Arama sonuçları

Koronavirüs sınıfta işte böyle yayılıyor

Koronavirüs sınıfta işte böyle yayılıyor

Koronavirüs sınıfta işte böyle yayılıyor? İspanya’daki sağlık görevlileri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, okulların koronavirüs salgınının yayılmasındaki rolü yüzde 6.

EL PAÍS’te yer alan habere göre, hastalığın havada asılı kalarak bulaşması ise tamamen hastanın öğretmen mi yoksa öğrenci mi olduğuna göre değişiyor.

KORONAVİRÜS SINIFTA İŞTE BÖYLE YAYILIYOR

Öğretmenler öğrencilerden daha çok ve yüksek sesle konuşuyor. Bu durumda, öğretmenlerin hasta olması bulaşıcılık riskini önemli oranda artırıyor.

KORONAVİRÜS SINIFLARDA NASIL YAYILIYOR?

Hasta bir öğrenci ise, arada sırada konuşacağı için hastalığı yayma ihtimali daha düşük görülüyor. İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi önerilerine göre, İspanyol hükümeti, havalar soğuk bile olsa, sınıfların havalandırılmasını ya da havalandırma ünitelerinin kullanılmasını tavsiye ediyor.

Bu durumda en riskli senaryo, öğretmenin hasta olduğu ve havalandırılmayan bir sınıf olarak karşımıza çıkıyor. Havada asılı kalan hastalığa karşı bir önlem almaksızın, hasta bir öğretmenin ders verdiği  ve 24 öğrencinin olduğu bir sınıfta iki saat geçirmek, 12 öğrencinin enfekte olması anlamına geliyor.

Herkesin maske taktığı bir senaryoda ise, öğretmenin hasta olması durumunda hastalığı kapacak öğrenci sayısı 5’e düşüyor. Havalandırılmayan bir odada havada asılı kalan hastalık odada rastgele bir şekilde dağıldığı için, hastalığın hangi öğrencilere bulaşacağı ise öğrencilerin öğretmene yakınlıklarından tamamen bağımsız seyrediyor. Eğer sınıf ders sırasında sürekli olarak – temiz hava ile ya da mekanik bir şekilde – havalandırılırsa ve ders bir saat içinde bitirilerek sınıf tamamen havalandırılırsa, bu riskin gözle görülür oranda düştüğü gözlemleniyor.

KORONAVİRÜS NASIL YAYILIYOR?

Koronavirüs hava yoluyla yayılıyor, özellikle kapalı alanlarda. Bilim adamları, virüsün aerosoller – yani hasta kişinin verdiği solukla birlikte havada asılı kalan ufak partiküllerle bulaştığını doğruluyor. Sağlık uzmanları, koronavirüsün bulaşmasında üç temel yolun olduğunu belirtiyor. Bunlardan ilki, hasta kişinin konuşma veya öksürmesi sırasında ağızdan çıkan damlacıkların yakındaki bir kişinin göz, ağız ya da burun bölgesine gelerek hastalığı bulaştırması. Bunlardan ikincisi, her ne kadar ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) tarafından düşük bir olasılık olduğu doğrulansa da yüzeyler üzerinden hastalığın bulaşması. Üçüncü ve son senaryo ise aerosollerin, yani görünmeyen enfekte partiküllerin hasta kişinin ağzından çıkarak havada asılı kalması. Kapalı ortamlar havalandırılmadığında, havada asılı kalan bu partiküllerin giderek yoğunlaştığı da araştırmalarla ispatlanmış durumda.

Öğretmenlerin durumunda olduğu gibi yüksek sesle konuşmak ise virüsün bulaşma riskini 50 kata kadar artırıyor. Bilim adamları, sadece nefes almanın veya maskeleri yanlış takmanın, birkaç dakika boyunca beş metre çapında birbirine yakın duran kişilerde hastalığın yayılmasına sebep olacağını belirtiyorlar.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

14-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş