Arama sonuçları

Altılı masanın eğitim kararları: Zorunlu eğitim '1+5+4+3' olacak

Altılı masanın eğitim kararları: Zorunlu eğitim '1+5+4+3' olacak

Altılı masanın "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. ATO Congresium'da düzenlenen tanıtım toplantısına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI AÇIKLADI

Mutabakat metni, komisyon çalışmalarına katılan altı partinin genel başkan yardımcıları tarafından okundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Millet İttifakı'nı meydana getiren altı siyasi partinin mutfaklarında hazırlanan, altı genel başkanın üzerinde mutabakata vardığı, somut hedefleri, reformları, politikaları ve projeleri içeren mutabakat metnini kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

GEREKSİZ HARCAMALARA SON

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı da ekonomi, istihdam ve finans bölümlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çanakcı, "Hükümet bir yandan ülkemizin kaynaklarını şatafat ve gösteriş için israf ederken, diğer yandan oluşan kamu açıklarını ve hasarları, halının altına süpürerek gizlemeye çalışmaktadır. Bu çerçevede iktidara gelir gelmez Cumhurbaşkanlığına bağlı deneyimli denetim uzmanlarından oluşan durum ve hasar tespit komitesi oluşturacağız. Tüm gereksiz harcamalara son vereceğiz. Cumhurbaşkanlığını Çankaya Köşkü'ne taşıyacağız. Saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız. Cumhurbaşkanlığı envanterindeki uçakları satıp, yerine orman yangınını söndürme uçakları alacağız. Çalışanlar üzerindeki vergi ve sigorta prim yükünü indireceğiz. Her türlü eğitim ve öğretim hizmetindeki KDV'yi düşüreceğiz. İş yeri kira ödemelerinde stopaj oranı sıfırlayacağız. Şoför esnafının 10 yaşın üzerindeki araçlarının yenilenmesinde ÖTV almayacağız. Vergi kayıp ve kaçaklarına son vereceğiz. Kayıt dışılığı OECD ortalamasının altına indireceğiz. Sağlanacak kaynakları yoksullukla mücadelede kullanacağız. Finans politikalarımızın temel hedefi sermayeyi tabana yaymak, dijital ekonomiyi ve yeşil dönüşümü güçlü biçimde desteklemektir. Bu anlayışla hem şirketlerin halka açılmasını hem de çalışanlarının halka açık şirketlere ortak olmasını teşvik edeceğiz" dedi.

"ÖĞRENCİLERE VE GENÇLEREAYLIK 5 GB İTERNET ERİŞİMİ SAĞLAYACAĞIZ"

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp de "Bilim, AR-GE, Yenilikçilik, Girişimcilik, Dijital dönüşüm, Eğitim ve Öğretim" bölümlerine yönelik sunum yaptı.

Beyin göçünü engellemek ve tersine beyin göçünü gerçekleştirmek için eğitim sistemi müfredatının özgürlükçü ve yenilikçi şekilde düzenleneceğini belirten Şahinalp, şöyle dedi: "TÜBİTAK’ı sadece araştırma enstitüleri ile kritik alanlarda ileri araştırmalar yapan bir kurum haline getireceğiz. Türkiye Endüstriyel Tasarım Enstitüsünü kuracak, Türk Tasarım Danışma Konseyini etkinleştireceğiz."

KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLER

Yeni Girişim Şirketleri Kanunu'nu çıkartacaklarını belirten Şahinalp, firmaların e-ticaret, sanal mağaza, dijital tasarım, kişiselleştirilmiş ürünler, çevreci ürünler gibi alanlarda beceri ve imkanlarını destekleyeceklerini söyledi.

Kadın ve genç girişimciliğine yönelik özel teşvik paketleri hazırlayacaklarını vurgulayan Şahinalp, Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı kuracaklarını, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) bağımsızlığını sağlayacaklarını ifade etti.

Yapay Zeka Etik Kurulu oluşturacaklarının da altını çizen Şahinalp, şöyle dedi: "Yeni teknolojilerin en hızlı şekilde yayılmasını sağlamak için operatörlere 5G lisanslarını en kısa sürede vereceğiz. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital cihazlar üzerindeki vergi yükünü azaltacağız. 6-25 yaş arasındaki tüm öğrencilere ve gençlere aylık 5 GB internete bedava erişim hizmeti sağlayacağız."

"ZORUNLU EĞİTİMİ '1+5+4+3' ŞEKLİNDE UYGULAYACAĞIZ"

Milli Eğitim Bakanlığı'nda idari pozisyonlara eğitim kökenli ve liyakatli atamaların yapılmasını esas alacaklarını vurgulayan Şahinalp, şunları kaydetti:

"Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz süt, su ve öğle yemeği vereceğiz. Okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretimdeki tüm öğrencilere yardımcı kitaba ihtiyaç duymayacak şekilde, ders kitaplarını yerel esnafa ve ekonomiye katkıda bulunacak şekilde, ücretsiz temin edeceğiz. Anaokulundan üniversiteye kadar devlet okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencilerin kırtasiye, çanta, kıyafet ihtiyaçlarını ve internete erişimlerini ücretsiz karşılayacağız. Liselere Giriş Sınavlarında yıldan yıla değişen uygulamalara son verecek, LGS sınavını süreç içinde kaldıracağız. Üniversiteye girişte yılda bir defa yapılan sınav yerine çoklu sınav imkanı sunacağız. Zorunlu eğitimi 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere '1+5+4+3' şeklinde uygulayacağız.

"ÖĞRETMEN ATAMALARINDA MÜLAKATI KALDIRACAĞIZ"

YÖK'ü kaldıracak, yüksek öğretim kurumlarının akademik, idari ve mali özerkliğine müdahale etmeksizin yüksek öğretimin planlanması ve yükseköğretim kurumları arasında koordinasyonun sağlanması şeklinde sınırlı görevleri bulunan bir kurul kuracağız. Her şehre her ilçeye üniversite açma anlayışını değiştirecek, ülkemizin hedef ve ihtiyaçlarına göre üniversite, fakülte ve bölümlerin yeniden planlanmasını ve yapılandırılmasını sağlayacağız. Ataması yapılmayan öğretmen havuzunu eritecek, Öğretmen atamalarında mülakatı kaldıracağız."

30-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş