Arama sonuçları

Ailelere öneri: Dijital ebeveynliği öğrenin

Ailelere öneri: Dijital ebeveynliği öğrenin

Uzaktan eğitimle birlikte çocuklar için ekran başında geçen süreler de arttı. Ancak internet aynı zamanda çocuklar için birçok tehditi de barındırıyor. Çocuklar siber tehditlere karşı suçlular karşısında çoğu zaman savunmasız oluyor. Peki ebeveynler onları nasıl koruyacak?

Girne Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Beyazsaçlı, bu durumda ailelerin aklına ilk olarak yasaklama geldiğini söylüyor. Beyazsaçlı, “Önemli olan yasaklamak değil, ebeveynlerin çocuklarını, çocukların da kendilerini bu tehditlerden nasıl koruyabileceğini öğrenmesi” diyor.

AİLELERE ÖNERİ: DİJİTAL EBEVEYNLİK

Kontrolsüz ve bilinçsizce internet kullanımının çocuklar ve gençleri siber suçların hedefi haline getirdiğini ifade eden Beyazsaçlı, yabancı kişilerden gelen mesajların bilinçsizce açılmasının, zararlı bilgisayar yazılımlarıyla kamera kullanımına izinsiz erişim sağlanması, oyunlarda ödül teklifi ile çocukların kandırılarak taciz riskiyle karşılaşabileceklerini söylüyor. Beyezsaçlı, “Suiistimale en açık alan olan oyun içi sohbet grupları. Oyun içinde, sohbet ve mesajlaşma özelliklerinin özellikle 10 yaş altı çocukların kullanımında devre dışı bırakılması gerek” diyor.

Beyazsaçlı, çocuk ve gençlerin sanal ortamda tanımadıkları hiçbir insanla sohbet etmemeleri ve herhangi bir kimseden gelen özel mesajları kabul etmemeleri yönünde de mutlaka bilgilendirilmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Beyazsaçlı’nın ailelere önerisi ise dijital ebeveynlik. Bunun için Beyazsaçlı ailelere önerilerini şöyle sıralıyor:

NELER YAPMAK GEREKİYOR?

*İnternetteki tehlikeler konusunda çevrenizdeki teknoloji uzmanlarından bilgi alın. 

*Kamera, ses cihazı ve bilgisayar hesaplarına izinsiz ulaşımı engelleyen bir anti-virüs programı edinin ve çocuklarınızı internetteki tehlikelere karşı bilgilendirerek internette kalma süresini ve kullanım ortamını düzenleyin. 

*Faydalı kullanımı özendirin ve duygusal alanına zarar vermeden sanal ortamını kontrol edin.  

*Çocuğunuzla özel sorunların paylaşılabildiği güvenli ve empatiye dayalı ilişkileri koparmayın.  

*Çocuğunuzu, cinsel istismara karşı mutlaka bilgilendirin ve kendisini koruma konusunda bilinçlendirin. 

*Ani duygusal ve davranışsal değişimlerin kaynağını mutlaka araştırın, gerekirse bir uzmana danışmaktan çekinmeyin.  

*Hatalı davranışlarına karşı suçlayıcı davranmak yerine her zaman öğretici ve güven verici davranın. 

 

08-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş