Arama sonuçları

2019 YKS tercihleri yarın başlıyor. Nasıl tercih yapacaksınız?

2019 YKS tercihleri yarın başlıyor. Nasıl tercih yapacaksınız?

2019 YKS tercihleri yarın başlıyor. Nasıl tercih yapacaksınız? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercihlerinizi 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapacaksınız. Tercihler bireysel olarak ÖSYM’nin aday işlemleri sitesinden yani internet üzerinden yapılacak.

 

Tercihlerinizi yaparken ise ÖSYM’nin güncelleyerek, yeniden yayımladığı 2019 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu kullanacaksınız. Bu kılavuzda her programla ilgili başta başarı sırası, puan, akademisyen sayısı gibi bilgiler yer alıyor. Tercihlerinizi yaparken özel koşullar bölümünü mutlaka okumanız ve size uygun olup olmadığını belirlemeniz gerekiyor.

 

2019 YKS TERCİHLERİ YARIN BAŞLIYOR: NASIL TERCİH YAPACAKSINIZ?

YKS tercihleri için 24 tercih hakkınız var. Ancak bunun tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Yerleştiğiniz takdirde kayıt yaptırmayacağınız bölümlere listenizde yer vermeyin. Kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanı’nız (OBP) yarıya düşecek.

YKS TERCİHLERİ: PUAN MI BAŞARI SIRASI MI?

Tercihlerinizi yaparken kullanacağınız puanlar değil, başarı sıraları olacak. 2018 YKS başarı sıraları sizin yol göstericiniz olacak.

Yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve giriş koşulları Tablo 3 ve Tablo 4'te veriliyor.  Tablo 3'te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4'te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösteriliyor. Tüm koşul ve açıklamalar bu tablolardan sonra anlatılıyor.

 

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Öncelikle adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecek. Ardından da bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacak.

KİM HANGİ TABLODAN TERCİH YAPACAK?

 

TABLO-3: Bu tabloda ön lisans programları yer alıyor. Bu programları 2019-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercih yapabilecek.

TABLO-4 : Bu tabloda ise lisans programları yer alıyor. Bu programları da 2019-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercih edebilecek.

Adaylar, girmek istedikleri programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerek. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

 

SÜTUNLARIN ANLAMINI ÖĞRENİN

Her programın karşısında yer alan sütunlarda akademisyen sayısından, kontenjana kadar bilgiler yer alıyor. Bu sütunların ne anlam ifade ettiğini öğrenmek için TIKLAYINIZ

 

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN OLACAK?

Bundan sonra ise adaylar kılavuzda da belirtildiği gibi 2019-YKS tercih kılavuzuna göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacak

 

22-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş