAPACAK?
Yine ÖSYM yapacak. Sizler tercih listesi hazırlayacaksınız ve ÖSYM bu tercihlerinize göre sizlerin yerleştirmelerinizi boş kontenjanlara yapacak.
EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Yine bireysel olarak aday şifreniz ve TC kimlik numaranızla ÖSYM sitesinden yapacaksınız. 15 TL ücreti olacak. Ücret yatırmayanın başvurusu dikkate alınmayacak.
KAÇ TERCİH HAKKIMIZ OLACAK?
Geçen yıl da ondan önceki yıllarda da yine ilk merkezi yerleştirmede olduğu gibi adayların 24 tercih hakkı vardı. Henüz ortada ek yerleştirme kılavuzu yok ama yine 24 tercih hakkı olacaktır diye düşünebiliriz.
EK YERLEŞTİRMEYE İSTEYEN KATILABİLİR Mİ?
Ek yerleştirme ile ilgili adayların yanıldığı bir nokta bulunuyor. Ek yerleştirmeye isteyen tüm adayların katılabileceklerini düşünüyorlar. Oysa ek yerleştirme isteyen her adayın başvurusunu açık değil.
EK YERLEŞTİRME KİMLER BAŞVURABİLİR?
* İlk merkezi yerleştirmede tercih yapmayanlar
* Merkezi yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyenler yani açıkta kalanlar
* Özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleşenler
KİMLER EK YERLEŞTİRMEYE BAŞVURAMAZ?
* Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilenler
* Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşen ama kayıt yaptırmayanlar
Yani bir yükseköğretim kurumuna yerleştiyseniz kayıt yaptırmamış bile olsanız ek yerleştirmeye katılamazsınız.
HANGİ KONTENJANLARA EK YERLEŞTİRME YAPILACAK?
YKS sonuçlarına göre boş kalan kontenjanlara
Yerleşen ama kayıt yaptırmaktan vazgeçenler nedeniyle boş kalan kontenjanlara
Eskiden ek yerleştirme döneminde üniversiteler yeni bölüm açabiliyordu bunlara da ek yerleştirmeyle öğrenci alınıyordu ama son birkaç yıldır YÖK ek yerleştirme dönemi için bölüm açılmasına izin vermiyor.
BOŞ OLAN HER KONTENJANI TERCİH EDEBİLECEK MİSİNİZ?
Hayır. Ek yerleştirmenin kendi kuralları var. Adayların çoğu her yıl bu hataları tekrarlıyor her boş kontenjanı olan bölümü tercih listesine alabileceklerini düşünüyor. En küçük puanı oluşmuş bölümler diye bir tanım var.
Bu ne demek. Bir programın kontenjanı merkezi yerleştirmede doldu ama kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kaldı. İşte artık bu programın en küçük puanı oluşmuş demektir. Buna eşit ve üzerinde puanınız yoksa bunları tercih edemeyeceksiniz. Bunların hangilerini kılavuz çıktığında göreceksiniz. O bölüme en son yerleşen öğrencinin puanı 2018 ÖSYS en küçük puan başlığı altında olacak. Kılavuz çıkınca bunu tekrar konuşacağız.
Yani seçtiğiniz bir programın karşısında puan yazıyorsa puanınız buna eşit ya da yüksek değilse yazamazsınız.
KARŞISINDA PUAN YAZMAYANLAR
Yine kılavuzda bazı programların karşısında puan yazmaz. Anlamı merkezi yerleştirmede dolmadı. Bu yüzden en küçük puanı oluşmadı. Bu programları tercih listenize puan kaygısı olmadan yazabileceksiniz.
ÖN LİSANS PROGRAMLARINI İSTEYEN YAZABİLİR Mİ?
En küçük puan kuralı hem lisans hem ön lisans programları için geçerli. Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek.
BAŞARI SIRASI BARAJLARI GEÇERLİ Mİ?
Evet. Başarı sırası barajları da özel koşullar da ek yerleştirme için geçerli.
EK YERLEŞTİRMEDEN SONRA AÇIK OLURSA KAYIT YAPILIYOR MU?
Hayır. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.
06-09-2018