Arama sonuçları

34 yaş üstüne özel kontenjanla 166 puanla Boğaziçi ve ODTÜ yolu yine açık

34 yaş üstüne özel kontenjanla 166 puanla Boğaziçi ve ODTÜ yolu yine açık

Adaylara ikinci kez üniversiteli olma yolunu açan ek yerleştirme için tercihler başlıyor. 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarına göre adaylar boş kalan kontenjanlar için tercih yapabilecekler. Ancak ilk yerleştirmede tartışma konusu olan 34 yaş üstü kadınlara ayrılan özel kontenjan sayesinde 166 puanla Boğaziçi, 190 puanla Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) 207 puanla Galatasaray Üniversitesi’ne, 223 puanla da İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) adaylar yerleştirildi. İşte ek yerleştirmede de buna benzer tabloların oluşması mümkün.

YÖK, bu yıl ilk kez 34 yaş üstü kadınlara üniversitelerde “özel kontenjan” ayırdı. Baraj kaldırılmasıydı 180 puan barajını aşamadığı için lisans tercihi yapamayacak 166 puanlı bir aday özel kontenjan sayesinde Boğaziçi Üniversitesi İngilizce fizik bölümüne yerleşebildi. 500 üzeri puanla öğrencilerin girebildiği birçok bölümde bu kadar düşük puanla öğrenci yerleştirilmesi tepkilere neden oldu. Bazı bölümlerde genel kontenjanla giren ile özel kontenjanla yerleşen arasındaki puan farkı 345’i buldu.

AYNI TABLO EK YERLEŞTİRMEDE OLACAK MI?

Benzer tablo YKS ek yerleştirmede de yaşanır mı? Neden olmasın, yolu açık.

Önce ek yerleştirmenin kurallarını hatırlayalım. Ek yerleştirmeye her isteyen katılamaz ve her boş kontenjanı tercih edemez. İlk yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşen adayın kayıt yaptırmasa bile ek yerleştirmeye katılma hakkı yok. Yerleşmemiş olması gerekiyor, bu arada özel yetenek sınavıyla bir programa yerleşenler ek yerleştirmeye başvurabilir.

EN KÜÇÜK PUANI OLUŞTUYSA

Gelelim ek yerleştirme tercihlerinin en önemli kuralına; her boş kontenjanı her isteyen tercih edemez dedik. Ek yerleştirmede oluşan bazı kontenjanlar yerleşen adaylardan kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kaldı. Yani ilk yerleştirmede doldu, ama kayıt yaptırmayanlar oldu. İşte bu şekilde oluşan kontenjanların artık “en küçük puanı” oluştu. Anlamı kılavuzda bir programın karşısında “en küçük puan” yazıyorsa işte o kontenjanlar dolan ama kayıt yaptırmayanlar yüzünden oluşanlar. Bu bölümleri tercih etmek için sizin bu puana eşit ya da daha yüksek puana sahip olmanız gerekiyor.

EN KÜÇÜK PUANI YOKSA

Eğer bir bölümün karşısında en küçük puan yazmıyorsa bunun anlamı o bölümün en küçük puanı oluşmadı, yani puanı hesaplanan tüm adaylar tercih edebilir. Kadınlar için ayrılan özel kontenjanlarda da en küçük puanı oluşmayan bölümler var. Oluşan puanlar da örneğin Boğaziçi için 166, ODTÜ için 198. Yani bu puana eşit ya da yüksek olanlar tercih edebilirler. Dolmamış ve bu nedenle de puanı oluşmamışları ise puanı hesaplanan her 34 yaş üstü kadın adaylar tercih hakkına sahip.

Gelin bu boş kontenjanlara bakalım:

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Boğaziçi Üniversitesi’nde 34 yaş üstü kadınlar için İngilizce İktisat ve Fizik bölümlerinde birer boş kontenjan var. Fizik bölümüne 166,41982 puanla yerleşen adaydan sonra bir boş kontejan daha bulunuyor. Bu bölüm için ayrılan kontenjanlardan biri ilk yerleştirmede boş kalmıştı. Yani bu bu bölümde en küçük puan oluşmadığı için puanı hesaplanan her aday tercih edebilir.

İktisat İngilizce bölümüne ayrılan kadın kontenjanı dolmuş ama kayıt yaptırmayan bir aday nedeniyle boş kontenjan oluşmuş. Bu bölümün en küçük puanı 246,07746. Bu puana eşit ya da üstünde biri tercih edebilir.

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

34 yaş üstü kadınlara özel 15 boş kontenjan var.

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde 1 kontenjan var, ama yerleştiği halde kayıt yaptırmayan yüzünden bu kontenjan oluştuğu için en küçük puan oluşmuş durumda. 198,71821. Bu puana eşit ya da yüksek olanlar tercih edebilir.

En düşük puanı oluşmayanlar yani puanı hesaplanan herkesin tercih edebileceği bölümler ise şöyle:

Biyoloji: 2

Kimya: 2

Matematik: 2

Şehir bölge planlama: 2

Fizik: 1

İstatistik: 1

İktisat: 1

İşletme: 1

Uluslararası ilişkiler: 1

Endüstriyel tasarım: 1

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ

Üniversitede 34 yaş üstü kadınlara ayrılan kontenjanlarda 4 boş var. Bunlardan birisi matematik. Kontenjan dolmadığı için en küçük puanı oluşmadı bu nedenle puanı hesaplanan 1 kişi bu bölüme yerleşebilir.

Yine bir boş kontenjan olan uluslararası ilişkilerde yerleştiği halde kayıt yaptırmayan nedeniyle bir boş kontenjan var. Bu bölümü tercih etmek için ise 207,104 puana eşit ya da üzerinde olmak yeterli.

Sosyoloji bölümünde de 1 boş kontenjan var yine yerleşip kayıt yaptırmayan nedeniyle boşluk oluştuğundan bu bölümün en küçük puanı 230,41893 oldu. Bu puana eşit ve üzerindekilerin yerleşmeleri mümkün.

İletişim bölümünde de 1 boş kontenjan yine yerleşip, kayıt yaptırmayan nedeniyle oluştuğu için bölümün en küçük puanı 272.258. Bu puanına eşit ya da üzerindeki aday yerleşebilir.

34 YAŞ ÜSTÜ KONTENJAN NEDİR?

1 Ocak 2023 itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlar için açılan "34 Yaş Üstü Kadınlar" kontenjanı, başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, eczacılık, mühendislik, mimarlık, hukuk ve öğretmenlik ile havacılık elektrik ve elektroniği, havacılık yönetimi, denizcilik işletmeleri yönetimi, uçak bakım ve onarım, uçak elektrik ve elektroniği, uçak gövde ve motor bakımı, pilotaj programları dışındaki programlarda yer alıyor.

Anılan kontenjanlardan daha önce herhangi bir lisans programından mezun olanlar yararlanamayacak, tercih etseler bile bu kontenjanlara yerleştirilemeyecek.

Daha önce bir ön lisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecekler.

2023 YKS kayıt işlemlerinde 34 yaşını tamamlamış kadınlar için ayrılan kontenjandan yararlanarak bir yükseköğretim programına yerleştirilenlerden herhangi bir lisans programından mezun olduğu tespit edilenler ile ön lisans programlarına yerleşenler için ön lisans programından mezun olduğu tespit edilenlerin ilgili yükseköğretim kurumu tarafından kayıtları yapılmayacak.

12-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş