Arama sonuçları

Almanca eğitim veren liselere bu talebin sırrı nedir?

Almanca eğitim veren liselere bu talebin sırrı nedir?

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan liseler için yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklanan okulların taban puanları ve yüzdelik dilimleri Almanca eğitim veren liselere olan ilginin de giderek yükseldiğinin göstergesi oldu.

Bu yılın sonuçlarında en çarpıcı olanlardan birisi Galatasaray ile İstanbul Erkek liselerinin ilk merkezi yerleştirmede puanlarının eşitlenmesi oldu. Son 2 yıldır nakil döneminde puanlar eşitleniyordu ama bu sene İstanbul Erkek’in kontenjanının 30 kişi azalması da bu sonuçta etkili oldu. Galatasaray ve İstanbul Erkek yüzdelik dilimi en yüksek 0.01 ve en düşük 0.04 oldu.İki okulun da taban puanı 494.774. Geçen sene İstanbul Erkek’te yüzdelik dilim 0.06 olmuştu. İstanbul Erkek, başta Almanya olmak üzere özellikle Almanca eğitim veren ülkelere başvurularda öğrencilerinin kullandığı Abitur diplomasını veriyor.

Yine bir başka çarpıcı sonuç ta Kabataş Erkek Lisesi’nin Almanca hazırlık sınıfının yüzdelik diliminin yüzde 0.09’dan yüzde 0.05’e yükselmesi. Bu lisenin verdiği dil diploması da Almanya’daki üniversitelerde geçerli. Yine dil diploması veren liselerden biri olan Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nin yüzdelik dilimi de yüzde 0.32’den yüzde 0.27’ye yükseldi. Bu sene Almanca hazırlık sınıfı açan Haydarpaşa Lisesi’nde de Almanca bölümü, İngilizce hazırlık sınıfından daha yüksek yüzdelik dilime sahip.

Bu arada yabancı özel okul statüsünde olan ve İstanbul Erkek gibi Abitur diploması veren Alman Lisesi de ilk yerleştirmede dolan okullardan birisi.

Peki Almanca eğitim veren liselere bu ilginin nedeni nedir? Üniversite eğitimi için ABD, İngiltere, Kanada gibi daha ucuz olan Almanca konuşulan ülkelere yönelim olması mı?

Kare Eğitim Yurtdışı Direktörü Olcay Erten’e son yıllarda Almanya başta olmak üzere Almanca eğitim veren ülkelere ilginin artıp artmadığını sorduk. İşte Erten’in verdiği bilgiler:

ALMANYA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNE İLGİ

“Almanca eğitim veren liselerde puanların yükselmesinin en büyük nedeni yurtdışı eğitim planı yapan velilerin yükselen döviz kurları karşısında Amerika, İngiltere, Kanada hatta Hollanda gibi ülkelerden ziyade eğitim ücretlerinin çok daha makul kaldığı Almanya, Avusturya hatta İsviçre gibi eğitim dili Almanca olan ülkeleri tercih ediyor olmaları gibi gözüküyor. Bu ülkelere olan talep de hiç olmadığı kadar yüksek. Almanya’da birçok üniversite dünya sıralamalarında çok üst sıralarda yer alıyor. Hatta uzun yıllardır ağırlıklı olarak mühendislik ülkesi olarak görülen Almanya’da son yıllarda artık, İşletme, Ekonomi, İletişim, Modern diller ve hatta Sanat bölümleri için bile tercih edilir olmaya başladı. Avusturya’da Almanya’ya benzer özellikler gösteriyor.

Almanya’da Baden-Württemberg eyaleti hariç diğer eyaletlerde devlet üniversiteleri ücretsiz sadece harçları var. Bu eyalette de yıllık eğitim ücreti 3000 Euro. Diğer eyaletlerde yıllık harçlar ise 300 ile 1000 Euro arasında değişiyor.

Yine Almanca eğitim veren Avusturya’da da devlet üniversitelerin yıllık ücretleri 2500-3000 Euro arasında değişiyor. İsviçre’de de fiyatlar Avusturya’ya benzerlik gösteriyor.

Eğitim ücretlerinin makul kalmasının ve üniversitelerinin standartlarının çok yüksek ve bilinir olmasının yansıra, öğrencilerin okurken staj yapabilme imkanları, mezun olduktan sonra daha rahat iş bulabiliyor olmaları da bu ülkelerin seçilmesindeki etkenlerden bazıları.”

İŞTE LİSELERİN YÜZDELİK DİLİM VE PUANLARI

İstanbul Erkek Lisesi: Taban Puan 494.774, Tavan Puan: 500. Yüzdelik dilim tavan 0.01, taban 0.04

Kabataş Erkek Lisesi Almanca: Taban Puan 493,4272. Tavan Puan: 498,0273. Yüzdelik dilim tavan 0.02, taban 0.05

Cağaloğlu Anadolu Lisesi: Taban Puan 484,5187, Tavan Puan 493,4272. Yüzdelik dilim tavan 0.05, taban 0,27

Haydarpaşa Lisesi Almanca: Taban Puan 472,0467, Tavan Puan 480,3882. Yüzdelik dilim tavan 0,09, taban 0.44.

 

 

27-07-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş