Arama sonuçları

Milli Eğitim Akademisi: Nasıl bir ‘öğretmen profili’ yetiştirmek için kuruluyor?

Milli Eğitim Akademisi: Nasıl bir ‘öğretmen profili’ yetiştirmek için kuruluyor?

Eğitim fakülkelerini devre dışı bırakmak, bu fakültelere alternatif getirmek üzere kurulmak istendiği belirtilen Milli Eğitim Akademisi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kendi istediği “profile” uygun öğretmen yetişirmek amacıyla kurulması istenen bu akademilerin amacı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soruldu. 

Tekin, geçmiş dönemlerde sürekli farklı mekanizmalarla öğretmen ihtiyacının giderilmeye çalışıldığını anımsattı. 

HEP TARTIŞILAN KONU

1993'teki 14. Şura'dan itibaren 2021'deki 20. Şura'ya kadar her şurada bir Milli Eğitim Akademisi kurulmasının tartışıldığını hatırlatan Tekin şöyle konuştu: 

"Şu anda yaptığımız şey lisans programlarının dışında, Milli Eğitim Bakanlığı kendi ihtiyaç duyduğu öğretmeni, kendi ihtiyaç duyduğu profile göre, okul türü, öğrenci türü açısından, pedagojik açıdan veya bakanlıkla iletişim açısından ihtiyaç duyduğu şekilde yetiştirmek üzere bir akademik yapı oluşturacak." 

ÖĞRETMENE KARİYER BASAMAKLARI SINAVI

Tekin, Kariyer Basamak Sınavlarıyla ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı: Başından beri söylüyorum, öğretmen arkadaşlarımıza bir test sınavla kariyer unvanı verilmesini ben içime sindiremiyorum ve bunu da doğru bulmadığımı söylemiştim. Ama dediğim gibi bu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışılacak, oradan çıkan yasal düzenlemeye saygı duyacağız." 

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU 

Tekin, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin soru üzerine de Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından hem bu karar doğrultusunda düzenleme yapmayı hem de öğretmenlerin, sendikaların ve ilgili akademik camianın beklediği bir meslek kanunu hazırlamayı amaçladıklarını aktardı. Bu konuda da kamuoyuna çağrıda bulunduklarını ve önemli geri dönüşler aldıklarını anlatan Tekin, taslak metnin ortaya çıktığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde komisyonlara havale edilmesini beklediklerini belirtti.

ÖĞRETMENLERE DAVA

Yusuf Tekin, bir başka soru üzerine de velilerinden izni almadan öğrencilerini sosyal medyada paylaşan öğretmenlere açılan davalarla ilgili konuştu. Tekin, öğretmenleri bu tür yargılama süreçlerinden kurtarmak için konuyu bir disiplin mekanizmasına dönüştürdüklerini ifade etti.

04-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş