Arama sonuçları

Eğitim 'uzaktan' olunca üniversiteli nasıl oy kullanacak?

Eğitim 'uzaktan' olunca üniversiteli nasıl oy kullanacak?

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depreminin ardından eğitimle ilgili alınan kararlar tartışılmaya devam ediyor. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte sosyal medyada üniversite öğrencilerinin nerede oy kullanacağı konusu tartışma yarattı. 

"Seçimin 14 Mayıs’ta olması halinde 14 Şubat ikametgah adreslerinin değişimi için son gün" şeklindeki uyarılar sosyal medyada yankı uyandırdı.

Depremlerin etkilediği 10 ilde eğitime 1 Mart’a kadar ara verildi. Bu tarihten sonra da ilçe ve okul bazlı değerlendirmeler yapılacak. Kalan 71 ilde ise eğitime 20 Şubat itibariyle devam edilecek. Ancak üniversiteler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tamamen uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı. 

İKAMETGAH ADRES DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMA YARATTI

Üniversitelerin “yaza kadar” tatil edilmesi ve “uzaktan eğitime” geçilmesi kararı alınarak, KYK yurtlarına depremzedelerin yerleştirileceği açıklanması 14 Mayıs’ta yapılması beklenen  cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimi için öğrencilerin nasıl oy kullanacağını akıllara getirdi. 

NASIL OY KULLANACAKLAR?

Sayıları 1 milyonu aşan üniversite öğrencileri okudukları şehirde iki şekilde oy kullanabileceklerdi. Öğrenci, evde kalıyorsa kaldığı evin adresini e-devlet üzerinden ya da nüfus müdürlüğüne başvuru yaparak adresi haline getirecek. Daha sonra ise seçmen kütükleri askıdayken ilçe seçim kuruluna başvurup seçmen kaydının bu adrese alınmasını isteyecekti.

Eğer öğrenci yurtta kalıyorsa seçmen kütükleri askıdayken öğrenci belgesi ve yurt müdürlüğünden aldığı belgelerle kaldığı yurdun bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine başvurması gerekiyordu.

Bu seçenekleri uygulayan öğrenciler için şimdi de uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte tekrar bir kaos başladı. Sosyal medyada seçimlerin 14 Mayıs’ta olması halindeyse 14 Şubat ikametgah adreslerinin değişimi için son gün olduğuna dair uyarılar paylaşıldı. Ancak CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, aylar önce yaptığı açıklamada “Seçimin başlamasından 3 ay önceki adreste oy kullanma kuralı yerel seçimler için geçerli. Yani gençlerimiz bu seçimde oy kullanıp iktidarı gönderecek” açıklamasını yapmıştı. 

14 ŞUBAT'A KADAR ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPMASI İDDİASI DOĞRU DEĞİL

Yeniden gündeme gelen ikametgah ve oy kullanma soruları üzerine teyitorg da bir açıklama yaptı. Seçmenlerin ikametlerini seçimden üç ay öncesine kadar değiştirmeleri yalnızca yerel seçimler için geçerli olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde seçim takvimi ve seçmen listelerinin askı süreci içinde ikametgah adresinin değiştirilebileceğini hatırlattı.

Seçmen listeleri yaklaşık iki hafta kadar askıda kalıyor. 2023 Genel Seçimleri için henüz seçim takvimi açıklanmadı.

13-02-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş