Arama sonuçları

Hızlı değil dikkatli büyüme olmalı: Franchise sisteminin sonuçlar ortada

Hızlı değil dikkatli büyüme olmalı: Franchise sisteminin sonuçlar ortada

Hızlı değil dikkatli büyüme olmalı: Franchise sisteminin sonuçları ortada. Türkiye’nin köklü okullarından biri de Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları. 134 yıllık köklü geçmişe sahip kurumun temelleri ise Atatürk’ün de doğduğu Selanik’te atıldı. Selanik, o dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun en aydın kentlerinden birisiydi. Türkler de bu kentte söz sahibi olmanın yolunun eğitimden geçtiğinin farkındaydı. Bu konuda ilk adımı atan ise 1872'de sonraları Atatürk'ün de ilk öğretmenliğini yapacak olan Şemsi Efendi tarafından atıldı.

Okula gösterilen büyük ilgi kentteki varlıklı Türk ailelerini de harekete geçirdi ve 1885'te M. Tevfik Efendi Selanik'te Feyz-i Sıbyan adıyla ilkokul açıldı. 1900 yılında okulun ismi Feyziye olarak değişirken, Şemsi Efendi de kendi okulunu kapatıp Feyziye ile birleşti. Okulun parlak günleri Balkan Savaşı’na kadar sürdü. Yunan işgali sırasında okulun yöneticileri İstanbul’a göç etti. Ardından da öğrencileri. Kısa sürede okul Selanik’te kapanırken, İstanbul’da açıldı.

Cumhuriyetin ilanı ile ilk kez hazırlık sınıflarından itibaren yabancı dil öğreten, Arapça ve Farsça'yı programdan çıkaraıp yerine felsefe, sosyoloji, mantık, ticaret gibi dersleri koyan, karma eğitime geçen FMV, bugün Nişantaşı’ndaki ana kampusunun yanı sıra Ayazağa, Erenköy ve Ispartakule kampusları ile Işık Üniversitesi’ni de çatısı altında bulunduruyor.

HIZLI DEĞİL, DİKKATLİ BÜYÜME OLMALI: FRANCHISE SİSTEMİNİN SONUÇLARI ORTADA

Geçtiğimiz gün FMV Yönetim Kurulu Başkanı Akın Süel’in yanı sıra FMV CEO’su Koray Tulgar, FMV FMV Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Sezerman, FMV Yönetim Kurulu üyesi Hülya Neşe Çubukçu ve FMV Işık Okulları Eğitim Koordinatörü ve Kurucu temsilcisi Müge Yalım Alphan ile buluştuk. Hem yeni öğretim yılını hem de özel okul sektöründe yaşanan “krizi” konuştuk.

İşte bu görüşmeden satır başları:

Eğitimde hızlı büyümenin belli kurumlar için bir sorun olduğunu görüyoruz. Hızlı değil ne yaptığını bilerek büyümek önemli. Hızlı büyüme yerine, dikkatli büyüme. Biz emin adımlarla büyüdük. Bize ‘Neden başka şehirlere gitmiyorsunuz? diye soranlar, sponsorluk teklif edenler, franchise teklifi ile gelenler oluyor.

 

EĞİTİMDE FRANCHISE OLMAZ

Ancak biz eğitimde franchise sistemine inanmıyoruz. Franchise sisteminin sonuçları da ortada. Bugün bu sonuçları üzülerek izliyoruz. Eğitimde kaliteyi korumak için çok dağılmamak gerekiyor.  İstanbul’da 4 ayrı kampusta hizmet veriyoruz. Bu kampusların her biri düşünülerek, hesaplanarak açıldı. Her yerde kampus açarak, büyürsünüz ama kalite olmaz. Acele değil, ne yaptığını bilerek, hesaplarını yaparak büyüme olur.

EĞİTİMDEN ALDIĞIMIZI EĞİTİME YATIRIYORUZ

Kar amacı gütmeden eğitimden artırdığını yine eğitime katarak büyüyen kurumuz. İşimiz sadece eğitim. Yan iş kollarımız yok, tek gelir kaynağımız eğitim. Eğitimden ne kazanıyorsak yine eğitime, daha iyi öğrenme ortamlarını oluşturmaya harcıyoruz. Zaten vakıf kuruluş senedimiz de gelirin 2/3’ü eğitime yatırmamız gerektiği yazıyor. Vakfımız bağışlarla kuruldu. Bu yüzden de başarılı ama imkanı olmayan çocukları desteklemek bizim görevimiz. Bu nedenle yaygın bir burs sisteminiz var.

GELENEĞİMİZİ DİKKATE ALIP, İLERİYE BAKIYORUZ

Çok köklü ve güçlü bir geçmişe sahibiz. Bu yıl kuruluşumuzun 134’ncü yılı. Çağdaş Atatürk ilkelerine bağlı, modern eğitim modellerini kullanan, finansal yapısına dikkat eden bir kurumuz. Geleneğimizi dikkate alıyoruz ama ileriye dönük bir bakış açımız var.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE GÜVENİLİR OLMAK

Bir okulun sürdürülebilir olması çok önemli. Velilerine, öğrencilerine ve topluma güven verebilmesi önemli. Öğrencilerimizi akademik gelişim kadar çok yönlü olarak yetiştiriyoruz. Yalnızca akademik başarı değil, aynı zamanda çok yönlü gelişimlerini de sağlamak gerekiyor. Sanat, spor ve tasarım eğitimin içinden çıkarılamaz. Hepsi birlikte bir bütün. 54 ayrı branşta sanat, spor ve tasarımla ilgili kurslarımız var. Çocuklar bu kursları dışarıdan almak zorunda kalmasınlar diye kendi içimizde veriyoruz. Öğrencilerimizin yüzde 50’si bu kurslara katılıyor. Profesyonel kulüplerimiz var. Öğrencilere düşünme sistemlerini nasıl kullanacağını anlatmak gerekiyor. Sadece bilgiyi vermek yetmez bu bilgiyi nasıl kullanabileceklerini de aktarmak gerekiyor.

 

OKULUN OLMAZSA OLMAZLARI

Bir okulun olmazsa olmazları, öğrencilerine yüksek akademik standartların ve bilimsel eğitimin yanı sıra kültür-sanat birikimi de kazandırabilmek,  spor ve çevre bilincini aşılayabilmektir.

OKUL İLHAM VEREN YER OLMALI

Ölçme kriteri olarak elbette sınavlar önemli ama siz eğitimini sadece sınava indirgerseniz o zaman çocukları çok yönlü yetiştiremezsiniz. Öğrencilerimizi sadece sınavlara hazırlayan bir kurum değiliz, hayata hazırlıyoruz. Okul çocukların sadece bilgi aldığı değil, aynı zamanda onlara ilham veren bir yer olmalı. Çözüm odaklı düşünebilmeliler.

 

ÖĞRENCİ BİLGİNİN HAMALI OLMAMALI

 

Çocuklar bilgi hamalı olmamalı. Bilgiyi kullanabilmeli, bilginin uygulayıcısı olabilmeliler. Burada öğretmenlere düşen ise onlara rehberlik etmek.

ÖĞRETMEN SİSTEMİN ANAHTARI

Öğretmenin öğrenme sürecindeki rolü çok önemli. Bu yüzden de “iyi öğretmenin” değeri tartışılmaz. İyi öğretmenleri kurumda muhafaza edebilmek için de iyi bir finansal yapınızın olması gerekiyor.

SPORTİF YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMEK

Modern eğitim teknikleri kullanan deneyimli öğretmenlerimiz, ileri teknoloji donanımlı alt yapımız, güçlü yabancı dil eğitimimizin yanı sıra Işık Spor Sanat Tasarım Akademisi'nde; kültür ve sanat faaliyetlerimizin yanı sıra, çocuklarımızın sportif yeteneklerini keşfederek okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar sürdürülebilir spor başarısı elde etmelerini destekliyoruz.

EN ÖNEMLİ OLAN ‘İYİ İNSAN YETİŞTİRMEK’

Bizim için en önemli olan “iyi insan yetiştirmek.” İşte bu sloganın altında eğitim felsefemiz oluşuyor. Çocuklar bu meziyeti taşımalı.

Toplu Fotoğraf Bilgisi

Solda sağa (oturanlar)

Müge Yalım Alpan (FMV Eğitim Kurumları Koordinatörü ve Kurucu Temsilcisi) Pervin Kaplan, Akın Süel (Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı).

Soldan sağa (ayaktakiler)

Hülya Neşe Çubukçu (Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi), Koray Tulgar (FMV CEO), Zeynep Sezerman (Feyziye Mektepleri Vakfı Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi).

-

 

 

-

 

 

12-09-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş