Arama sonuçları

YGS Fen'de yorum ve kavram soruları çıkıyor

YGS Fen'de yorum ve kavram soruları çıkıyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) başarısızlık oranı en yüksek olan testini Fen Bilimleri oluşturuyor. Geçen yıl 40 sorunun yer aldığı bu testin yapılma ortalaması 3.9 oldu. Geçmiş yıllarda da bu testte başarı oranının yüzde 10 olduğu yıllar 2010 ve 2011 yılları oldu. 2011'de bu testin yapılma ortalaması 4.1, 2010 yılında ise 4.6 oldu. Her yıl bu testte ortalama yapılan soru oranı düşüyor.

YORUM VE KAVRAM SORULDU
Geçen yıl YGS soruları incelendiğinde geçmiş yıllara göre soruların matematiksel işlemlerden uzak, yorum ve kavram ağırlıklı olduğu görüldü. 14 fizik 13'er kimya ve biyoloji sorularının yöneltildiği geçen yılın sınavında kimya kolay, biyoloji biraz daha fazla bilgiye dayalı ve zorlayıcı olmuştu. Uğur Eğitim Kurumları uzmanları fizik, kimya ve biyoloji sorularından oluşan YGS'de dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıraladı: 

FİZİK: Öğrenciler fizik sorularının içeriğine dikkat etmeliler. Fizik soruları ilköğretimden lise 1'inci sınıfa kadar öğrenilen temel bilgi ve becerilerin yorumlanması şeklinde olacaktır. Bundan dolayı adaylar fizik sorularını dikkatle okumalı soru kökünde ya da soru metninde geçen altı çizili cümleleri özenle incelemeli. Fizik soruları son yıllarda işlemden uzak yorum ağırlıklı ve çeldiricili şekilde yer alıyor. Özellikle son yıllarda çıkmış sınav sorularına göz atmak faydalı olacaktır.

KİMYA: Yanlıştır, doğru değildir, olamaz, bulunamaz, beklenmez, sıra ile, büyükten küçüğe, en iyi, belirsizdir, kesindir, doğruluğu kesin değildir, yazılamaz gibi sözcükler altı çizilerek dikkatle okunmalı. Grafikleri dikkatli ve doğru okumamak, sorunun ne istediğini iyi anlamamak, acele etmek, iyi düşünmeden cevap vermek hataya neden oluyor.Çeldiricileri aşabilmek için diğer seçeneklerdeki benzerliklerine bakmak yarar sağlayabilir. Birbirinden farklı anlama gelen iki ifadeden biri yanlıştır. Aynı düşünceyi farklı şekilde sunan iki yargıda yanlış ya da doğrudur, cevap olamaz.

BİYOLOJİ: Öğrencilerin soruları çözerken, soruların tam olarak hangi bilgiyi sorguladığına ve soru kökünün olumlu mu olumsuz mu olduğuna dikkat etmeleri gerekiyor. En çok hata yapılan sorular genellikle birden fazla kazanımı sorgulayan, uzun, grafik veya deney yorumlama soruları oluyor. Öğrenciler genel olarak soruları dikkatli okumadıkları için hata yapıyor.Öğrencilerin çeldiricileri aşabilmesi için öncelikle sorunun mantığını ve kendisinden ne istediğini çok iyi anlaması gerekiyor. Çeldiriciler genel olarak yanıta en yakın seçenekler olduğu için bu aşamada öğrencinin bilgi düzeyi de oldukça etkili olacaktır. 

 

10-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş