Arama sonuçları

Uzaktan eğitim ‘miyopi’ riski getiriyor

Uzaktan eğitim ‘miyopi’ riski getiriyor

Uzaktan eğitim ‘miyopi’ riski getiriyor. Yüz yüze eğitime aşamalı geçilmiş olsa da derslerin çoğu uzaktan sürüyor. Uzun süre ekran başında olmak çocuklarda “miyopi” yani uzağı görememe sorununun giderek yaygınlaşmasına neden oluyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz araştırmaların son yıllarda miyopinin çocuklar arasında daha yaygın hale geldiğini gösterdiğini söyledi. Yılmaz şöyle dedi: “Araştırmalar; yakın odaklı faaliyetlerle uğraşan, bilgisayar çalışması, video oyunları ve okuma gibi kapalı alanlarda daha fazla zaman geçiren çocukların, dışarıda daha fazla zaman geçirenlere göre daha yüksek miyopi oranlarına sahip olduğunu gösteriyor. Pandemi sürecinde özellikle online eğitim gören çocukların göz şikayetlerinin tetiklendiğini görüyoruz. Çocukların göz muayeneleri ihmal edilmemeli.”

UZAKTAN EĞİTİM ‘MİYOPİ’ RİSKİ GETİRİYOR

Miyopinin, bazı durumlarda gözlük, kontakt lens veya ameliyatla düzeltilebildiğine dikkat çeken Yılmaz, şunları anlattı:

 “Miyopi olan kişilerde glokom (Göz tansiyonu), retina yırtığı gibi bazı göz hastalıklarının olma riski de diğer kişilere göre daha yüksektir. Doktorlar, çocuklarda miyopinin ilerlemesini yavaşlatmanın yollarını arıyorlar. Miyopi geri döndürülemezken, tedavinin amacı daha da kötüye gitmesini önlemek. Günümüzde pandemi nedeniyle çocuklar daha fazla bilgisayar karşısında vakit geçiriyorlar. Bu durum dikkate alındığında miyopi daha önemli hale geliyor. Çocukların, derslerinden geri kalan zamanlarda olabildiğince daha fazla dışarıda, açık havada zaman geçirmesini sağlamak gerekir. Bilgisayarlarda veya diğer dijital cihazlarda ekran süresini, zorunlu haller dışında (uzaktan eğitim vs) dışarıda geçirdiği zamanla dengeleyerek, çocuğun miyopisini sınırlandırmak ve büyüdükçe görmesini korumaya yardımcı olmak mümkün.”

 

09-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş