Arama sonuçları

Lise öğrencisi yazdığı gramer kitabıyla Türkçe öğretiyor

Lise öğrencisi yazdığı gramer kitabıyla Türkçe öğretiyor

İstanbul Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. sınıf öğrencisi Muhammed Bilal Özyüksel, yazdığı gramer kitabıyla İspanyollara ve Latin Amerikalılara çevrim içi Türkçe dersi veriyor.

Bilal Özyüksel, Trabzonlu bir ailenin en büyük çocuğu olarak Kocaeli'nin Gebze ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu bu ilçede okuyan Özyüksel, lise eğitimini için İstanbul'a geldi.

İspanyolca eğitim veren Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni kazanan Özyüksel, dil hazırlık sınıfını tamamlayarak İspanyolcayı ilerletti ve bu dilde tercüme yapabilecek seviyeye geldi.

İspanyolcayı ileri seviyede öğrenmek için internetten konuşacak birilerini arayan Özyüksel, bu sırada Latin Amerikalıların ve İspanyolların Türkçe'ye olan ilgisini fark etti. Bunun üzerine "Türkçe öğren" manasına gelen "https://aprenderturco.com/" isimli bir internet sitesi kuran Bilal Özyüksel, burada ana dili İspanyolca olanlara Türkçe öğretmeye yönelik materyaller yayınlamaya başladı. Özyüksel, yaptığı özel ve grup derslerinin tamamını sitesine de koydu.

Liseli gencin bu çalışmasını fark eden Latin Amerikalılar ve İspanyollar, bu siteye girerek sıfırdan ileri seviyeye kadar Türkçe dersleri dinleyebiliyor, alıştırma yapabiliyor. Sistem bu alıştırmaların doğru ve yanlışlarını kontrol ederek öğrenciye bilgi veriyor. İsteyenler daha sonra Özyüksel'e anlamadıkları konular hakkında soru sorabiliyor.

SOSYAL MEDYADAKİ DERSLERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Bununla yetinmeyen Özyüksel, Instagram'dan da Latin Amerikalılara ve İspanyollara Türkçe öğretmek amacıyla "Aprender Turco" isminde bir hesap açtı. Daha önce böyle bir çalışma yapılmadığı için Özyüksel'in hesabı da yoğun ilgi gördü. Çok sayıda kişi Türkçe öğrenmek için çevrim içi özel ders talebinde bulundu.

Özyüksel'in öğrencileri arasında 25 yaşında olan da 70 yaşında olan da var.

Liseli genç ayrıca İspanyolca bir Türkçe gramer kitabı da yazdı. Tercüme edilmeden, dünyada ilk defa İspanyolca yazılmış bir Türkçe gramer kitabı olan bu eser Amazon üzerinden yakın zamanda satılmaya başlanacak.

TÜRKÇE'Yİ ANLATAN İSPANYOLCA BİR KİTAP HAZIRLADI

Türkçenin gramer kurallarını anlatan İspanyolca bir kitap hazırladığını anlatan Bilal Özyüksel, şöyle konuştu:

"Bu bir serinin başlangıcı. Bu kitap A1 seviye, Türkçe'nin temeli. Türkçe'ye yeni başlayan bir öğrencinin neyi bilmesi gerektiğini anlatan İspanyolca bir kitap kaleme aldım. Kitap bitmiş durumda. Son okumalarını yapıyoruz. 270 sayfa, içinde ufak bir sözlüğü de var. Amazon ile anlaşma imzalandı. Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Meksika, İspanya, Fransa, Almanya, Japonya ve birkaç ülkede daha direkt basım olacak. Diğer ülkelere ise en yakın ülkede basılıp uluslararası kargo ile gönderilecek. Daha önce tercüme edilmiş kitaplar var. Bunlar kaynak kitaplar. Ben bile okurken zorlanıyorum. Bunların tamamı çok eski kitaplar. Türkçe yazılmış bir gramer kitabını almışlar ve bunu İspanyolcaya tercüme etmişler. Hiç kimse sıfırdan başlayan İspanyol ve Latin Amerikalı birisi için 'Biz Türkçeyi nasıl öğretebiliriz?' diye bir kitap kaleme almamış. Benimki sıfırdan yazılmış. Türkçe zor bir dil, öğrenilmesi zor. Bu işi bizim kolaylaştırmamız lazım. 'İspanyolca mantığına nasıl uyarlayabilirim?' diye sıfırdan kaleme aldım."

Özyüksel, yazdığı kitapta kendisine destek veren edebiyat dersi öğretmenleri Hediye Kıymet Soyyiğit ve Yasemin Kalkan'a teşekkür etti.

22-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş