Arama sonuçları

Üniversiteye e-kayıt nasıl yapılacak?

Üniversiteye e-kayıt nasıl yapılacak?

Üniversiteye e-kayıt nasıl yapılacak? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının ardından bu kez de kayıt maratonu başlayacak. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak.

ÜNİVERSİTEYE E-KAYIT NASIL YAPILACAK?


Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Elektronik kayıt için üniversiteye gitmenize gerek yok. İnternet üzerinden yapacaksınız. Tüm devlet üniversitelerinde e-kayıt yapılıyor. İsteyen vakıf üniversiteleri de yerleşen öğrencilerin kayıtlarını elektronik ortamda yapabilecek. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak.

 

ELEKTRONİK KAYIT NASIL YAPILACAK?

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının elektronik kayıt işlemleri ile ilgili açıklaması şöyle:

  1. Tüm Devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen Vakıf yükseköğretim kurumları, dileyen öğrenciler için e-devlet kapısından kayıt olma imkânı sunacaklardır.
  2. Elektronik kayıt ilk yerleştirme için yapılacaktır. Ek yerleştirmelerde Elektronik kayıt kullanılmayacak olup öğrencilerin, yerleştiği yükseköğretim kurumuna bizzat başvurmaları gerekmektedir. 
  3. Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvuracak.
  4. Elektronik kayıt işlemi 2018-2019 öğretim dönemi için ÖSYM’den temin edilecek yerleşen verisi içerisindeki öğrencileri kapsayacaktır. ÖSYM yerleşen verisine YÖKSİS üzerinden erişilebilecektir.
  5. Elektronik kayıt 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
  6. Elektronik kayda, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen programlar (sağlık raporu isteyen programlar gibi) dâhil edilmeyecek.
  7. Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabileceklerdir.
  8. Asker Alma Dairesinden askerlik durum bilgisi ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lise mezunu olup olmadığına dair bilgi ekran kaydında yer alacak. Askerlik durumu kayıt olmalarına engel olmayacak. Ancak; Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler elektronik kayıt yapamayacak ve yerleştiği yükseköğretim kurumuna yönlendirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan mezuniyet bilgisi alınan öğrenciler için elektronik kayıtta öğrencinin yerleşme bilgileri, ÖSYM verisinden otomatik olarak gelecektir. 8
  9. Aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına kayıtlı öğrenciler, elektronik kayıt ekranında kaydı yapılmayarak, yerleşmiş olduğu Yükseköğretim Kurumuna yönlendirilecekler.  
  10.  Kaydını tamamlayan öğrenciler kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktı da alabilecekler.
  11. Yükseköğretim kurumları, elektronik kayıt olanlara ait bilgileri Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinden alabileceklerdir. 11. Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler elektronik kayıt ekranında veya üniversitenin web sitesinde duyurduğu tarihlerde ders kaydına gelecekler ve duyuruda belirtilen belgeleri sunmaları ve diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabilecekler.

 

KAYIT SÜRESİ İÇİNDE BAŞVURMANIZ GEREKİYOR

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için istenen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecek.

 

KAYIT İÇİN HANGİ BELGELER İSTENECEK?

Üniversiteye e-kayıt yaptırmak zorunda değilsiniz. İsterseniz bireysel olarak da kayıt yaptırabilirsiniz. Peki üniversiteye kayıtta hangi belgeler istenecek?

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf  

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri YKS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.

 

30-08-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş