Arama sonuçları

Bebeklere Kovid aşısı: Yapıldı mı, yapılmadı mı? Sağlık Bakanlığı ne diyor?

Bebeklere Kovid aşısı: Yapıldı mı, yapılmadı mı? Sağlık Bakanlığı ne diyor?

Sağlık Bakanlığı, "bebeklere yanlış aşılar yapıldığı"nı söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl hakkında soruşturma başlattı. Bakanlık, mevcut aşı güvenliği altyapısının bu tür iddiaları haklı çıkarmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Ancak açıklamada İzmir'de hatalı aşı uygulamasına ilişkin sistem uyarısı ve ilgili sağlık personelinin tutanağı üzerine bir soruşturma yürütüldüğüne işaret edilerek, şöyle denildi: "Hastanın sağlık durumuyla ilgili olumsuz bir durum yoktur. Yakın takibi devam etmektedir. İlgili öğretim üyesinin maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz açıklamaları üzerine Bakanlığımızca yeni bir soruşturma başlatılmıştır."

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Prof. Dr. Kurugöl'ün "bebeklere yanlış aşılar yapıldığı"na ilişkin iddialarının kabul edilemez olduğunun altı çizildi.

AŞI GÜVENLİĞİ VAR

Mevcut aşı güvenliği altyapısının bu tür iddiaları haklı çıkarmasının mümkün olmadığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

"İddianın kaynağı hakkında Bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır. Bakanlığımız güçlü ve güvenli bir aşı takip sistemine sahiptir. Bakanlık deposundan çıkıştan ilgili kişiye uygulanışına kadar bütün süreç, barkodla dijital olarak takip edilmektedir."

TECRÜBELİ SAĞLIK PERSONELİ

Açıklamada, Türkiye'nin bu konuda dünyada en güçlü altyapıya ve en tecrübeli sağlık personeline sahip ülkelerin başında geldiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Bilhassa birinci basamak sağlık kuruluşlarımız bu hususta titizlikle ve fedakarca yaygın aşılama programlarını başarıyla yürütmüşlerdir. Soğuk zincirin kırılması, sistemde herhangi bir aksama olması, aşamalardan herhangi bir düzeyde hata yapılması halinde sistem otomatik olarak uyarı vermekte ve gerekli incelemeler yapılarak tedbirler alınmaktadır. İlgililer hakkında soruşturma yapılmaktadır."

HASTA TAKİP EDİLİYOR?

İzmir'de hatalı aşı uygulamasına ilişkin sistem uyarısı ve ilgili sağlık personelinin tutanağı üzerine bir soruşturma yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, şunlara yer verildi: "Hastanın sağlık durumuyla ilgili olumsuz bir durum yoktur. Yakın takibi devam etmektedir. İlgili öğretim üyesinin maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz açıklamaları üzerine Bakanlığımızca yeni bir soruşturma başlatılmıştır."

YAPILDI MI YAPILMADI MI?

Ancak bakanlığın açıklamasında “hasta takip ediliyor” sözleri bebeğe Kovid aşısı yapılıp, yapılmadığına ilişkin net bir cevap da taşımıyor.

NE OLMUŞTU?

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün katıldığı bir programda “zaman zaman bebeklere yanlışlıkla Covid aşısı yapıldı” açıklamaları büyük tepki çekti. Kurugöl, katıldığı programda skandal niteliğinde şu sözleri dile getirmişti:

"Zaman zaman yanlışlıkla küçük bebeklere Hebatit B ve kızamık yerine karıştırılarak, sağlık ocaklarında Covid aşısı yapıldığı oluyor. Sizi temin ederim hiçbir yan etkisi olmadı, çok iyi antikor oldu. 6 aylık bebekte de bir aylık bebekte de olumsuz sonuçla karşılaşılmadı, çok iyi şeyler oldu. Küçük bebeklerde yüksek dozda bile bir sıkıntı olmadı. Araştırmanın sonuçlarını açıklayacağız. Ünlü bir tıp dergisinde bu araştırma yayımlanacak.”

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

İşte Kurugöl’ün bu sözleri sosyal medyada büyük tepki çekti. Kullanıcılar, DrZaferKurugöl tutuklansın, DenekdeğilBebek, Fahrettinkocaistifa hashtagları ile konuyu Türkiye’nin gündemine taşıyarak, bebeklerde deney yapıldığını ve bunun sorumlularının cezalandırılmasını istedi.

Bu arada Karagöl’ün “sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla Covid aşısı yapılıyor” sözleri üzerine aile hekimlerinden açıklama geldi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, "bebeklere yanlışlıkla Kovid-19 aşısı uygulandığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, aşılarda senelerdir barkod sisteminin kullanıldığını, dolayısıyla böyle bir ihtimalin söz konusu bile olamayacağını açıkladı.

23-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş