Arama sonuçları

Hayalet liseler: Takip ediliyor mu? Önlem alınıyor mu?

Hayalet liseler: Takip ediliyor mu? Önlem alınıyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yönetmelik değişikliğiyle açık liseye geçişin zorlaşmasıyla bazı özel okulların “devam zorunluluğu” aramama ve “diploma sözü” ile öğrenci kayıtları aldıklarını ve bu öğrencilerin de sınava hazırlık kurslarına gittiklerini dile getirerek, “hayalet liselerin” ortaya çıktığını yazmıştık.

“Bu liselerle ilgili herhangi bir girişimde bulunuldu mu?” diye sizlerden çok sayıda soru geliyor.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentürk’ün 39 ilçe kaymakamlığına dolayısıyla ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği “özel okullarda öğrenci devam durumu” başlıklı bir yazı gönderdiğini öğrendim.

12 SINIFLAR OKULA GİTMİYOR YAZISI

Açık liselere geçişin yeniden düzenlediği hatırlatılan yazıda şu ifadeler yer alıyor:

“Özellikle 12. Sınıf düzeyinve okuyan bazı öğrencilerin özel öğretim kurumlarına kayıt yaptırdığı halde okula devam etmeyip, hafta içi tam zamanlı olarak özel kurslara devam ettikleri yönünde bakanlığımıza bazı duyumlar gittiği bildirilmektedir. Konu ile ilgili bakanlığımızca e-okul ve MEBBİS üzerinden incelemeler devam etmektedir.

Yapılan incelemeler sonuçlandırılıncaya kadar; ilçenizde faaliyette bulunan özel okullarda kayıtlı öğrencilerin (özellikle 12 sınıf düzeyinde) açık liseye son kayıt tarihi olan 16 Ekim 2023 tarihinden sonra okullarına devam edip etmediklerine ilişkin kaymakamlığınızca inceleme yapılması, okulların mevzuat dışı uygulamalara tevessül etmemeleri yönünde uyarılmaları ve mevzuata aykırı işlem yapıldığının anlaşılması halinde bildirilmesi…”

16 EKİM BEKLENECEK

Bu yazıdan da anlaşılacağı üzere MEB, konuyla ilgili bir inceleme yürütmeye başlamış ama asıl 16 Ekim’den sonra devamlar araştırılacak. Aslında okullar açılalı neredeyse 1 ay oluyor. Bu öğrenciler 1 aydır okul yerine sınava hazırlık kurslarına devam ediyor. Şu anda inceleme yapılsa hangi okulların öğrencilerini özel öğretim kurslarına yönlendirdikleri ortaya çıkar. Zaten ellerinde hangi okullarda bu işlemin yapıldığı vardır, önceden haber vermeden yapılacak bir okul ziyaretine gidilse okulda kayıtlı olduğu halde kaç öğrencinin olmadığı da ortaya çıkar. Yani 16 Ekim’den sonrasını beklemeye de çok gerek yok.

Hayalet liseleri hep birlikte takibe devam edelim.

NE OLMUŞTU?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açık liseye  sadece “istisnai” durumlarda geçiş yapılabileceğini düzenleyen yönetmelik değişikliğinden sonra adına “hayalet lise” dediğimiz bir oluşumun çıktığını yazmıştık. Bazı özel okulların Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan öğrencilerle anlaşma yaptıklarını 10 ile 30 TL arasında değişen ücretlerle kayıt yaptıklarını anlatmıştık. Bu anlaşmaya göre de öğrenciler okula devam etmiyor ama “var” yazılıyor, okul yerine tüm gün üniversite hazırlık kursuna gidiyor. Sadece soruları önceden verilen sınavlar haftasında okulda olup, sınava girecekler. Bu sistemin adı “lise diploması satışı” oluyor.

 “Hayalet liseler” sorunu çözülmezse yakında açık liseden bile daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacağı ortada.

 

07-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş