'Derin yoksulluk’ bu çocukları eğitimden koparıyor
Koronavirüs salgını ile birlikte gündelik işlerde çalışan aileler gelirlerini kaybederken, onların çocukları için eğitim erişilmez oldu. Bu çocukların evindeki ana sorun internet bağlantısı ya da tablet değil, gıda yoksunluğu. Uzaktan eğitimle birlikte milyonlarca çocuğun eğitime erişimde yaşadıkları sorunları konuşmaya başladık. Uzaktan eğitimde eşitsizliklerin nasıl derinleştiğini anlatıyoruç. Bilgisayarı, internet erişimi olmayan çocukların eğitime erişemediklerini dile getiriyoruz. Ama ‘başka çocuklar’ var ki, ne yazık ki onların tek sorunu internet ya da bilgisayar değil. Onlar gündelik işlerde çalışan ve koronavirüs ile birlikte gelirlerini kaybeden “derin yoksulluk” yaşayan ailelerin çocukları.
Onlar Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurumların yayımladığı raporlarda koronavirüs salgını ile birlikte giderek artığına dikkat çekilen yoksulluğu yaşıyor. Onların evlerinde uzaktan eğitim gündeme bile gelemiyor. İçinde bulundukları yaşam ‘derin yoksulluk’ diye tanımlanıyor. Bırakan eğitime erişim bu çocukların gıdaya erişimlerinde bile yoksunluk söz konusu.
DERİN YOKSULLUK ONLARI EĞİTİMDEN ALIYOR
pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan yoksul mahallelerde çalışmalar yapan ve gönüllüler tarafından kurulmuş olan Derin Yoksulluk Ağı’nın Aktivisti Hacer Foggo ile bu çocukları konuştuk. Mart ayında Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin ardından ihtiyaç sahibi ailelere temel gıda desteği hareketi başlatan Yoksulluk Ağı’nın bugüne kadar destekçiler aracılığı ile yaklaşık 2 bin 500 aileye gıda gönderdiğini anlatan Foggo bu aileler için belediyeler ile ortak çalışma yapmayı hedeflediklerini söyledi.
AÇLIK İLE KARŞI KARŞIYALAR
İstanbul’un 12 ilçesinde 103 aile arasında yapılan araştırmayı anlatan Foggo, “Bu araştırma pandemi döneminde gelir kaynaklarını kaybeden ailelerin açlık ile karşı karşıya olduklarını gösterdi” dedi.
İşte Foggo’nun anlattığı araştırmanın sonuçları:
-Temel gıda ve hijyen maddelerine erişemeyen aileler özellikle çocuk ve bebek beslenmesi, hasta bakımı, minimum temizlik ihtiyaçlarının giderilmesinde ciddi sıkıntılarla karşılaşıyor.
-Her 100 hanenin 56’sında 5 ila 8 kişi yaşıyor; hanelerde çalışanların yalnızca yüzde 18’inin düzenli bir işi var. Araştırmaya katılan hanelerde 0-10 yaş arasındaki çocukların oranı yüzde 72. Hanelerin yüzde 97’sinde ise 18 yaş altında en az 1 çocuk bulunuyor. Çocuk nüfusunun yoğunluğu çocukların beslenme, sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim ihtiyacında da ciddi sorunlar yaşandığını gösteriyor.
-Bu hanelerde çalışan nüfusun yalnızca yüzde 18’inin düzenli bir işi bulunurken kalan yüzde 82’lik kısım düzenli bir gelire sahip değil. Düzenli geliri bulunmayanların yüzde 64’ü günlük işlerde çalışırken yüzde 12’sinin hiçbir geliri bulunmuyor. Sabit gider kalemlerinde ise bu hanelerde gıda, fatura, kira, bebek ihtiyaçları, kredi borcu ve diğer borçlar kalemlerinden en az 3’üne ve daha fazlasına sahip olanların oranı yüzde 82. Başka bir deyişle, geliri olsun olmasın bu ailelerin yüzde 82’si en az 3 sabit gider kalemini karşılamak zorundalar.
AYLIK GELİR 800 TL
-Aylık gelir ortalaması 800 TL’yi geçmiyor; kağıt, hurda, naylon toplayıcılar derin yoksullukta ön sırada. Günlük ve güvensiz işlerde çalışan nüfusun yüzde 42’sini kağıt, hurda, naylon toplayıcılar oluştururken, bunları yüzde 15’le tekstil işçileri, yüzde 8’le temizlik işçileri, yüzde 7 ile seyyar satıcılar ve çiçekçiler ve yüzde 3’le de müzisyenler takip ediyor.
ÇOCUKLAR ÇALIŞMAK ZORUNDA
-Hanelerin yüzde 6’sında yalnızca ‘Çocuklar’ çalışıyor; yüzde 7’sinde hiç kimse çalışabilecek durumda değil. Yetişkinlerle birlikte çalışmak zorunda olan çocukları da katınca çocuk işçilik oranı yüzde 13’lere kadar çıkıyor. Bunun temel nedeni ise ailede çalışan yetişkinlerin hastalık veya farklı bir sebeple çalışamayacak durumda olması ya da ailede çalışan yetişkinlerin gelirinin ihtiyaçları karşılamaya yetmemesi.
EĞİTİME DEVAM EDEMİYORLAR
-Çalışan çocuklar doğal olarak okula ya da online eğitime de devam edemiyor. Online eğitime devam edebilmenin temel şartı olan bilgisayar, tablet gibi cihazlar ve ayrıca internet erişimi yok.
-Her 100 kişiden 46’sı temiz içme suyuna erişemediğini söylüyor. Şebeke suyuna kesintisiz erişim sağlayamayanların oranı yüzde 34 iken, elektriğe kesintisiz ulaşamayanların oranı ise yüzde 33. Her 10 hanenin 1’inde gıdaların muhafaza edilmesini sağlayan buzdolabı; her 5 hanenin birinde ise çamaşır makinesi yok.
-100 kişinin 14’ü gıdaya hiç erişemiyor; yüzde 49’u belirli besin gruplarına ulaşamıyor; yüzde 53’ü daha fazla öğün atlıyor. Çöpten gıda toplayanların oranı artışta. Aileler açlıkla karşı karşıya.
-Yüzde 74’ü bebeklerine bez ve mama alamıyor; yüzde 65’i maske ve kolonyaya erişemiyor.
23-01-2021