Arama sonuçları

'Büyük Sıfırlama' nedir?

'Büyük Sıfırlama' nedir?

'Büyük Sıfırlama' nedir? Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) her yıl düzenlenen toplantılarının 50.’si için belirlenen tema, ‘Great Reset’ (Büyük Sıfırlama) oldu. İş dünyasının seçkin şirketleri ile politik liderleri bir araya getiren bu 50. Toplantının tanıtımı ise, WEF direktörü Klaus Schwab ve Birleşik Krallık Prensi Charles tarafından yapıldı.

Büyük Sıfırlama’nın amacı, Kovid-19 pandemisi sonrasında ekonomiyi sürdürülebilir bir şekilde baştan inşa etmek. WEF’e göre, Kovid-19 salgını, dünyanın, küresel ilişkilerin ve ekonomilerin iyileşerek yeniden şekillendirilmesi için insanlığa bir fırsat sunuyor.

Büyük Sıfırlama, her ne kadar daha sürdürülebilir, yeşil ve daha adil bir dünyayı hedeflese de, teknolojinin insanların özel hayatına daha çok müdahale etmesi korkusunu da beraberinde getiriyor. Büyük Sıfırlama kapsamında dördüncü bir sanayi devriminin başlatılmasını öneren Prens Charles, özel sektörün ve kapitalist sistemin teşvik edilmesinin bu projede önemli bir yer oynayacağını düşünüyor.

YEDİ ANA BAŞLIK ALTINDA TOPLANIYOR

Büyük Sıfırlama’yı savunanlara göre, Kovid-19 salgını sonrasında endüstrilerin yeniden tanımlanacak ihtiyaçlara göre düzenlenmesi büyük önem taşıyor. Gelir dağılımı eşitsizliğinin de etki edeceği pandemi sonrası ekonomisi de göz önünde bulundurulunca, özel sektörlerin hükümetlerle birlikte çalışması ve bu işbirliğinin Davos toplantıları ve Dünya Ekonomik Forumu’nda sağlamlaştırılması bekleniyor.

Büyük Sıfırlama fikri ise yedi ana başlık altında toplanıyor:

  • Dördüncü sanayi devriminden faydalanma
  • Bölgesel kalkınmayı güçlendirme
  • Küresel işbirliğini canlandırma
  • Sürdürülebilir iş modelleri geliştirme
  • Çevreyi iyileştirme
  • Sosyal sözleşmeleri, beceri ve işleri yeniden tasarlama
  • Ekonomik toparlanmanın şekillendirilmesi

DİJİTAL KONTROL OLARAK DA YORUMLANIYOR

2014 yılında IMF Başkanı Christine Lagarde’ın Dünya Ekonomik Forumu’nda ekonomik sistemin sıfırlanması fikrini dile getirmiş olması ve Klaus Schwab’ın pandeminin erken safhalarında “Kovid-19: Büyük Sıfırlama” adlı kitabını yayınlamış olması da pek çok komplo teorisinin üretilmesine sebep oluyor. Pek çok kişi, Büyük Sıfırlama’nın hayata geçirilmesi halinde kişilerin özel hayatı üzerinde kontrol geliştirileceğini iddia ediyor.

‘DAHA ADİL, DAHA YEŞİL, DAHA EŞİT BİR DÜNYA’

2021 Ocak’ta gerçekleşen Davos zirvesinde ana tema olarak tartışılan Büyük Sıfırlama, ‘daha adil, daha yeşil ve herkesin eşit olduğu bir dünya’ fikrine odaklanıyor. Fakat yine de, Büyük Sıfırlama’nın nasıl uygulamaya geçirileceğiyle ilgili herhangi bir yol haritası bulunmadığına da dikkat çekiliyor.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

25-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş