Arama sonuçları

YÖK Başkanı: Aramızdan Newton çıkacaksa bu ancak bizim omuzlarımızın üzerinden çıkacak

YÖK Başkanı: Aramızdan Newton çıkacaksa bu ancak bizim omuzlarımızın üzerinden çıkacak

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 22. Üst Kurul Toplantısı vesilesiyle geldiği Edirne’de Trakya Üniversitesi'nin senato toplantısına başkanlık etti ve çeşitli temaslarda bulundu. Özvar, senato toplantısında yaptığı konuşmada, diğer misyonlarının yanı sıra Trakya Üniversitesi’nin bilhassa uluslararasılaşma bakımından muazzam bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Özvar, Trakya Üniversitesi’nin Romanya’dan Yunanistan’a, Bulgaristan’dan Makedonya’ya, Kosova’dan Arnavutluk’a kadar tüm Balkanlarda başta sağlık, bilişim ve mühendislik olmak üzere pek çok alanda bölge ülkelerin öğrencilerini yetiştirme konusunda fevkalade önemli hizmetler verdiğini vurguladı. 

SİYASETİN ÇÖZEMEDİĞİ KONULAR BİLİMLE ÇÖZÜLÜYOR

Özvar, Türkiye’nin son yıllarda başta yeni teknoloji hamlesi olmak üzere ortaya koyduğu çabaya paralel olarak Türk üniversitelerinin de dış dünyada yakından izlendiğini söyledi. Özvar “Üniversitelerimiz ve hocalarımız diplomasinin, siyasetin çözemeyeceği bazı konuları bilimle çözüyor” dedi.

Uluslararası öğrencilere sahip çıkmanın, onları müstakbel birer Türk dostu ve elçisi olarak tahayyül etmemin ve öyle davranmanın çok ama çok önemli olduğunu vurgulayan Özvar şöyle devam etti:“Ben inanıyorum ki bu topraklarda yabancı düşmanlığı tohumu yeşermez. Bu coğrafya bu tür tohumlara yabancıdır. Bunların gelişip büyümesine müsaade etmez.  Bugün Afrika’da pek çok ülkede ülkemizin dış ticareti artıyorsa, diplomatik münasebetlerin etkisi artıyorsa son yıllarda mezun ettiğimiz öğrencilerin bu gelişmede ciddi bir rolü var. Bizzat bunu yaşayan birisi olarak size söylüyorum. O kadar etkili. Artık mezun ettiğimiz öğrenciler pek çok ülkede ticarette, sanatta, edebiyatta, siyasette, diplomaside görev almaya başladılar. Bunu bir milli, ulusal bir görev olarak telakki etmek lazım.”

SAĞLIK MERKEZİ OLMASI

Özvar, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde “Prof. Dr. Ahmet Karadeniz Ameliyathanesi”nin açılışını da yaptı. Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde yılda 2 milyona yakın hastaya hizmet verildiği, ortalama 18 bin ameliyat yapıldığı, 400 uluslararası hastanın operasyonunun gerçekleştirildiği bilgisini alan Özvar, hastanede epilepsi hastalığına karşı yeni bir cerrahi işlem geliştirilen merkezi ziyaret ederek, bölüm doktorlarından bilgi aldı. Özvar, “Trakya Üniversitemizin Balkanlar’ın sağlık merkezi haline gelmesini hayal ediyorum” dedi. 

ARAMIZDAN NEWTON ÇIKACAKSA

Yükseköğretim Kurulu olarak üniversitelerin bilhassa insan potansiyelini, akademik personelin kalitesini ve gücünü dikkate almak suretiyle gerek bölgesel gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde rekabet üretebilmesi için her türlü desteği verdiklerini belirtti. Üreten, çalışan bütün hocaların desteklenmesinin önemine işaret eden Özvar, şöyle devam etti:

“Elverişli bir ortamın, iklimin inşa edilmesi çalışan arkadaşların teşvik edilmesinden geçiyor. Bilim takdir edilmediği yerde durmaz. Takdir edildiği yere gelir, tekdir edildiği yerden gider. Bu bakımdan bizim üniversitelerimizde kurmaya çalıştığımız iklim böyle bir iklim. Ama bunu Yükseköğretim Kurulunun yapması mümkün değil ancak üniversite yapabilir. Bu fevkalade önemlidir. Aramızdan Newton çıkacaksa bu ancak bizim omuzlarımızın üzerinden çıkacak. Bu bakımdan üniversitelerin bu bilimsel üretkenliği inşa etmesi ve desteklemesi lazım.”

25-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş