Arama sonuçları

Ailelere tatil önerileri: Sanal yerine gerçek deneyimler edinmesini sağlayın

Ailelere tatil önerileri: Sanal yerine gerçek deneyimler edinmesini sağlayın

Yaklaşık 19 milyon öğrenci için yarıyıl tatili başladı. Dinlenmenin önemine işaret eden uzmanlar, öğrenme sürecine de dinlenmenin önemine dikkat çekiyor. Önemli olan da bu tatili en verimli şekilde kullanabilmek. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) öğretmenleri, öğrencilerin ekranlardan uzak ve gerçek yaşam deneyimleri sunan bir tatil süreci yaşanmasının önemine dikkat çekerek, önerilerini şöyle sıraladı:

EKRAN SÜRESİNİN ARTMASI BEDENİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Teknoloji günümüzün vazgeçilmezi. Pandemi süreciyle beraber çok daha fazla maruz kalınan telefon, tablet, bilgisayar kullanımı çocukların ekran sürelerinin artmasına sebep olurken, bu süreye bağlı artışla birlikte gelen göz yorgunluğu ve uzun süre kıpırdamadan oturmaya bağlı omurga ve sırt ağrısı sorunları da daha sık yaşanıyor. Tatiller bu bağımlılığı kırmak için çok güzel bir fırsat sunuyor. 

DOĞA İLE BÜTÜNLEŞMEK 

Soğuk havalarda evden çıkmak biraz zor olabilir ancak kalın kıyafetler giyinip, atkılar, bereler takarak çok soğuk olmayan günlerde evinizden kısa süreli olsa bile çıkın. Sokaklarda gezin, parklarda çocuğunuzla oyunlar oynayın veya spor yapın. Güneşli günlerin tadını çıkarın, piknik yapın, bisiklet sürün. Soğuk veya karlı günlerde de temiz hava almayı ihmal etmeyin. Doğa ile bütünleşmek yorgun bedenleri dinlendirir ve sinirleri yatıştırır. 

HANGİ ETKİNLİKLER YAPILABİLİR?

·       Yarıyıl tatilinde öğrenciler okul zamanında fırsat bulamadıkları; odalarındaki eşyalarını (giysi dolabı, kütüphane, çalışma masaları vb.) daha ayrıntılı düzenleyebilir, kitap, dosya, ödev kağıdı gibi materyallerini arşivlenecek ya da geri dönüşüme verilecek şekilde elden geçirebilirler. Bu konuda ailelerinden yardım isteyebilirler.

·       Tatiller kitap okumak için önemli fırsatlardır. Bitiremedikleri, okumak istedikleri kitapları tatil boyunca okuyarak bu süreci keyifli ve verimli bir şekilde geçirebilirler.

·       Mutfak etkinlikleri yapabilirler.

·       Atık malzemelerden tasarımlar oluşturabilirler.

·       Veliler çocukken yapmaktan hoşlandıkları etkinlikleri kendi çocuklarıyla birlikte yapabilirler. (Patates baskısı, ip boyama, isim-şehir-hayvan-bitki oyunu, sessiz sinema oyunu gibi)

YARATICILIĞI GELİŞTİRECEK ETKİNLİKLER

·       Tatilde ailece izledikleri bir filmin afişini kendileri tasarlamak,

·       15 günlük bir resimli tatil günlüğü tutmak,

·       Ailece tiyatro ve sinemaya gitmek,

·       Şehrinizde henüz görmediğimiz müze ve ören yerlerini ziyaret etmek, 

·       Şehirdeki ücretsiz müze ve kütüphane atölyelerine katılmak,

·       Tatilde yemek, ekmek yapımı, el işi (örgü, makrame, atık ürünlerden tasarım vb.), resim, maket yapımı, puzzle, kutu oyunu (Uno, jenga, scrabble) gibi el becerisini ve düşünme pratiğini geliştiren etkinliklerle keyifli zamanlar geçirmek,

·       Tatil döneminde her güne bir miktar egzersiz veya spor planlamak ,

·       Görebiliyorum Etkinliği: Öğrenciler evlerinin penceresinden bir fotoğraf çekip fotoğrafın altına “Görebiliyorum…” ile başlayan bir cümleyle gördükleri manzaraya ait bir hikaye yazmak

23-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş