Arama sonuçları

Okula başlamanın maliyeti katlandı

Okula başlamanın maliyeti katlandı

2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Öğrenciler yeni eğitim dönemi için heyecanlanırken veliler ise yeni dönem hazırlıklarına ekonomik sorunlar nedeniyle kaygıyla başladı. Hayat pahalılığın giderek artması nedeniyle eğitim öğretim dönemi için yapılan harcamalar velileri büyük bir ekonomik yük ile karşı karşıya bıraktı.

Eğitim-İş Bursa Şubesi’nin araştırmasına göre okula başlama maliyeti önceki yıla oranla büyük yükseliş gösterdi. Cumhuriyet’ten Eylül Aksoy’un haberine göre okul öncesinde geçen yıl 7 bin 626 TL olan eğitim maliyeti bu yıl 17 bin 234 TL’ye çıktı.

BÜYÜK ARTIŞ VAR

İlkokulda ise geçen 12 bin 500 TL olan eğitim maliyeti bu yıl 28 bin 295 TL’ye yükseldi. Ortaokulda 13 bin 304 TL olan okula başlama maliyeti, 30 bin 6 TL’ye, lisede 13 bin 717 TL olan okula başlama maliyeti 31 bin TL’ye yükseldi.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz okul masraflarına gelen yaklaşık yüzde 126’lık zamla birlikte velilerin ekonomik olarak zorlanacağını ifade ederek “Birçok veli yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle çocuklarını okullardan almak zorunda kalıyor. Milyonlarca çocuk eğitimden uzaklaşmak zorunda kalıyor” dedi.

BAĞIŞ ADI ALTINDA ÜCRET İSTENİYOR

Çocuklarını okullara kayıt ettirirken velilerden ücret alınmasına tepki gösteren Yılmaz, şöyle dedi: “İstanbul’da okul kayıt sürecinde velilerden 100-120 bin liraya kadar para isteniyor. Eğitimin kamusal alanda ücretsiz olması gerekirken okullar kendi bütçelerinin açıklarını velilerden aldıkları kayıt ücretleriyle kapatmaya çalışıyor. Her ne kadar buna yasak deseler de bu uygulama devam ediyor.”

21-08-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş