Arama sonuçları

2024 YKS: Sizi nasıl bir sınav bekliyor?

2024 YKS: Sizi nasıl bir sınav bekliyor?

Bu hafta sonu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS)  3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu.Bu sene deprem kontenjanı da 34 yaş üstü kadınlara özel kontenjan da sürüyor. Yani 165 puanla geçen sene olduğu gibi bu yıl da Boğaziçi, ODTÜ, Galatasaray gibi en yüksek puanla öğrenci alan üniversitelerin kapıları bu adaylara açık. Bu kadın kontenjanından yararlanmak isteyen aday sayısı 125 bin 892 oldu.  Bu sınava girecekler arasında en genç aday 15, en yaşlı 85 yaşında.

TEMEL YETERLİLİK TESTİ

8 Haziran’da yapılacak olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) tüm adayların girmesi zorunlu olduğu için bu başvuran 3 milyon 120 bin 878 katılacak.  Sınav hepinizin bildiği gibi 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecek. Ama unutmamanız gereken 15 dakika kuralı. Yani saat 10.00’dan sonra gelenler sınava giremez. Bu sınavın sonuçları ön lisans programlarına yerleştirmede ve özel yetenek sınavlarına başvuruda kullanılacak.

SÜRE SORUNU YAŞANIYOR

TYT’de adaylar süre sorunu yaşayabiliyor. Bu nedenle zamanlama çok önemli olacak. TYT’de en sık yapılan hata tüm sorulara bakmamak. Oysa her sorunun şu anda değeri aynı. Sayısalcılar felsefe, tarih sorularını küçümsüyor, sözelciler de en baştan fizik gibi sorulara yapamam diye bakmıyor. Bu hatayı yapmayın. Hiçbir soruyu küçümsemeyin.

DİN DERSİNDEN MUAFLAR

Bir de yeri gelmişken hatırlatayım din dersinden muaf öğrencilerin çözeceği felsefe grubu sorularını din dersini zorunlu aldıysanız çözmeyeceksiniz.

KOLAY SORULAR

Bir başka vurgulayacağım nokta kolay sorular. Bu kadar kolay olmaz dedirten sorularda özellikle akademik başarısı yüksek öğrenciler hata yapıyor. Kolay soru da karşınıza çıkabilir.

Geçen sene TYT’de Türkçe paragraf soruları çok uzundu. Zaman alıcı sorulardı, bu da sınavın tümüne yansıdı. Sabrı ölçecek sorular çıkabilir. Bu yüzden zamanımızı iyi kullanmanız gerek.

ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT)

Sonuçları lisans programlarına yerleştirmede kullanılacak olan SAY-SÖZ-EA puanlarının hesaplanacağı Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 9 Haziran Pazar 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. Yine unutmayalım 15 dakika kuralı geçerli. Saat 10.00’dan sonra gelecekler sınava alınmayacak. O yüzden de sınav yerlerinize zamanında gidin ve İstanbul gibi büyük kentlerde yaşıyorsanız sınav sabahı trafik olabileceğini unutmayın. Sınav gününe bırakmadan da sınav yerlerinizi görmenizi öneririm. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 katılacak.

ZAMAN SORUNU YOK

AYT’de zaman sorunu yok. Benim sizlere önerim kendi testlerinizi çözdükten sonra bir test daha çözmek için zaman ayırın. 0.5 kuralı olduğu için matematik çözdükleri için sayısalcıların EA puanı hesaplanacak. Kalan zamanda Türk Dili ve Ed. Sosyal bilimler-1 testini çözerseniz bu puanınızı yükseltirsiniz. EA öğrencilerinin de yine Sosyal Bilimler 2 testini kalan zamanda çözerse SÖZ puanları da hesaplanacak. Neden bunu söylüyorum, elinizde her zaman alternatif olsun.

YABANCI DİL TESTİ

Aynı gün yani 9 Haziran Pazar günü saat 15.45'te YKS’nin son oturumu Yabancı Dil Testi  (YDT) var. Bu oturuma da 233 bin 389 aday katılacak.

GELELİM RAKİPLERİNİZE

12’nci sınıf öğrencileri için en büyük rakipleriniz son sınıflar. Sınava girecek son sınıf öğrenci sayısı 1 milyon 98 bin 928. Son sınıfta beklemeli olanların sayısı da 12 bin 859. Bu durumda 1 milyon 111 bin 787 aday var.

Lise mezunu olup bir yükseköğretim programına yerleşmemiş aday sayısı 1 milyon 215 bin 934.

ÜNİVERSİTELİ ADAYLAR

Yine bir yükseköğretim programına yerleşmiş kayıtlı aday sayısı 333 bin 812. Bu adaylar şu anda okudukları bölümden memnun değil, istedikleri bölüm olursa kayıt yaptırırlar, aksi halde üniversitelerinde kalırlar.

PUANLARINI BEĞENMEYENLER

Geçen sene yükseköğretim programına yerleşmiş fakat kayıt olmayan aday sayısı 60 bin 359. Onlar da puanlarını beğenmedikleri ve istedikleri yerler olmayacağı için bu yıl sınava girecekler.

Bir yükseköğretim programından mezun olan aday sayısı 316 bin 502. Neden tekrar okumak istiyorlar derseniz işsizlik diyebilirim, iş bulmada avantaj sağlamak için.

ÜNİVERSİTELİ OLMAK ZOR MU?

O kadar da zor değil, ama hangi bölümü hangi üniversitede okumak istediğinizle ilgili bu. Önce rakiplerinden 100 bini zaten Türkçe ya da matematikten yarım net bile çıkaramıyor yani 0 puan alıyor. Baraj olmadığı için bu sistemde 1 netle bile üniversiteli olma yolu açık. 

BUNLARI UNUTMAYIN

-En başında da söylediğim gibi zamanında sınav yerlerinizde olun ve yanınızda olması gereken belgeleri unutmayın. Nedir bu belgeler?

SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Hangi oturuma giriyorsanız o belge yanınızda olacak. Siyah-beyaz olabilir bu belgenin çıktısı. Bu belge yoksa sınava giremezsiniz. Belge üzerinde fotoğrafınızın bulunması zorunlu. Bu belgeleri yazıcıdan alırken belge üzerinde fotoğraflarınızın görünür olmasına dikkat etmelisiniz.

Belgenin ön ya da arka yüzüne herhangi bir yazı, resim, işaret vb.yapmayın. Bu belgeler toplanıyor, böyle bir işaretleme varsa sınavınız iptal edilir.

GEÇERLİ KİMLİK BELGESİ: Fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaport. Bu iki belge yanınızda yoksa giremezsiniz. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, kimlik numarası yazılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğrafı olmalı.

Sınav günü sınav görevlilerinin sizi fotoğrafınızdan tanımakta güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabilir. Nüfus cüzdanında fotoğrafın olması zorunludur. Nüfus cüzdanında fotoğrafı olmayan adaylar, sınava alınmaz.

SU: Şeffaf pet şişede bandajı çıkarılmış su. Suyu bitirmeye çalışmayın. TYT’de ilk 120 dakika, AYT’de sınav süresinin ilk 135 dakikası,  YDT’de sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk edemezsiniz. Yani sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmek gibi  sınav salonundan çıkamazsınız.

YASAKLAR NEDİR?

Çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, bilezik, broş, güneş gözlüğü şeffaf numaralı gözlük hariç hepsi yasak.

NELERE İZİN VAR?

Alyans.

Başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne.

Kağıt/madeni para.

Anahtarlıksız basit anahtar.

Ulaşım kartı.

Basit tokalı kemer.

Basit tel toka.

Basit piercing.

SAATLERDE KAMERA VAR

Sınav sırasında önünüze, arkanıza, çevrenize bakmayın. Önünüzdeki kitapçıklarla ilgilenin. Her salonda saat var, unutmayın bu saatlerde kamera var. ÖSYM bunları rastgele inceler, ve sınava uygun davranmadığınızda kopya çektiğinizi kabul eder ve sınavınızı iptal eder.

HEYECAN NORMAL

En iyi şekilde hazırlanan öğrenciler de sınava ilk başladıklarında heyecan yaşıyor ve bu normal. Birkaç dakika içinde geçecek. Şunu unutmayın soruların dizilişi farklı kitapçıklar dağıtılacak, bu bir sıralaa sınavı, en üstteki öğrencileri de sıralayacak. Sizin kitapçığınızın en başında bu en ayırt edici sorular gelmiş olabilir. Moralinizi bozmayın, bir soruyla çok zaman kaybetmeyin, işaret koyun sonra dönersiniz bu sorulara.

-Soruları cevap kağıdına geçirirken de kaydırma yapmayın.

-Vazgeçtiğiniz şeçeneği iyi silin, optik okuyucu gölge görmesin. İyi silinmemiş bir işareti de okuyabilir. Böyle bir durumda da yanlış kabul eder.

KİTAPÇIĞINIZI TESLİM EDİN

Sınavın bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı ve cevap kâğıdı salondaki görevliler tarafından toplanacak. Sınav bitmeden çıktığınızda masa üzerinde bırakmayın. Masaya bırakın deseler bile sınav görevlilerinin teslim aldığını görün. Çünkü ulaşmayan sınav evrakından adaylar sorumlu.

SORULAR NASIL OLACAK?

Bu yıl ilk kez öğretmenler de sınav sorularını hazırlayan ekip içine katıldı. Her branş için soru hazırlama ekibinin yarısı lise öğretmenlerinden oluştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de buna dikkat çekerek, soruların tümünün ders kitaplarından ve kazanımlardan çıkacağını söyledi.

“Sorular kolay mı zor mu olur?” diye çok soru geliyor ancak önemli olanın bunun bir sıralama sınavı mantığına uygun yapılmasını istemek olabilir. Aksi halde belli dilimlerde öğrenciler toplanacak.

SON GÜN ÇALIŞIR MI?

Sık gelen sorulardan birisi de “Son gün çalışır mı?” Bu tamamen size bağlı, eğer kendinizi çalıştığınızda iyi hissedecekseniz çalışabilirsiniz. Ancak uyarım sınavdan önceki gün dışarıda yemek yemeyin, kahvaltınızı değiştirmeyin, alışkın olmadığınız yiyecekleri, dikkati açacak gibi gerekçelerle tüketmeyin.

KALEM KULLANIN

Sınavda en sık yapılan hatalardan birisi de kalem kullanmamak. Kitapçığın yan taraflarında boşluklar var. En basit işlemde bile kalem kullanın. Kafadan yapılan ve birden fazla işlem gerektiren sorularda kalem kullanılmadığı için hata yapılıyor.

Hepinize başarılar, emeklerinizin karşılığını alabileceğiniz bir sınav olsun.

SINAV SORULARINI DEĞERLENDİRİYORUZ

8 Haziran Cumartesi günü saat 14.00’te sınava giren gençlen pervikaplancom instagram canlı yayında olacak ilk yorumu onlardan alacağız. Saat 17.00’de ise eğitimcilerle soruları değerlendireceğiz.

9 Haziran Pazar günü de yine aynı şekilde AYT’den sonra saat 15.00’te soruları önce öğrencilerle saat 17.30’da da eğitimcilerle değerlendireceğiz.

 

06-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş