Arama sonuçları

WHO, koronavirüsü ‘pandemi’ ilan etti

WHO, koronavirüsü ‘pandemi’ ilan etti

WHO, koronavirüsü ‘pandemi’ ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) Çin’de ortaya çıkarak, şu ana kadar 114 ülkeye yayılan koronavirüsü pandemi ilan etti.

Kısa süre içinde Çin’den tüm dünyaya yayılan ve ölümlere neden olan koronavirüs (covid-19) için Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, 11 Mart itibarıyla 114 ülkede 118 bin vakanın görüldüğünü ve 4 bin 291 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Binlerce kişinin yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Ghebreyesus, önümüzdeki günlerde vaka ve ölüm sayılarında artış beklendiğini dile getirdi.

WHO, KORONAVİRÜSÜ ‘PANDEMİ’ İLAN ETTİ

Ghebreyesus şunları söyledi: "Virüsün yayılma hızı, ciddiyeti ve yetkililerin gerekli önlemleri almaması bizi alarm seviyesine getirdi. Bu nedenle Covid-19'u pandemik bir hastalık ilan ediyoruz. Pandemi basit bir kavram değildir. Yanlış kullanılması yersiz korkuya veya hastalığa karşı mücadelenin bir faydasının kalmadığı düşüncesi vesilesiyle daha fazla ölüme yol açabilir. Daha önce bir koronavirüsten kaynaklanan bir pandemiyle karşı karşıya kalmamıştık. Ama öte yandan kontrol altına alınabilecek bir pandemi de görmemiştik. Bu pandeminin seyrini değiştirmek ülkelerin elinde. Her ülke kamu sağlığını korumak ile ekonomik ve sosyal faaliyetlere yönelik kısıtlamaları en az seviyede tutmak arasında hassas bir denge bulmalı, bunları yaparken insan haklarına da saygılı olmalı."

 

PANDEMİ NE DEMEK?

Pandemi, dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için üç kriter aranıyor: Bunlar yeni bir virüs olması, insanlara kolayca geçebilmesi, insandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder, DSÖ'nün,  yeni tip koronovirüsü (Kovid-19) pandemi (salgın) olarak olarak ilan etme kararını şöyle değerlendirdi.

"Ülkelerin alacağı önlemleri değiştirmiyor. Sadece bu durumun tanımını gösteriyor. Eğer bir salgın, Dünya Sağlık Örgütünün birden fazla ülkesinde görülüyorsa buna 'pandemi' deniliyor. Bu vakalar, hızlı bir şekilde artmaya başlamış, ülke sayısı da 3 kat artmışsa bu durum pandemi olarak adlandırılır. Bu, sadece durumun yeniden adlandırılmasıdır. Ne Dünya Sağlık Örgütünün aldığı önlemlerde ne de ülkelerin aldığı önlemlerde ne de durumun şiddeti konusunda bir değişiklik var."

DSÖ'nün 30 Ocak'ta kamu öncelikli acil durum ilan ettiğini hatırlatan Ergüder, pandeminin de kamu öncelikli acil durum ilanından bir farkı olmadığına; alınacak önlemler arasında hiçbir değişiklik olmayacağına dikkati çekti.

Prof. Dr. Ergüder, pandeminin sadece durumun tanımını değiştirdiğinin altını çizerek şöyle devam etti:

"Aynı önlemler 30 Ocak'ta neyse şu anda da aynı. Ülkelerin dikkatini çekmek, önlemleri sıkılaştırmak, iş birliğini artırmak anlamına geliyor. Testlerin yapılması, hastaların izole edilmesi ve takip edilmesi gibi önlemleri içeriyor. Şu ana kadar neler yapılmışsa bundan sonra da onlar yapılacak. Pandemi, faaliyetlerin artırılması ya da uçuşların durdurulması, sınırların kapatılmasıyla alakalı bir durum değil. Pandemi sadece durumun bir tanımı. Eskiden epidemiydi, Çin'de görülüyordu."

Ergüder, son olarak H1N1 salgınında pandemi ilan edildiğini anımsatarak, "Pandemi ilan etmek, sadece durumu tanımlıyor. Bu sadece bir sınıflandırma ve tanımlamayla ilgilidir." dedi.

BU HASTALIKLAR İÇİN DE PANDEMİ İLAN EDİLMİŞTİ?

Koronavirüs salgınından önce de WHO daha önce şu hastalıklar için de pandemi kararı almıştı:

Domuz gribi

Kara veba

Grip

Tifo

Koronavirüs

 

12-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş