Arama sonuçları

Bakan Selçuk: Ani sistem değişiklikleri olmayacak

Bakan Selçuk: Ani sistem değişiklikleri olmayacak

Bakan Selçuk: Ani sistem değişiklikleri olmayacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk eğitim sisteminde ani değişikliklerin artık olmayacağını söyledi.

Şanlıurfa’da katıldığı Zeytin Dalı Kampusu’nun açılışını yapan Selçuk ardında da öğrencilerle sohbet etti. 8 lisenin bulunduğu kampusta sınıfa giren Selçuk’a öğrenciler sürekli eğitim sisteminin değişmesinden yakındı. Selçuk, öğrencilerin “Sürekli sistem değişikliği istemiyoruz” sözleri üzerine şu yanıtı verdi:

BAKAN SELÇUK: ANİ SİSTEM DEĞİŞİKLİKLERİ OLMAYACAK

"Ani sistem değişikliği artık yok. Söz ani  frende yok, ani gaz da yok, tamam. Siz şimdi böyle liseye başladınız ya liseyi de  böyle bitireceksiniz inşallah."

Selçuk’un sözleri bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) en azından 4 yıl daha süreceği şeklinde yorumlandı.

2018-2019 öğretim yılının açılışında da TRT’de canlı yayına katılan Bakan Selçuk LGS ile ilgili de açıklamalar yapmıştı. 2019 yılında da LGS’de yerleştirme sisteminde değişiklikler yapılacağını söyleyen Selçuk’un açıklamaları şöyle olmuştu:

YERLEŞTİRME İLE İLGİLİ SİSTEM 2 AY İÇİNDE AÇIKLANACAK

 

Aslında liseye geçişle ilgili ben göreve geldiğimde bir kılavuz vardı. Biliyorsunuz bu kılavuza dayalı olarak sınav yapılıyor. Bu kılavuzun bir kılavuz değiştirildiği zaman sınav iptal oluyor hukuki olarak. İlk yerleştirmeler de 90 bin öğrenci açıkta kaldı ama gerçekleşti ve hala bir yere yerleşemeyen öğrenciler var. 3 bin küsür çocuğumuz için Cumartesi günü yeni bir genelge yayımladık. Okulların çocuklarımızı yerleştirirken daha esnek davranmaları yönünde. Bugün itibarıyla bu tür sorunların çözülmüş olması gerekiyor. Bundan sonrasında benzer sorunlar çok büyük oranda yaşanmayacak. Yerleştirmeyle ilgili getirmek istediğimiz sistemi 2 ay içinde açıklayacağız. Bu yerleştirmeyle herkes çok rahat yerleşecek.

FORMÜL EZBERLEMESİ GEREKMEYECEK

Bir sınav siteminde sınavı değiştirmek, soruyu değiştirmek, adını değiştirmek, sınav sistemini iyileştirmek ya da ortadan kaldırmak ile ilgili olan değişkenler değil. Yerleştirme biçimi ile ilgili değişiklikler gerekiyor. Bu soru sistemini değiştirmeyi de gerektiren bir şey, formül mü ezberlemesi gerekiyor, biz sorunun içinde vereceğiz. Dolayısıyla kitabı açıp bulabileceği bir şeyi senin hafızan güçlü mü diye bir sınav düşünmüyoruz. Bizim düşündüğümüz şey dediklerim gibi sözelde okuduğunu anlama gibi konular. Bu tür sorular öğrenme ve öğretme sürecini dönüştürecek. Çocukların sınava olan taleplerini değiştirecek.

YÜKSEKÖĞRETİME TALEP NASIL DÜŞER?

Mesleki eğitimi güçlendirmeden asla yükseköğretim talebini düşüremeyiz. Mesleki eğitim iyileşir ve çocuklar tatmin olursa sınava olan talep de düşecek. Yani iki faktör var. Sınava olan talebin doğal olarak düşmesini bekliyoruz. Sınav değiştirmeyeceğiz, sorusunu, adını değiştirerek problemi çözmeye çalışmayacağız. Kısa vadede dediğimiz şey bir sene sonunda olmaz.

BENİM SORUNUM EĞİTİM SİSTEMİNİ DÜZELTMEK DEĞİL

Biz reform yapmıyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız şey inşa. Dünya nerede, biz neredeyiz ona göre inşa etmeliyiz. Bu zihniyet inşası, mevcut durumu iyileştirmek ama bununla yetinmemek. Benim sorunum Türkiye’nin eğitim sistemini düzeltmek değil benim sorunum Türkiye’yi dünya seviyesine getirme.

15 EKİM’E KADAR İNSANLAR SABRETSİN

İki ay bir haftadır birçok kişi icraat bekliyor, 'Bir şey yapması lazım artık Ziya Hoca'nın' diyorlar. Ben bir bilim insanıyım ve veriyi görmeden bir planlana yapmam. Yani sahayı görmem lazım ve bütün sistemi kabaca bir analiz etmemiz lazım arkadaşlarla. Bunu yapmadan, akşam düşündüm, sabah şunu yapayım meselesi değil bu. Onun için 15 Ekim'e kadar biraz sabretsin insanlar. Neyi planladığımızı ne yapmak istediğimizi çok daha net olarak ifade etme fırsatımız olacak. Ben bilerek hemen acil icraata geçmemeyi tercih ediyorum.

20-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş