Arama sonuçları

Öğretmenlere ek ders ücreti şoku: Aralık ayının ödemeleri daha yapılmadı

Öğretmenlere ek ders ücreti şoku: Aralık ayının ödemeleri daha yapılmadı

Öğretmenlerin 2023 aralık ayı ek ders ücretleri yeni yılda da yatırılmadı. Bakanlık gecikmeyi ‘mevzuat değişikliği’ ile açıklarken, öğretmenler tepkili: “Biz borçlarımızı geciktiremiyoruz ama." Evrensel’den Vural Nasuhbeyoğlu’nun haberine göre yüz binlerce eğitim emekçisinin 2023 aralık ayı ek ders ücretlerini yeni yılda da ödemedi.

EK DERS ÜCRETLERİ ÖDENMEDİ

Aylık yaklaşık 4-7 bin TL tutan ek ders ücretleri birçok il ve ilçede ödenmeyen öğretmenler yaşananlara tepkili. Ek ders ücretlerinin ödenmesine ilişkin bakanlıkla yapılan görüşmede gecikmenin mevzuat değişikliğinden kaynaklandığı savunulurken geciken ek ders ücretlerinin yatırılacağı vaadi de halen yerine getirilmedi. 

"YETKİLİLERİN SORUMSUZLUĞU"

Ekonomik sorunlarla boğuşan eğitim emekçilerinin 2 haftadır ödenmeyen ek ders ücretlerinin yaşadıkları sıkıntıyı ve ödeme dengelerini altüst ettiğini dile getiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, aralık ayının son haftası yatırılması gereken ek ders ücretlerinin ülke genelinde çoğu il ve ilçede hâlâ yatırılmadığını söyledi.

İldeş, ek ders ücretlerinin neden ödenmediğine ilişkin sendika olarak Bakanlıkla yaptıkları görüşmede ‘yasal mevzuatta değişikliğe gidildiği, bundan kaynaklı karışıklık oldu’ gerekçesiyle ödemelerin yatırılmadığını kısa sürede sorunun çözüleceği cevabını aldıklarını belirtti.

TEKNİK MESELE AÇIKLAMASI

İldeş şöyle konuştu: “Bu teknik bir meseledir. Teknik meseleler zamanında alınan önlem ve plan çerçevesinde çözülür. Birçok öğretmen arkadaşımız yaşanılan bu karışıklık ve gecikmeden kaynaklı ödemelerini yapamadıkları için cezalı konuma düşüp faiz ödemek zorunda kalmıştır. Yetkililerin sorumsuz ve plansız yaklaşımları birçok eğitim emekçisi arkadaşımızın sıkıntı yaşamasına yol açıyor. Sorun derhal giderilerek bu mağduriyete son verilmeli.”

"BİZ BORÇLARIMIZI ERTELEYEMİYORUZ"

Öğretmenler ise temmuz ayında yapılan seyyanen zammın ek ders ücretlerine yansımazken bir de bu soruna aralık ayının sonunda alınması gereken ek ders ücretlerinin ödemesinin eklendiğini söyledi.  Öğretmenler, “Biz borçlarımızı erteleyebiliyor muyuz? " dedi.

"İLK DEFA YAŞANIYOR"

İstanbul Eğitim Sen 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, ilk defa böyle bir sorunla karşılaştıklarını söyledi. Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 70’inin ek ders ücretlerinin yatmadığı bilgisini veren Özev şunları anlattı: “Ben Bağcılar’da çalışıyorum bizim ek ders ücretimiz yattı. Ama Küçükçekmece’de yatmadı. Yine birçok il ve ilçede de arkadaşlarımız ek ders ücretlerini alamadı. Net bir bilgi de verilmiyor. ‘Para yok’ demiyorlar ama ödeme de yapmıyorlar. Maaşlarımızın yaklaşık 4’te 1’ine karşılık gelen ek ders ücretlerinin ödenmemesi meslektaşlarımızı ekonomik olarak sıkıntıya sokuyor.”

10-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş