Arama sonuçları

Yabancı dilde ‘oyun tabanlı öğrenme’ modeline geçilecek

Yabancı dilde  ‘oyun tabanlı öğrenme’ modeline geçilecek

Yabancı dilde  ‘oyun tabanlı öğrenme’ modeline geçilecek. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un bir süre önce açıkladığı yabancı dil eğitiminde hangi modelin kullanılacağının ayrıntılı belli olmaya başladı. Bu model mobil teknolojiye dayalı olacak ve oyun tabanlı öğrenme modeline geçilecek. İngilizce öğrenimi mobil teknolojiler ile desteklenecek. Yabancı dil öğretimi için “Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi” oluşturulacak.

YABANCI DİLDE ‘OYUN TABANLI ÖĞRENME’ MODELİNE GEÇİLECEK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Strateji Geliştirme Başkanlığı öğrencilerin yabancı dil öğrenememe problemleri üzerine yabancı dil eğitiminde yapılacak yeniliklerle ilgili bilgi notu hazırladı. Milliyet’in haberine göre bu bilgi notunda, yabancı dil derslerinin öğretim programlarının Avrupa dil portföyündeki tanımlarla uyumlu ve temel dil becerisi (okuma, yazma, konuşma, dinleme) esas alınarak güncellendiği ifade edildi. Yabancı dil öğretim programlarında sarmal format (cyclical format) yapı tercih edildiği kaydedilen notta, 2023 eğitim vizyon belgesinin açıklandığı da belirtildi.

ÖNÜMÜZDEKİ YILDAN İTİBAREN BAŞLAYACAK

Yabancı dil eğitiminin öğrenci merkezli bir yaklaşımla, öğrencilerin bilişsel düzeylerine uygun metodolojiler kullanılarak ele alınacağı ifade edilen bilgi notunda şöyle denildi:

“2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle 2. sınıflardan başlayarak kademeli olarak 2-12. sınıflarda uygulanmak üzere yeni bir yaklaşım ortaya konulacak, ülke genelinde, seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulanacaktır. Bu çerçevede 2-4. sınıflarda ‘Oyun Tabanlı Öğrenme’ yaklaşımı benimsenecektir. 5-8. sınıflarda ‘Farklılaştırılmış Eğitim’ modeli uygulanacaktır. Bu modelde öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyelerine göre bireysel öğrenme gereksinimleri ön plana alınacaktır. 9-12. sınıflarda ise lise türüne göre ‘Özel Amaçlı İngilizce’nin modeliyle ilgili İngilizce dili becerisi/becerileri öncelikli olarak geliştirilecektir. Okul ve program türlerine göre farklı dil becerilerinin ön plana çıkarıldığı öğretim yöntemleri kullanılacaktır. Örneğin, turizm ve otelcilik alanında eğitim veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin programında dinleme ve konuşma becerilerine ağırlık verilirken, Sosyal Bilimler Liselerinde okuduğunu anlama ve sunum becerileri önem kazanacaktır.”

MOBİL TEKNOLOJİLERLE DESTEKLENECEK

Yabancı dil eğitiminde deneyimli öğretmenlerin birikimlerinin kurumsal şekilde değerlendirileceği kaydedilen notta, şöyle denildi:

“İngilizce öğrenimi çevrimiçi ve mobil teknolojilerle desteklenecektir. İngilizce öğreniminde erken çocukluk için etkileşimli, oyun temelli öğretim materyalleri ve teknikleri kullanılacaktır. İngilizce öğreniminde öğretim kademelerindeki çocukların özellikleri dikkate alınarak kullanılan yöntemler çeşitlendirilecektir. Yabancı dil eğitimi için, yabancı dil eğitiminde dil politikalarının, dil öğretim standartlarını ve sınıf içi uygulamalar ile öğretmen yeterliklerini belirleyecek olan bir ‘Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi’ oluşturulacak.”

 

 

10-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş