Arama sonuçları

Boğaziçi’nde 2 yeni fakülte ‘Truva Atı’ mı olacak?

Boğaziçi’nde 2 yeni fakülte ‘Truva Atı’ mı olacak?

Boğaziçi’nde 2 yeni fakülte ‘Truva Atı’ mı olacak? Rektör atamasının protesto edildiği Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı kararıyla iki yeni fakülte kuruldu: İletişim ve Hukuk.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Boğaziçi Üniversitesi'ne hukuk ve iletişim fakülteleri kurulacak. Bu kararı akademisyenler “Truva Atı” diye nitelendirerek, gerekli kadroların bu fakülteler üzerinden verileceği şeklinde yorumladı.

Boğaziçi ile birlikte 19 üniversitede daha Cumhurbaşkanı kararıyla bazı fakülteler açılırken, bazıları da kapatıldı.

BOĞAZİÇİ’NDE İKİ YENİ FAKÜLTE ‘TRUVA ATI’ MI OLACAK?

Bu kararların da 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 39’ncu maddesi ile 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun ek 30’ncu ve ek 158’nci maddeleri gereğince karar verildiği ifade edildi.

Bu maddeler arasında üniversitenin kararı ve YÖK’ün onayına gerek kalmadan üniversitelerde fakülte, enstitü ve yüksekokul kurma ve kapatma yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor.

AÇMA-KAPATMA YETKİSİ CUMHURBAŞKANI’NDA

2809 sayılı kanunun ek 30’ncu maddesi şöyle:

Ek Madde 30 –(Ek: 3/7/1992-3837/25 md.; Değişik: 29/3/2001-4633/3 md.) Cumhurbaşkanı üniversitelere bağlı olarak fakülte, enstitü ve yüksekokul kurmaya; bu birimlerle ilgili olarak birleştirmeye, kapatmaya, bağlantı ve isim değişikliği yapmaya yetkilidir. Bağlantı değişikliği yapılan birimlere ait kadrolar, taşınmazlar ve demirbaşlar, bir başka işleme gerek kalmadan bağlanılan üniversiteye aktarılmış sayılır.

BU İKİ YENİ FAKÜLTE NE ANLAMA GELİYOR?

Peki bir aydır hem akademinin hem de siyasetin gündeminden düşmeyen Boğaziçi Üniversitesi’ne iki yeni fakülte kurulması ne anlama geliyor.

Bilgi Üniversitesi Profesörü Yaman Akdeniz’in Twitter hesabından yaptığı yoruma göre bu iki fakültenin amacı “Truva Atı” görevi yapmak. Akdeniz’in yorumu şöyle:

“Boğaziçi Hukuk ve İletişim Fakültelerinin ana amacı Truva Atı görevi yapmak olacak. Rektörü meşru kılmak için gerekli kadrolar bu Fakülteler üzerinden verilecek. Gelecek yeni isimler, rektör yardımcılığı ve vekaleten “görevini ihmal eden” fakülte dekanlarının da yerine atanacak. Bu yeni fakültelerin ana amacı da eğitim planlaması olmayacak. Öğrenci alımı en erken 2022-2023 akademik yılının olabileceği de dikkate alındığında ana amaç yeni Rektör çevresinde kadrolaşmanın sağlanması olacak. Bu fakülteler damdan düşmüş bir düğün hediyesine maalesef çok benziyor. Önce Boğaziçi’ne tepeden Rektör arkasından ise bu 2 fakültenin hediye edilmesi…”

FARKLI PERSPEKTİFLER VE ZENGİNLİKLER KATACAK

Rektör Prof. Dr. Melih Bulu iki yeni fakültenin kurulmasını sosyal medya hesabından şöyle değerlendirdi: “Cumhurbaşkanımızın imzasıyla kurulan İletişim ve Hukuk Fakültelerinin Boğaziçi’ne farklı perspektifler ve zenginlikler katacağına inanıyorum. Bundan sonraki sürecin işleyişini ilgili akademik kurullarımız ile ilerleteceğiz. Üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun. “

 

 

06-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş