Arama sonuçları

Özel okullarda ücretsiz okuyacak öğrenciler nasıl seçilecek? Okulların söz hakkı olacak mı?

Özel okullarda ücretsiz okuyacak öğrenciler nasıl seçilecek? Okulların söz hakkı olacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 16 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte özel okulların ücretsiz okutacağı öğrenciler ile ilgili düzenleme de yer aldı.

Yönetmelikte ”Ücretsiz okutulacak öğrenciler belirlenirken Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen çocuklara öncelik verilir” maddesine şu ekleme yapıldı: “Yerleştirme işlemi modül üzerinden Bakanlık tarafından hazırlanacak usul ve esaslara göre valilikçe yapılır.” Bu madde 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Yine yönetmelikte yapılan değişikliğe göre de eğer ücretsiz okutulacak öğrencilerden sonra okullarda boş kontenjan kalması durumunda yüzde üçlük oranın tamamından kayıtlı öğrenci ve kursiyerlerde yararlanabilecekler.

HAKLARINI KAYBEDERLER Mİ?

Peki bu değişiklikler ne anlama geliyor?

Tüm özel okullar toplam öğrenci sayısının yüzde 3’ünü ücretsiz okutmak zorunda. Burada da öncelik şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocuklara ayrılıyor. Bu kontenjanın boş kalması durumunda da okullar istedikleri ve kendi koydukları kriterlere göre seçtikleri öğrencileri ücretsiz okutabiliyordu.

NELER DEĞİŞECEK?

Bir okul yöneticisi söz konusu değişikliği şöyle yorumluyor: “Var olan uygulamaya göre yüzde 3’lük ücretsiz öğrenci kontenjanında öncelik şehit, gazi çocukları ile devlet koruması altındaki çocuklarda. Ama okullar örneğin iflas ya da ebeveynlerden birinin vefatıyla oluşan ekonomik durumları dikkate alarak kendi öğrencilerine de burs verebiliyor, onları da ücretsiz okutabiliyordu. Şu anda biz bu öğrencilere ‘Sizi kesin ücretsiz okutabiliriz’ diyemeyiz. Eylül’e kadar bu ailenin önce ücretini ödemesi gerekecek, kontenjanda boşluk kalırsa okul ücretsiz okutabilir. Ayrıca ara sınıflara da burslu yerleştirme yapılıyordu ama ağırlıklı dil eğitimi veren okullar çocuğu tanımak için bir sınav yapıyor ve eksiği olup olmadığını belirliyordu. Devam edip etmeme konusunda veliyle okul karar alabiliyordu. Artık bu uygulama olmayacak. Bir anlamda okulun elinden ücretsiz okutacağı öğrenciyi seçme hakkı alınmış oluyor. Biz ancak kontenjanda boşluk kalırsa kendi öğrencilerimizi ücretsiz okutabileceğiz. Bunun anlamı da şu anda ücretsiz okuyan öğrenciler haklarını kaybedebilir. “

16-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş